ANNONS

Dagens boktips med mera – 5 oktober 2019

Få hjältar har blivit lika långlivade som James Bond, och då har ändå tre fjärdedelar av alla hans älskarinnor försökt ta livet av honom på något sätt. Den 5 oktober hade den första filmen om honom premiär, för 58 år sedan.

En klassisk filmfigur såg dagens ljus just på dagens datum, vet du vem?

Vem beställer en Martini, skakad inte rörd?

Jodå, det är sant. 5 oktober hade den första Bondfilmen premiär 1962. Och få repliker har väl satt sig lika starkt som: ”My name is Bond. James Bond.” Men faktum är så klart att det skrevs redan i den första boken av Ian Fleming 1953.

Fleming dog redan 1964, men hans skapelse levde vidare och till dags datum finns det 24 Bond-filmer, med olika skådespelare och ett fyrtiotal böcker. Nyskrivna böcker på det allmänna temat Bond är bland annat Solo : en James Bond-roman, Mansmyter James Bond, Don Juan, James Bond, med rätt att döda en karriär : En intervju med bondbruden Izabella Scorupco, James Bonds memoarer, Mansmyter : James Bond, Don Juan, Tarzan och de andra grabbar, och London : historia, tunnelbana, popkultur, fotboll, politik, James Bond, musik, hemligheter.

Som klassiska Bond-män räknas Sean Connery och Roger Moore, medan de nutida gestaltar en något annorlunda Bond, där mycket av humorn fått ge vika för action och hårdare tag. Kanske var det därför Daniel Craig, som är en av de senare, avverkade fler än 85 Tom Ford-kostymer i en och samma film.

Bond arbetar för brittiska underrättelsetjänsten, MI6. Och de två nollorna som inleder hans kod-namn i 007, står för att han har rätt att döda i tjänsten. Ofta ställs han inför superskurkar, eller enorma faror som hotar världen. Samtliga böcker som skrevs av Fleming har inte filmatiserats, även om det finns filmer med samma titel. Innehållet skiljer sig markant åt. Och eftersom Fleming dog för många år sedan har ett par andra författare fått som jobb att skriva vidare. Flera personer har till och med haft det som officiellt uppdrag, bland annat Kingsley Amis, John Gardner, Raymond Benson, Charlie Higson, Sebastian Faulks, Jeffery Deaver, William Boyd och Anthony Horowitz.

Intressant: det är den längsta filmserien genom tiderna, med 57 år på nacken 2019 och tre fjärdedelar av alla kvinnor han inlett något umgänge med har försökt döda honom.

Fler böcker? Bond om Bond : den kompletta guiden till 50 år av Bondfilmer och Den siste gentlemannen : minnen från Hollywood.

Nya böcker som släpps idag

Idag, som är en lördag, släpps få nya böcker.

Denna dag i Boktuggs historia – 5 oktober

2018 var senaste nyheterna att Nobelpriset till författare på Albert Bonniers förlag, Rollspelsförlagen Fria Ligan och Nya Järnringen slås ihop, och Klart med två nya ledamöter i Svenska Akademien: Mossaed och Runesson.

2017 stod det att läsa att Maria Såthe om Ishiguro: tillgänglig men hög litterär kvalité, BookBeat växte med 65 procent tredje kvartalet, Kazuo Ishiguro får Nobelpriset i litteratur 2017, och Publiken hyllade Scener och Samtal på Världskulturmuseet i Göteborg.

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

info@boktugg.se