Gastronomisk kalender : Gastronomiska Akademiens årsbok. 2001

Gastronomisk kalender : Gastronomiska Akademiens årsbok. 2001
Författare
Förlag Prisma
GenreMat och dryck
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor157
Vikt0
Utgiven2000-11-23
SABQca(p)
ISBN 9789151837307
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
Är snabbmat födopiller som i framtiden gör susen? Eller måhända sånt vi spiller när vi åker X2000? Detta är några av de versifierade undringar som Povel Ramel framförde på Gastronomiska Akademiens snabbmatssymposium i oktober 1999. Hans övriga rimmade grubblerier inför detta nutidsfenomen kan man ta del av i årgång 2001 av Gastronomisk kalender.
Jan-Öjvind Swahn, kalenderns redaktör, ger i en essä bl.a. recept på forna tiders "bänkvälling" och "ruskomsnusk", rätter som var lika läckra som det låter, medan Svenska Akademiens ständige sekreterare, Horace Engdahl, berättar om Goethes lidelse för betydligt smakligare spis och Dick Harrison, docent i historia, skriver om matkulturen under tidig medeltid. Bland övriga författare i årets kalender märks Nils-Arvid Bringéus, som skriver om seden med "julhögar" i forna dar, och Stephan Rössner, som redogör för hur hormonerna styr vårt val av föda under både dygnets och den enskilda måltidens förlopp.