Dagens boktips med mera – 5 oktober 2019

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Få hjältar har blivit lika långlivade som James Bond, och då har ändå tre fjärdedelar av alla hans älskarinnor försökt ta livet av honom på något sätt. Den 5 oktober hade den första filmen om honom premiär, för 58 år sedan.

En klassisk filmfigur såg dagens ljus just på dagens datum, vet du vem?

Vem beställer en Martini, skakad inte rörd?

Jodå, det är sant. 5 oktober hade den första Bondfilmen premiär 1962. Och få repliker har väl satt sig lika starkt som: ”My name is Bond. James Bond.” Men faktum är så klart att det skrevs redan i den första boken av Ian Fleming 1953.

Fleming dog redan 1964, men hans skapelse levde vidare och till dags datum finns det 24 Bond-filmer, med olika skådespelare och ett fyrtiotal böcker. Nyskrivna böcker på det allmänna temat Bond är bland annat Solo : en James Bond-roman, Mansmyter James Bond, Don Juan, James Bond, med rätt att döda en karriär : En intervju med bondbruden Izabella Scorupco, James Bonds memoarer, Mansmyter : James Bond, Don Juan, Tarzan och de andra grabbar, och London : historia, tunnelbana, popkultur, fotboll, politik, James Bond, musik, hemligheter.

Som klassiska Bond-män räknas Sean Connery och Roger Moore, medan de nutida gestaltar en något annorlunda Bond, där mycket av humorn fått ge vika för action och hårdare tag. Kanske var det därför Daniel Craig, som är en av de senare, avverkade fler än 85 Tom Ford-kostymer i en och samma film.

Bond arbetar för brittiska underrättelsetjänsten, MI6. Och de två nollorna som inleder hans kod-namn i 007, står för att han har rätt att döda i tjänsten. Ofta ställs han inför superskurkar, eller enorma faror som hotar världen. Samtliga böcker som skrevs av Fleming har inte filmatiserats, även om det finns filmer med samma titel. Innehållet skiljer sig markant åt. Och eftersom Fleming dog för många år sedan har ett par andra författare fått som jobb att skriva vidare. Flera personer har till och med haft det som officiellt uppdrag, bland annat Kingsley Amis, John Gardner, Raymond Benson, Charlie Higson, Sebastian Faulks, Jeffery Deaver, William Boyd och Anthony Horowitz.

Intressant: det är den längsta filmserien genom tiderna, med 57 år på nacken 2019 och tre fjärdedelar av alla kvinnor han inlett något umgänge med har försökt döda honom.

Fler böcker? Bond om Bond : den kompletta guiden till 50 år av Bondfilmer och Den siste gentlemannen : minnen från Hollywood.

Nya böcker som släpps idag

Idag, som är en lördag, släpps få nya böcker.

Denna dag i Boktuggs historia – 5 oktober

2018 var senaste nyheterna att Nobelpriset till författare på Albert Bonniers förlag, Rollspelsförlagen Fria Ligan och Nya Järnringen slås ihop, och Klart med två nya ledamöter i Svenska Akademien: Mossaed och Runesson.

2017 stod det att läsa att Maria Såthe om Ishiguro: tillgänglig men hög litterär kvalité, BookBeat växte med 65 procent tredje kvartalet, Kazuo Ishiguro får Nobelpriset i litteratur 2017, och Publiken hyllade Scener och Samtal på Världskulturmuseet i Göteborg.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

info@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Bland ett 30-tal titlar fastnar vi för Bokhunden Edgar och tågmonstret av Ingrid Jönsson, Spöket av Aase Berg och Krig i Europa: Inblick, överblick, ögonblick av Sebastian Laneby.

🎂 Födelsedagar: Tove Jansson (1914-2001) var född den 9 augusti och sedan 2020 är det en inofficiell flaggdag i Finland, då Tove Jansson-dagen firas. Hon är framför allt känd för sina böcker och tecknade serier om mumintrollen, den första, Småtrollen och den stora översvämningen, utkom redan 1945. Förutom författare var hon illustratör, konstnär och serieskapare. Katarina Wennstam (född 1973) har födelsedag idag. Journalist, författare och debattör som senare i höst kommer med Dödsbädden, den tolfte boken i hennes Justitiaserie.

👩‍🍳 Den 9 augusti är tydligen Rulltårtans dag men även Internationella dagen för världens ursprungsfolk. Recept på rulltårta hittar du i böcker som Baka i långpanna deluxe av Frida Skattberg. Dagens andra boktips får då bli Ursprungsfolkens religioner – Land, minne, kultur av Daniel Andersson.🚫 52 böcker. PEN America rapporterar att det största skoldistriktet i Utah har bannlyst 52 böcker av 41 författare som ska avlägsnas från biblioteken i distriktet. PEN ser det som en ”bekymrande eskalering i bannlysandet av böcker”. Bland de bannlysta böckerna finns exempelvis Den sommaren av Mariko Tamaki och Jillian Tamaki och en bok av David Levithan (som i flera böcker ifrågasätter föreställningar om kön, genus och sexualitet, och tänjer gränserna för hur det kan skildras i ungdomslitteraturen). 42 % av titlarna som plockats bort har HBTQ-karaktärer eller -teman.

🤟 Mer än Tiktok. Colleen Hoover dominerade USA-topplistan för första halvåret 2022 vilket förklaras av #BookTok på TikTok. Eller? Slate gör en djupdykning och finner att Hoover var stor på både Youtube och Instagram långt innan Tiktok dök upp. Hon bryter även mot ”regeln” att hålla sig till en genre – till skillnad från många andra bästsäljande författare. Romantik är dock en återkommande ingrediens i vad som summeras ”the everything bagels of popular fiction”. I september kommer hennes nya roman Minnen av honom på svenska – på Modernista.


Uppdateras under dagen …