fbpx

Nobelpriset till författare på Albert Bonniers förlag

Denis Mukwege och Nadia Murad (bilden) tilldelas Nobels fredspris för sina ansträngningar för att få ett slut på användandet av sexuellt våld som ett vapen i väpnade konflikter. Murad har skrivit en bok som ges ut på svenska av Albert Bonniers förlag. Fotograf: Thomas Duffé (Pressbild Albert Bonniers)

Det blev visserligen inget Nobelpris i litteratur i år – men Albert Bonniers förlag kan glädjas åt att fredspriset 2018 tilldelas Nadia Murad och Denis Mukwege. Boken Den sista flickan av Nadia Murad kom ut i maj i år.

Idag tillkännagav Nobelkommittén att Nobels fredspris 2018 tilldelas Nadia Murad och Denis Mukwege. Den sista flickan, som gavs ut på Albert Bonniers Förlag i maj 2018, är Nadias berättelse om sin tid i fångenskap och om sin livsviktiga kamp mot Islamiska staten. Idag är hon bosatt i Tyskland och är människorättsaktivist och goodwill-ambassadör för FN.

– Denis Mukwege och Nadia Murad tilldelas priset för sina ansträngningar för att få ett slut på användandet av sexuellt våld som ett vapen i väpnade konflikter, säger Nobelkommitténs ordförande Berit Reiss-Andersen till SVT.

För Albert Bonniers förlag var detta en givetvis en positiv nyhet.

ANNONS

– Jag är så rörd och fantastiskt lycklig över att denna otroligt viktiga bok får spridning. Hon berättar för oss hur kvinnor utsätts i världen och har betalat ett fruktansvärt högt pris. Att hon får Nobels fredspris är bland det viktigaste som hänt på länge, säger förläggare Sara Nyström i ett pressmeddelande.

I samband med att boken kom ut fick SelmaStories en unik intervju med Nadia Murad. Sommaren 2014 slogs då 21-åriga Nadias liv i spillror. Terrorgruppen IS omringade hennes by i norra Irak, mördade nästan alla män och kidnappade kvinnorna för att sälja dem som sexslavar. Händelserna var en del i det som FN senare skulle beskriva som ett planerat folkmord av yazidierna i Irak och Syrien. Men då, när hon sattes på en buss tillsammans med tusentals andra flickor, var det få som hjälpte dem.

– När vi bestämde oss för att skriva boken visste jag inte att det skulle bli så svårt. Jag trodde att jag bara skulle berätta min historia under några dagar och sen skulle det skrivas ned. Men det tog över ett år. Det var väldigt svårt för mig att hantera det, säger Nadia Murad till SelmaStories.

Folkgruppen yazidierna har i århundraden levt i Mellanöstern där de har bevarat sina traditioner och sin egen religion med inslag av kristendom, islam och zoroastrism. På grund av just det har de ofta utsatts för både diskriminering och missförstånd. Med Den sista flickan vill Nadia därför också en gång för alla berätta historien om sitt folk.

– Det kändes viktigt att till slut ha ett dokument om yazidierna för det finns inte många böcker om oss. Vissa trodde vi var kurder, andra att vi var muslimer, en del trodde vi var kristna och ingen visste vad vi verkligen är, säger hon till SelmaStories.


❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Stäng meny