Filmen Goldeneye (1995) blev spel men väckte även intresset för James Bond hos blivande författaren Kim Sherwood. Foto: iStock.

Kim Sherwood första kvinnan som får skriva James Bond-böcker

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

En ny James Bond-trilogi ska skrivas av författaren Kim Sherwood som därmed blir den första kvinnan att gestalta Ian Flemings karaktär.

Det finns de som menar att tiden är mogen för en kvinna att spela rollen som James Bond. HarperCollins anser i alla fall att tiden är mogen för en kvinna att skriva James Bond-romaner, rapporterar The Bookseller.


ANNONS


Författaren Kim Sherwood har nu fått ett treboksavtal på en Bond-trilogi. Första boken, som ännu inte har en titel, ska ges ut i Storbritannien september 2022 av Harper Collins. Plotten: James Bond saknas, antas vara tillfångatagen eller rentav död. Alla Bonds samtida kollegor är borta och en ny generation av Double O-agenter har rekryterats för att ersätta dem och bekämpa globala hot. Samtidigt letar M och Moneypenny efter en mullvad inom MI6. Innebär det slutet för Double O-sektionen?

Sherwood själv säger att hon älskat James Bond ända sedan hon såg Pierce Brosnan dyka från dammen i filmen Golden Eye. Den hade premiär 1995 så vi gissar att hon såg den först några år senare eftersom hon är född 1989 och filmen hade 15-årsgräns. Hon har dock läst Bond också.

– Jag var fast i Ian Flemings romaner. Som tonåring valde jag Fleming när min engelsklärare bad oss skriva om en författare vi beundrade och jag har fortfarande kvar uppsatsen. Sedan dess har jag drömt om att skriva James Bond. Det är sällan drömmar blir verklighet och jag är tacksam för att familjen Fleming gett mig denna otroliga möjlighet. Jag känner mig hedrad över att expandera Bonds universum genom Double O-sektorn, ge nytt liv åt gamla favoriter och introducera nya karaktärer, säger Kim Sherwood.

Kim Sherwood finns inte utgiven på svenska ännu. Hennes debutroman Testament (2018) visade dock att hon både är en bra författare och en Fleming-fantast av högsta rang, menar förlaget. Återstår att se om Agent 007 öppnar dörren till Sverige för henne?

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.