Denna artikel sponsras av författare/förlag

Erika Rockborn vill väcka tankar om livet och föräldraskapet

Erika Rockborn. Foto: Ola Olson

I romanerna Livmodermakt och uppföljaren Modermakt ger Erika Rockborn uttryck för en mans längtan efter familj och barn.

Den nya boken Modermakt är del två i Modertrilogin, som ger läsaren en mans perspektiv på barnlängtan. Erika Rockborn är allmänläkare och debuterade 2018 med Livmodermakt.

– Det som blev startskottet för mig att börja skriva var att jag fick en stroke 2012, berättar Erika Rockborn. Det var en omvälvande upplevelse och plötsligt insåg jag att livet är högst ändligt. Och eftersom jag inte kunde rita och måla så bra efter stroken, vilket tidigare var min favorithobby, så då började jag måla med ord istället. 

Mobiltelefonen blev hennes verktyg och hon hade den jämt med sig som ett ”extra minne” på grund av hjärntröttheten efter stroken. Idag är hon så gott som återställd men vanan att skriva på mobilen sitter kvar, vilket också gör det möjligt för henne att kombinera skrivandet med arbetet.

– Det började med att jag ville skriva om en distriktsläkare, eftersom jag gärna vill förmedla hur vår vardag ser ut och berätta om vilket spännande och varierat jobb vi faktiskt har, säger hon.

Att huvudkaraktären blev en man handlar främst om att Erika ville minska risken för hopblandning med sig själv. Snart insåg hon hur intressant det var att dyka in i en mans psyke. Tankar väcktes om att skriva om en man med barnlängtan, och hur maktlös en man kan känna sig vad gäller barnalstrandet.

– Kvinnor kan alltid se till att bli gravida på ett eller annat sätt, men som man finns inte den möjligheten. Att jag skriver om just barnlängtan beror på att barn har varit mycket betydelsefullt i mitt eget liv.

Livmodermakt

Livmodermakt

  • Förlag: Hoi Förlag AB
  • Format: Pocket
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2019-09-15
  • ISBN: 9789176972076

Modermakt

Modermakt

  • Förlag: Hoi Förlag AB
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2019-09-21
  • ISBN: 9789176971987

Efterhand som hon skrev och karaktärerna fick liv började berättelsen driva sig själv. Från början visste hon inte själv vart handlingen skulle ta vägen, och hon hoppas att läsarna också blir överraskade längs vägen.

Den första boken heter Livmodermakt eftersom Martin får erfara att makten över barnafödandet ligger hos kvinnan. Modermakt är fristående, men är en direkt fortsättning på Livmodermakt. Det har gått sju år sedan första boken, Martin har blivit pappa efter många års väntan, men familjelivet har inte riktigt blivit så som han drömt om. Som titeln anspelar på handlar boken dels om hur en svärmors makt kan påverka relationerna i en familj och dels om en mors makt i en separation.

– En regnbågsfamilj spelar en viktig roll i handlingen. Återvinning och att handla second hand är något jag själv brinner för och det slår jag också ett slag för i boken, säger Erika.

En tredje och avslutande bok är planerad, som ska utspela sig ytterligare sju år framåt i tiden och handla om att ta makten över sitt eget liv.

– Jag vill förmedla en story med mycket värme, mänsklighet och hög mysfaktor men som ändå har ett djup och innehåller många livstankar, säger Erika. Det finns så många som skriver om ond bråd död så jag vill gärna vara en motvikt. Jag hoppas att mina böcker ses som livsbejakande.

Genremässigt beskriver Erika sina böcker som feelgood eller må bra-böcker, men samtidigt med tyngd och allvar bakom.

– Mina böcker har en positiv grundsyn. Det har jag själv också, vilket jag tror underlättar i mitt arbete som är väldigt tufft emellanåt.

För den första boken har hon fått många positiva reaktioner från människor i olika åldrar, både kvinnor och män.

– Det förvånade mig, jag trodde att det bara skulle vara kvinnor som läste den. Men det har glatt mig att många män tycker att den är bra och har behållning av det jag skriver om, säger Erika.

Om författaren

Erika Rockborn föddes 1963 i Linköping. Idag bor hon i Norrköping och arbetar som distriktsläkare i Söderköping med specialiteten Allmänmedicin. Erika brinner för skrivandet och skriver gärna ner allting på sin mobil, och det var i mobilen hela debutromanen Livmodermakt tog form. Erika är en hängiven fantast av art nouveau och samlar på allt som har med stilen att göra.

Modermakt

Modermakt
Serie Makttrilogin
Författare
Förlag Hoi Förlag AB
GenreSvenska berättare
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor315
Vikt475 gr
Utgiven2019-09-21
SABHc
ISBN 9789176971987

Martin Lindahl borde vara överlycklig. Hans önskan att bli pappa har gått i uppfyllelse. Döttrarna Elsa och Anna är hans ögonstenar. Men livet som pappa har visat sig vara mer komplicerat än han kunnat föreställa sig. Yngsta dottern Anna har en funktionsnedsättning som ger hela familjen utmaningar. Tillvaron är intensiv och vardagspusslet är svårt att lägga. Hustruns komplicerade förhållande till sin dominanta mamma gör inte saken lättare. Förhållandet börjar knaka i fogarna.

En dag springer Martin på kvinnan han aldrig kunnat glömma – hon som fortfarande finns i hans drömmar. Han inser att han måste tygla sina känslor för att inte äventyra familjetillvaron. Men när en tragedi drabbar familjen får svärmodern fritt spelrum och hela Martins liv kastas omkull.

Modermakt är den fristående uppföljaren till boken Livmodermakt och andra delen i Modertrilogin. Den ger en stark inblick i en mans perspektiv på moderskapet.

Erika Rockborn föddes 1963 i Linköping. Idag bor hon i Norrköping och arbetar som distriktsläkare i Söderköping med specialiteten Allmänmedicin. Erika brinner för skrivandet och skriver gärna ner allting på sin mobil, och det var i mobilen hela debutromanen Livmodermakt tog form. Erika är en hängiven fantast av art noveau och samlar på allt som har med stilarna att göra.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar för din/era böcker så kontakta en av våra säljare. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se