Storytel flörtar med studenter och sällanlyssnare

Storytel lanserar nya abonnemangsformer. Flex ger kunderna möjlighet att spara outnyttjade lyssningstimmar till kommande månader, och det nya studentabonnemanget ger studenter halva priset för alltid. Pressbild.

Storytel gör förändringar i sina paket och erbjudanden. Nya abonnemanget Flex har bara 20 timmars lyssning per månad – men ej förbrukade timmar sparas till nästa månad. Dessutom lockar Storytel abonnenter med att behålla studentrabatt livet ut. Två åtgärder för att minska churn.

Storytel presenterade igår två nyheter på paketeringen av abonnemangen:

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

  • Nya abonnemanget Flex, med möjlighet för ljudbokslyssnarna att spara sina olyssnade timmar varje månad. I Flex ingår 20 timmars lyssning per månad, och de timmar som inte lyssnats upp flyttas helt enkelt fram. Upp till 100 timmars ljudbokslyssning kan sparas så länge prenumerationen är aktiv.
    Det nya abonnemanget ersätter Storytels Basic-abonnemang, och befintliga Basic-kunder får automatiskt den nya funktionen. Dessutom blir det nya abonnemanget billigare när priset sänks från 129 till 99 kronor.
  • Ett helt nytt studentabonnemang där studenter erbjuds halva priset på Premiumabonnemanget, med 100 timmars lyssning i månaden, för halva priset – hela livet. Studenter som tecknar ett abonnemang behåller alltså sin rabatt så länge de har kvar sin prenumeration även när de inte längre är studenter. 

– Vi har skräddarsytt nya erbjudanden med lägre pris för att bättre möta våra kunders behov och göra det enklare för ljudbokslyssnarna att stanna i vår värld av stories under ännu längre tid. De nya prenumerationsplanerna erbjuder användarna en miljon berättelser, exklusivt innehåll som bara finns på Storytel och ännu större flexibilitet. Våra kunder är engagerade och lojala, och vi vill att det ska löna sig, säger Åse Ericson, Nordenchef på Storytel, i ett pressmeddelande.

Boktuggs analys:

Två intressanta grepp som är tydligt inriktade på att minska churn, alltså andelen kunder som säger upp sitt abonnemang. Förhoppningen är givetvis att studenter som prenumererar inte ska våga säga upp sin prenumeration när de börjar jobba utan försöka behålla rabatten så länge de kan.

Att spara överblivna timmar på ett abonnemang med begränsat antal timmar har en liknande funktion, att ”låsa in” kunden genom att skapa något som riskerar att förloras om prenumerationen avslutas. Har du sparade timmar så vill du göra av med dem innan du lämnar.

Jobbar du i bokbranschen? Läs Analysbrevet och prenumerera!

Blir spännande att se ifall man börjar tillämpa detta även på 100-timmarsnivån framöver. Det skulle kunna skapa intressanta alternativ och prisstrukturer där man kanske rör sig bort från fixeringen vid månadsabonnemang och istället bygger upp sparade timmar. Och kanske ett ifrågasättande av Unlimited som pressar ner ersättningen från Storytel till förlagen via revenue share. Man skulle kunna säga att även de två nyheterna med möjlighet att spara timmar och sänkt pris på dessa 20 timmar samt förlängda studentrabatter gör att intäkterna per kund minskar – och därmed pottens storlek.

Ur förlagens och författarnas perspektiv återstår att se hur Storytels timersättning utvecklas de kommande kvartalen.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Carina Österholm släpper uppföljare till Identiteten

I den spännande romanen Gropen, en fristående uppföljare till Identiteten, återvänder vi till poliskommissarie Lars Jeppson och hans kollegor vid Göteborgspolisen. De konfronteras med en mörk härva av människohandel och mord,

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer får det svåraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rädda mänskligheten från att dö ut.