Lilla Bokskåpet vill låta favoriter finnas kvar i hyllorna

I september 2021 öppnar Emma Ström den fristående barnbokhandeln Lilla Bokskåpet i Göteborg. Foto: Pressbild/Bokskåpet

I Göteborg öppnar till hösten en ny barn- och ungdomsbokhandel i stadsdelen Lunden. Lilla Bokskåpet kommer präglas av aktiviteter och ett långlivat sortiment.

Bokhandeln Lilla Bokskåpet kommer drivas av Emma Ström som en filial eller systerbutik till den oberoende bokhandeln Bokskåpet som drivits av Mia Juhlin i 15 år och där Emma är anställd.

– Det absolut tråkigaste med att starta Lilla Bokskåpet är att jag och Mia Juhlin inte får jobba fysiskt tillsammans varje dag, säger Emma. Så samarbetsformerna kommer att vara många och ske ofta och på flera olika sätt, kring evenemang, författarträffar och bokprat exempelvis. Rent formellt är det ju en form av franchising, så vi kommer att jobba i samma anda och kunderna ska känna igen sig i Lilla Bokskåpet vad gäller utbud och så vidare. Sedan kan det ju såklart skilja sig lite åt beroende på efterfrågan från kunderna.

– Utöver att hon har blivit en nära vän betraktar jag också Mia som min mentor och närmsta bollplank kring bokhandlarlivet, säger Emma. 

Emma Ström är utbildad genusvetare och har bland annat jobbat med internationella kvinnorättsfrågor, gjort en kort vända på Sida i Stockholm och på ambassaden i Khartoum, Sudan. Hon har också rest en del i Afrika, varit utbytesstudent i Ghana en termin och läst på språkskola ett halvår i Etiopien. 

– Men jag har sedan åtta år tillbaka alltid återvänt till bokhandeln och under de senaste två åren har tankarna på att starta en barn- och ungdomsbokhandel fått mer och mer plats. När den perfekta lokalen dök upp började arbetet med vad som skulle bli Lilla Bokskåpet att ta fart och få form på riktigt. 

Dörrarna till Lilla Bokskåpet slås upp den 18 september på Danska vägen 81 i stadsdelen Lunden.

– Det är ett mysigt område öster om centrum med backiga gator och många landshövdingehus. Här bor många barnfamiljer och förskolorna ligger tätt. Danska vägen är omkring 2 km lång, men delen där butiken ska öppna är köpstråksdelen med affärer, caféer och restauranger och extra breda trottoarer, berättar Emma.

Att öppna bokhandeln nu, efter en svår tid för butikshandel, känns nervöst på flera sätt, berättar Emma.

– Jag känner mig otroligt ödmjuk inför att träda in i bokhandlarlivet, tyvärr är jag ingen Pippi Långstrump-person som tänker ”det har jag aldrig provat förut, så det klarar jag helt säkert”. Men lusten till detta är starkare än oron och tvivlen, och vi tror på den fysiska bokhandeln, kanske särskilt den fysiska barn- och ungdomsbokhandeln. Vi tror också på den oberoende bokhandelns förmåga att ställa om och hitta kreativa lösningar utefter rådande omständigheter, säger Emma. 

Emma Ström och Mia Juhlin. Foto: Privat

Hon berättar att Mia Juhlin genom pandemin visat att det går att bedriva fysisk bokhandel på ett säkert och tryggt sätt, genom att förbereda beställningar över mejl och telefon för att lämnas över utanför butiken, eller genom att köra hem eller skicka böcker till kunderna. Inför julhandeln kunde kunder boka in en timme för sig själv i butiken innan öppning.

– I samband med att vi behövde ställa in alla evenemang, aktiviteter och bokprat som ju är en så stor del av bokskåpsverksamheten, så har vi helt enkelt fått hitta nya vägar och kanaler för att hålla bokhandeln och kontakten med kunderna levande. Och de här sätten kommer vi ju fortsätta med, även om vi nu också håller tummarna för att det är ljuset vi ser i tunneln och att vi kan komma igång med våra evenemang igen. 

De båda bokhandlarna vill jobba med barnböcker och barns läsning på ett aktivitetsorienterat sätt och låta bokhandeln vara en plats dit barn och unga ska kunna komma och ta del av författarträffar, sagostunder, utställningar och musik. Alltid med boken i fokus. 

– Med en ren barn- och ungdomsbokhandel kan vi ha en gedigen backlist och låta favoriter finnas kvar i hyllorna och hitta nya läsare, samtidigt som vi tar in nyheter såklart. Här ska barnböckerna helt enkelt kunna få den plats de förtjänar och få finnas kvar i hyllorna, på ett sätt som kanske inte alltid går att göra i den vanliga bokhandeln, säger Emma.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss genom att:
✔️ Swisha ett bidrag
✔️ Prenumerera på Analysbrevet
✔️ Bli sponsor
Om du gillar den här artikeln kan du ju tipsa en vän. Och du läser väl redan vårt nyhetsbrev?

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.