Denna artikel sponsras av författare/förlag

Erika Rockborn avslutar sin trilogi med ett budskap om egenmakt

Erika Rockborn. Foto: Magnus Andersson

Först ut var Livmodermakt, därefter kom Modermakt. Nu släpps Egenmakt, sista delen i Erika Rockborns trilogi om distriktsläkaren Martin och hans relationer privat och i arbetslivet. 

Erika Rockborn är själv läkare sedan 30 år tillbaka och jobbar på vårdcentral. Det var bland annat yrket som distriktsläkare hon ville skildra i sin trilogi om Martin.

– Jag vill ge en avklädd bild av hur det är att vara distriktsläkare. Vi behandlar både stort och smått och det går aldrig att släppa läkarrollen, den finns med även i privatlivet, säger Erika. 

Huvudkaraktären Martin brottas med att balansera jobb, familj och sig själv. Jobbet kräver mycket – framförallt all administration – och han sitter ofta kvar på kvällarna.

– Visst lånar jag mycket av mig själv i detta, säger Erika. Det tog mig många år att hitta balansen, sätta ner foten och säga ifrån. Det är en utmaning att kombinera detta yrke och familj. Själv har jag jobbat deltid för att lösa det, för att kunna vara en bra förälder till mina fyra barn.

I de tre relationsromanerna finns många situationer mellan patient och läkare med som Erika har inspirerats av från sitt eget liv, naturligtvis utan att någon verklig person kan känna igen sig.

– Som läkare möter man otroligt många människor och det uppstår dråpliga situationer då och då, inte sällan med en viss humor mitt i allvaret. Vissa möten leder oundvikligen till avgörande livstankar hos en själv. Detta vill jag särskilt visa i den sista boken, den typen av möten som ger perspektiv på tillvaron. 

Erika Rockborns trilogi är komplett. Foto: Hoi förlag

Varje bok i trilogin speglar ett turbulent år i Martins liv, och mellan varje bok går det sju år. Hela serien spänner över totalt 15 år, då Martin går från att vara ofrivilligt barnlös till att skaffa familj och barn, genomgå en skilsmässa och leva i en bonusfamilj.

– I de första böckerna styrs Martin mycket av kvinnorna omkring sig. Han fogar sig efter olika viljor och är för snäll, vilket drabbar honom själv till slut. Nu, i sista boken, är han väldigt pressad både av kvinnorna i sitt liv men också av jobbet som högpresterande läkare, säger Erika.

Det kommer till en punkt då Martin måste ändra på något i sitt liv. Han tvingas fråga sig själv vad som är viktigt och vad han ska prioritera. Omgivningen börjar protestera och en rad händelser leder till att han får insikt och hittar en väg ut.

Hur har Martin utvecklats genom trilogin?
– Han har gått från en ganska mesig, snäll person till någon som tar mer ansvar för sig själv och för sin egen hälsa. Han börjar se vad som är viktigt, är mer bestämd och vet vad han vill. Han växer som person helt enkelt. 

Den avslutande boken Egenmakt kan läsas fristående men Erika rekommenderar ändå att man läser alla tre böckerna från början till slut för större behållning.

Livmodermakt

Livmodermakt

Modermakt

Modermakt

Egenmakt

Egenmakt

– Det känns kul att ha ordet egenmakt i titeln. Empowerment är ett modeord som man hör ibland, men egenmakt är inte lika vanligt på svenska. Martin markerar mot andra i sitt liv hur han vill ha det, och hittar sin egen livsharmoni. Jag tror att många människor söker efter balans i livet och kan känna igen sig i Martins situation, och jag hoppas att böckerna ska plantera tankar hos läsaren som dröjer sig kvar, säger Erika.

Erika har i sina böcker velat lyfta frågan om vad som faktiskt är viktigt i livet, och hur man kan hitta sin egen väg och inte låta sig styras av andra. Samtidigt har hon velat spegla olika fenomen i dagens samhälle som hon brinner för, som regnbågsfamiljer, bonusfamiljer, återvinning och metoo. Men också hur vår välfärd fungerar.

Hur känns det att lämna Martin nu? Har du tröttnat på honom?
– Martin har blivit verklig för mig, han finns på riktigt. Jag är inte alls trött på honom, det är helt enkelt så att hans historia är färdigberättad – och jag önskar honom lycka till. Men faktum är att jag har börjat skriva på en ny bok i en helt annan genre där han dyker upp i periferin. Han spelar ingen huvudroll, men han kommer att finnas med, säger Erika hemlighetsfullt.

Vad har skrivandet betytt för dig de här senaste åren?
– Jättemycket! Det är otroligt roligt att skriva, och jag skriver alla böcker på mobilen under gratisstunder. Det har blivit tre böcker på tre år, trots att jag jobbar samtidigt. Skrivandet har gett mig så otroligt mycket tillbaka i form av livsinsikt och respons från andra. Och det har lett till skrivklåda, nu måste jag fortsätta! Jag tror att jag kommer fortsätta skriva livet ut, det har blivit som ett beroende, säger Erika.

LÄS OCKSÅ: Erika Rockborn vill väcka tankar om livet och föräldraskapet

Egenmakt

Egenmakt
Serie Makttrilogin
Författare
Förlag Hoi Förlag AB
GenreSvenska berättare
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor302
Vikt463 gr
Utgiven2020-09-21
SABHc
ISBN 9789176971994

Äntligen har Martin fått den stora familj han alltid drömt om. Visserligen ser den inte riktigt ut som han hade tänkt. Numera har han både ex-fru och bonusbarn. Och sin före detta svärmor Birgitta och hennes intriger verkar han aldrig bli av med. Men nu när han passerat livets mitt är det ändå hans egna barn som har blivit det centrala i livet.

Martin är lycklig i sitt förhållande med Lisette men det är något som tär. Jobbet som läkare tar alltför mycket tid och när en kollega blir sjuk börjar de extra timmarna att slita på relationen. Samtidigt blir det allt tydligare att något inte står rätt till med hans dotter. Martin kämpar med att få balans i tillvaron. Vilka prioriteringar måste han göra mellan kärleken, barnen och jobbet? Vad är egentligen viktigt i livet och hur kan han ta tillbaka makten över sitt eget liv?

Egenmakt är den fristående uppföljaren till Livmodermakt och Modermakt. Det är en berättelse fylld med värme, mänsklighet och tankar om vad som verkligen har betydelse i livet.

Erika Rockborn föddes 1963 i Linköping. Hon är bosatt i Norrköping och arbetar i Söderköping som distriktsläkare. Hon är specialist i Allmänmedicin och har verkat som läkare i drygt 30 år. De senaste åren har hon även undervisat i patientbemötande på läkarprogrammet vid Linköpings universitet. För ett antal år sedan drabbades Erika av en stroke. På vägen tillbaka till full funktion antecknade hon i sin mobiltelefon, främst för minnets skull. En dag dök karaktären Martin Lindahl upp när hon satt och antecknade. I mobilen har de tre romanerna, Livmodermakt, Modermakt och Egenmakt, tagit form.

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter, främst relaterade till böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra alternativ för annonsering

sales@boktugg.se