fbpx

Anders Rydell ny chefredaktör för Författaren

Anders Rydell, ny chefredaktör för Författaren. Foto: Pressbild/Privat

Sveriges Författarförbunds medlemstidskrift Författaren får en ny chefredaktör, sakprosaförfattaren och kulturjournalisten Anders Rydell.

Från och med den 1 april 2019 tar Anders Rydell över som chefredaktör för tidskriften Författaren efter Lisa Bjurwald, som går vidare till en roll som chef för opinion och påverkan på Teskedsorden.

– Författaren är en av Sveriges viktigaste kulturtidskrifter. Det är den enda som tillfullo ägnar sig åt författarnas och översättarnas arbetsvillkor. Författaren ska genom att belysa, granska och bevaka dessa villkor också vara en kraft för förändring, säger Anders Rydell i ett pressmeddelande.

ANNONS

– Det känns väldigt bra och tryggt att en så erfaren skribent och tidningsmakare tar över Författarens roder, säger Lisa Bjurwald. Jag är säker på att medlemmarna kommer att uppskatta honom som chefredaktör.

I pressmeddelandet skriver Sveriges Författarförbund att många välmeriterade författare, översättare och kulturjournalister sökte uppdraget som chefredaktör för Författaren.

– Vi kunde välja och vraka, vilket var en ynnest. Anders Rydell stack ändå ut, dels meritmässigt men framför allt sett till de visioner han har för tidskriften, säger Patrik Lundberg, vice ordförande i Sveriges Författarförbund.

ANNONS

Anders Rydell debuterade som författare 2008 och har därefter gett ut en rad titlar, däribland den Augustnominerade boken Plundrarna. Hur nazisterna stal Europas konstskatter. Han har mottagit en rad priser och stipendier för sitt arbete att bevaka skövlingen av Europas kulturarv i skuggan av Förintelsen. Hans böcker är översatta till 20 språk.

Som redaktör har Rydell närmare 15 års erfarenhet inom tidskriftsområdet. Mellan 2008 och 2015 var han chefredaktör för Konstnären, Konstnärernas Riksorganisations tidskrift. Åren 2015 till 2017 verkade Anders Rydell som kulturchef på Hallpressen, med ansvar för kulturbevakningen i tio olika dagstidningar. Han är i dag kritiker och medarbetare på Svenska Dagbladet.

Under verksamhetsåret har Anders Rydell varit styrelseledamot i förbundets sakprosasektion Minerva, en stol han nu lämnar för uppdraget som chefredaktör för Författaren.

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

– Jag växte upp i ett ordlöst hem, utan böcker och litteratur. Det har gjort mig medveten om vikten att stärka och bevara litteraturens ställning i hela samhället, från skolan till biblioteken. Men grunden för detta är författarnas och översättarnas möjlighet att verka. Det är därför otroligt hedrande att tilldelas detta uppdrag, säger Anders Rydell.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.