Kraxa förlag får Anna von Schéele-stipendiet 2024

Henrik Pettersson grundade Kraxa förlag tillsammans med Kristina Hård. Pressbilder.

NOFF och familjen von Schéele har utsett 2024 års mottagare av Anna von Schéele-stipendiet: Kraxa förlag. Stipendiet på 40 000 kronor samt 10 timmars mentorshandledning och går till ett ljudboksprojekt.

– Vi ville ge fantastiknovellen, som ofta utforskar komplexa teman i skärningspunkten mellan det alldagliga och det övernaturliga, en framträdande roll, säger Kristina Hård, som tillsammans med Henrik Pettersson grundade Kraxa förlag under pandemiåret 2021, i ett pressmeddelande.

Stipendiet om 40 000 kronor samt 10 timmars mentorshandledning ges för projektet ”Ljudboksproduktion säsong 1 & 2 av Kraxa novell”.

Kraxa förlag har etablerat sig som en distinkt röst i förlagsvärlden med romaner och noveller som sträcker sig från det vardagliga till det extraordinära – det handlar om gastkramande skräck, spänning, fantasy och science fiction. Utöver utgivningen av romaner lanserade Kraxa förlag 2023 ”Kraxa novell”. En novellsatsning på svensk fantastik, från både etablerade författare och debutanter. Stipendiet kommer att användas för att skapa två ljudnovellsamlingar på detta tema.

– Med stipendiets hjälp kommer vi nu att kunna inkludera ljudnovellen i vår utgivning, vilket känns fantastiskt roligt. Att göra det möjligt för fler läsare att ta del av dessa otroligt bra berättelser! säger Henrik Pettersson.

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

Juryns motivering:
Kraxa förlag har samlat flera starka namn i sina novellhäften med svensk fantastik, men noveller som medium har ofta svårt att nå ut. Det unga förlaget Kraxa är modiga som satsar ändå. Med Anna von Schéele-stipendiets hjälp kan novellerna nå fler läsare och lyssnare.

Om stipendiet
Anna von Schéele, grundare och förlagschef på ljudboksförlaget A Nice Noise, gick bort i en aggressiv form av cancer 2022. Med detta stipendium i Anna von Schéeles minne vill vi hedra Anna samt sprida vidare hennes anda. Stipendiet finansieras av familjen von Schéele i samarbete med NOFF och syftar till att stödja små och modiga förlag som tar sig an utmanande projekt med potential att göra ett avtryck i litteraturens värld. Och även om Anna von Schéele rörde sig just inom ljudbokssfären så vill juryn göra det tydligt att stipendiet riktar sig till alla små förlag med modiga, litterära projekt.
– Vi är medvetna om att både 2023 års stipendiat (Palaver Press med Om natten är allt blod svart) och nu detta ljudnovellsprojekt av Kraxa förlag har med ljud att göra, men vi vill understryka att det blev så bara för att deras ansökningar var de starkaste, säger Jonas Frid, styrelseledamot i NOFF och ordförande i stipendiejuryn, och tillägger:

– Vi uppmuntrar alla som har ett projekt där ”skarvångesten” skulle kunna underlättas av Anna von Schéele-stipendiet att söka.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid.