fbpx

Maria Såthe om Ishiguro: tillgänglig men hög litterär kvalité

Maria Såthe, litterär chef Wahlström & Widstrand. Foto: Caroline Andersson

På Wahlström & Widstrand firade man torsdagens besked att Kazuo Ishiguro får Nobelpriset i litteratur 2017. Litterära chefen Maria Såthe var överraskad men glad.

– Det här är precis min typ av böcker! Kazuo Ishiguro är tillgänglig men håller ändå en hög litterär kvalité, säger Maria Såthe, nytillträdd litterär chef och förläggare på Wahlström & Widstrand som har gett ut flera av Ishiguros böcker på svenska.

Valet av Kazuo Ishiguro överraskade många, inte heller på förlaget hade man förväntat sig det.

– Vi är överväldigade! Jag kan inte påstå att det var väntat eftersom det alltid är svårt att tippa. I så fall hade vi nog alla gissat på Amos Oz, säger Maria Såthe.

ANNONS

Har du själv läst några av hans böcker?
– Jag har läst Återstoden av dagen och Never let me go. Väldigt förtjust i båda. Eftersom de flesta säkert kommer gå på Återstoden av dagen så slår jag ett slag för Never let me go. Klassisk uppväxtskildring i internatskolemiljö men med den twisten att barnen är klonade. Ishiguro provar hela tiden nya genrer men kännetecknas av den drömska stilen och det vackra språket. Han står för klassisk berättarkonst, menar Maria Såthe.

Både bokhandlare och läsare konstaterade snabbt att det bara var två av Ishiguros verk som fanns tillgängliga på svenska när beskedet kom. Dels hans senaste bok, Begravd jätte, som kom ut i januari 2016 och finns som inbunden, pocket och ebok och dels Återstoden av dagen som finns i pocket och ebok.

Wahlström & Widstrand har tidigare gett ut ytterligare tre titlar: Nocturner, Never let me go och Vi som var föräldralösa. Dessa ska nu tillgängliggöras snarast och det ska tryckas nya upplagor av de två som finns.

ANNONS

– Det kommer ett gäng titlar i olika format. Även ljudböcker, säger Maria Såthe.

För Wahlström & Widstrand är det inte första gången de får ett Nobelpris.

– Jag själv har bara arbetat på förlaget i sex veckor så det här med Nobelpris är helt nytt för mig. Men jag kan säga att jag har stärkts i min övertygelse att det är litterära men breda romaner som vi ska ge ut. I kväll ska jag förresten träffa Herta Müller, en annan av Wahlström & Widstrands författare som tilldelats Nobelpriset, säger Maria Såthe och konstaterar att det finns ännu fler:

– Gabriel García Márquez, José Saramago, Alexander Solsjenitsyn, V.S Naipaul, Joseph Brodsky, Wole Soyinka, André Gide, Derek Walcott med flera. Och Karlfeldt! Många män. Men det kanske vi kan ändra på. Förhoppningsvis går nästa års pris till Jeanette Winterson.❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Stäng meny