fbpx

Publiken hyllade Scener och Samtal på Världskulturmuseet i Göteborg

Ett av samtalen på Scener och samtal Göteborgs litteraturhus c/o Världskulturmuseet Foto: Ina Marie Winther

Scener och Samtal på Världskulturmuseet i Göteborg blev en litterär frizon utan kompromisser med moralen för besökarna. Trots demonstration i närheten flöt evenemanget på.

När Scener och Samtal hölls under lördagen den 30 september på Världskulturmuseet i Göteborg pågick nazistdemonstrationerna bara en liten bit därifrån. Utanför fönstren var polisnärvaron hög men inne i byggnaden flöt allt enligt planerna.

– Visst blev man känslomässigt påverkad av den kaotiska situationen, säger Jesper Brygger, konstnärlig ledare på Litteraturhuset Göteborg och en av arrangörerna för Scener och Samtal. Men vi ville köra på ändå. Genom en kulturell manifestation blev protesten mot nazisternas demonstration artikulerad och ett sätt att visa motstånd mot det stumma våldet.

ANNONS

Scener och Samtal arrangerades som en reaktion på Bokmässans beslut att låta Nya Tider medverka under mässan – både för att ge publiken ett alternativ att gå till men också för att aktivt visa motstånd mot högerextrema och fientliga krafter i samhället. Under lördagen besökte ca 1 100 personer arrangemanget på Världskulturmuseet och lyssnade till omkring 50 samtal och 30 läsningar som pågick på olika scener. Fredagens aktiviteter hölls i Litteraturhuset och drog 400 besökare till en rad seminarier.

– Det blev som vi tänkt, säger Jesper. Det kändes mycket meningsfullt och relevant i debatten att prata om den rådande situationen genom litteraturen. Man måste inte befinna sig ute på gatan i en motståndsdemonstration och detta är också ett sätt att stå upp.

Responsen från besökarna har varit översvallande. Poeten, författaren och dramatikern Johannes Anyuru hyllade i ett Facebookinlägg publicerat den 1 oktober Litteraturhusets förmåga att ”… navigera i konflikterna kring mässan utan att ställa upp falska dikotomier eller moralisera kring skilda strategier i den breda, folkliga kampen mot nazism …” och Jesper har tagit emot mycket positiv feedback från olika håll:

ANNONS

– Människor har sagt allt från ”Detta är vad jag väntat på” till att det är skönt med ett möte där litteraturen står i centrum utan brus, säger Jesper. Många har också uttryckt lättnad över att kunna visa sitt intresse för litteraturen utan att behöva kompromissa med moral och etik.

Litteraturhuset Göteborg är en medlemsförening och inom det närmsta kommer medlemmarna och styrelsen utvärdera Scener och Samtal innan man beslutar om konceptet fortlever till nästa år.

– Vi måste finna ut om det är meningsfullt eller inte, säger Jesper. Men känslan av att en helg som på många sätt kunde varit destruktiv istället gav en känsla av hopp är fantastiskt och den tar vi med oss.

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.