ANNONS

Förvaltningsrätten i ny dom: Lagligt att stänga bibliotek

stänga bibliotek corona
Kommunen bröt inte mot lagen när man stängde biblioteken i Karlstad, enligt en dom i Förvaltningsrätten. Arkivbild: Fredrik Sandberg/TT.

Beslutet att coronastänga biblioteken i Karlstad den 21 december stred inte mot bibliotekslagen. Det slår förvaltningsrätten fast efter att en privatperson överklagat fritidsnämndens beslut.

Stängningen innebar att allmänheten inte kunde besöka lokalerna, men trots det hade tillgång till datorer och utskrifter på kommunens kontaktcenter och via närbiblioteken. Det gick också att låna och lämna tillbaka böcker ”enligt vissa rutiner”.

Enligt Carina Ludvigsson, rådman vid förvaltningsrätten, uppfyllde biblioteksverksamheten i Karlstad även under stängningen de krav på tillgänglighet som anges i bibliotekslagen.

”Kraven som handlar om att biblioteken ska verka för demokratin är allmänt hållna och mer av målsättningskaraktär. De ställer inte några konkreta krav på bibliotekens verksamhet som medför att kommunens beslut strider mot bestämmelserna”, säger hon i ett pressmeddelande.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL