Maria Såthe, litterär chef Wahlström & Widstrand. Foto: Caroline Andersson

Maria Såthe om Ishiguro: tillgänglig men hög litterär kvalité

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

På Wahlström & Widstrand firade man torsdagens besked att Kazuo Ishiguro får Nobelpriset i litteratur 2017. Litterära chefen Maria Såthe var överraskad men glad.

– Det här är precis min typ av böcker! Kazuo Ishiguro är tillgänglig men håller ändå en hög litterär kvalité, säger Maria Såthe, nytillträdd litterär chef och förläggare på Wahlström & Widstrand som har gett ut flera av Ishiguros böcker på svenska.

Valet av Kazuo Ishiguro överraskade många, inte heller på förlaget hade man förväntat sig det.


ANNONS


– Vi är överväldigade! Jag kan inte påstå att det var väntat eftersom det alltid är svårt att tippa. I så fall hade vi nog alla gissat på Amos Oz, säger Maria Såthe.

Har du själv läst några av hans böcker?
– Jag har läst Återstoden av dagen och Never let me go. Väldigt förtjust i båda. Eftersom de flesta säkert kommer gå på Återstoden av dagen så slår jag ett slag för Never let me go. Klassisk uppväxtskildring i internatskolemiljö men med den twisten att barnen är klonade. Ishiguro provar hela tiden nya genrer men kännetecknas av den drömska stilen och det vackra språket. Han står för klassisk berättarkonst, menar Maria Såthe.

Både bokhandlare och läsare konstaterade snabbt att det bara var två av Ishiguros verk som fanns tillgängliga på svenska när beskedet kom. Dels hans senaste bok, Begravd jätte, som kom ut i januari 2016 och finns som inbunden, pocket och ebok och dels Återstoden av dagen som finns i pocket och ebok.

Wahlström & Widstrand har tidigare gett ut ytterligare tre titlar: Nocturner, Never let me go och Vi som var föräldralösa. Dessa ska nu tillgängliggöras snarast och det ska tryckas nya upplagor av de två som finns.

ANNONS

– Det kommer ett gäng titlar i olika format. Även ljudböcker, säger Maria Såthe.

För Wahlström & Widstrand är det inte första gången de får ett Nobelpris.

– Jag själv har bara arbetat på förlaget i sex veckor så det här med Nobelpris är helt nytt för mig. Men jag kan säga att jag har stärkts i min övertygelse att det är litterära men breda romaner som vi ska ge ut. I kväll ska jag förresten träffa Herta Müller, en annan av Wahlström & Widstrands författare som tilldelats Nobelpriset, säger Maria Såthe och konstaterar att det finns ännu fler:

– Gabriel García Márquez, José Saramago, Alexander Solsjenitsyn, V.S Naipaul, Joseph Brodsky, Wole Soyinka, André Gide, Derek Walcott med flera. Och Karlfeldt! Många män. Men det kanske vi kan ändra på. Förhoppningsvis går nästa års pris till Jeanette Winterson.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Bland ett 30-tal titlar fastnar vi för Bokhunden Edgar och tågmonstret av Ingrid Jönsson, Spöket av Aase Berg och Krig i Europa: Inblick, överblick, ögonblick av Sebastian Laneby.

🎂 Födelsedagar: Tove Jansson (1914-2001) var född den 9 augusti och sedan 2020 är det en inofficiell flaggdag i Finland, då Tove Jansson-dagen firas. Hon är framför allt känd för sina böcker och tecknade serier om mumintrollen, den första, Småtrollen och den stora översvämningen, utkom redan 1945. Förutom författare var hon illustratör, konstnär och serieskapare. Katarina Wennstam (född 1973) har födelsedag idag. Journalist, författare och debattör som senare i höst kommer med Dödsbädden, den tolfte boken i hennes Justitiaserie.

👩‍🍳 Den 9 augusti är tydligen Rulltårtans dag men även Internationella dagen för världens ursprungsfolk. Recept på rulltårta hittar du i böcker som Baka i långpanna deluxe av Frida Skattberg. Dagens andra boktips får då bli Ursprungsfolkens religioner – Land, minne, kultur av Daniel Andersson.🚫 52 böcker. PEN America rapporterar att det största skoldistriktet i Utah har bannlyst 52 böcker av 41 författare som ska avlägsnas från biblioteken i distriktet. PEN ser det som en ”bekymrande eskalering i bannlysandet av böcker”. Bland de bannlysta böckerna finns exempelvis Den sommaren av Mariko Tamaki och Jillian Tamaki och en bok av David Levithan (som i flera böcker ifrågasätter föreställningar om kön, genus och sexualitet, och tänjer gränserna för hur det kan skildras i ungdomslitteraturen). 42 % av titlarna som plockats bort har HBTQ-karaktärer eller -teman.

🤟 Mer än Tiktok. Colleen Hoover dominerade USA-topplistan för första halvåret 2022 vilket förklaras av #BookTok på TikTok. Eller? Slate gör en djupdykning och finner att Hoover var stor på både Youtube och Instagram långt innan Tiktok dök upp. Hon bryter även mot ”regeln” att hålla sig till en genre – till skillnad från många andra bästsäljande författare. Romantik är dock en återkommande ingrediens i vad som summeras ”the everything bagels of popular fiction”. I september kommer hennes nya roman Minnen av honom på svenska – på Modernista.


Uppdateras under dagen …