👛300-kronorsromanen (Nyhetsbrev #425)

😊 Oops, we dit it again. Det hĂ€r Ă€r det 425:e nyhetsbrevet frĂ„n Boktugg. Men de tvĂ„ senaste du fĂ„tt har bĂ„da haft nummer 423. Kanske du inte noterade det men för oss som har lite kontrollbehov var det sjukt störande sĂ„ pĂ„ sajten döpte vi om det i listan över tidigare nyhetsbrev. Vi har gjort samma misstag en gĂ„ng tidigare men det var nĂ„got Ă„r sedan. De som Ă€r betalande prenumeranter fick dessutom ett mejl med Analysbrevet tidigare idag.

Just detta nyhetsbrev Ă€r dĂ€remot gratis – tack vare sponsorer, annonsörer och donatorer.


Priserna pÄ romaner stiger. Foto: Boktugg.

EN TANKE

300-kronorsromanen blir vanligare

Det Àr ingen nyhet att allt blivit dyrare. Tidningarna fylls av berÀttelser om hur kostnaderna skenar för villaÀgare (el och rÀntor) liksom för alla andra (hyror och mat). Det hÀr tvingar i sin tur nÀstan alla att höja sina priser.

Bokbranschen hamnar hÀr i en mÀrklig sits eftersom fpriser, i alla fall hos de traditionella förlagen, sÀtts lÄngt före utgivning och de prishöjningar som tryck och frakter tvingar fram har dröjt. Nu behöver förlagen dessutom kompensera sig för andra kostnader som ökar.

Och bokhandlarna drabbas kanske Àn mer direkt av höjda hyror och elrÀkningar ovanpÄ deras tidigare rÀtt dÄliga marginaler (i jÀmförelse med ÄterförsÀljare i andra branscher).

DÀrför hÀnder det nu att nya romaner fÄr kampanjpriser i bokhandel pÄ 269 kr och att ordinariepriserna ligger en bra bit över 300 kr.

Trehundrakronorsromanerna har blivit fler i hyllorna. NÀr hÀnde det hÀr? Det Àr inte helt enkelt att studera historiska fpriser pÄ böcker eftersom förlagen justerar upp dem Àven pÄ Àldre titlar ibland.

Ett stickprov. En ny roman av norska författaren Maja Lunde, Drömmen om ett trÀd (Natur & Kultur, 2023) kostar 329 kr pÄ Akademibokhandeln. Fpriset Àr 175 kr. Att jÀmföra med hennes genombrott Binas historia (2016) som hade fpriset 150 kr. Inte mycket prishöjing pÄ sex Är egentligen (+16,7 %).

Men eftersom Ă„terförsĂ€ljarna ökat sina marginaler sĂ„ blir prishöjningen för konsumenten större, Ă€ven om det som vanligt lĂ€mnas rabatter pĂ„ fpriserna till kedjorna vid centrala inköp. NĂ€r Polaris i maj ger ut Vasa – Rebellen, första delen i en ny serie av Gustaf Skördeman, Ă€r fpriset 190 kr. Romanen hamnar pĂ„ 349 kr hos Akademibokhandeln och 266 kr hos Bokus.

Är böcker fortfarande billigt? Eller Ă€r det hĂ€r startskottet för en accelererad prisnivĂ„ pĂ„ inbundna böcker, en eliminering av pocketformatet och en introduktion av prisvĂ€rda mjukband i prisnivĂ„n 149-199 kr? För som en bokhandlare konstaterade: ”om ordinarie pris pĂ„ en inbunden roman blir 349 kr sĂ„ framstĂ„r plötsligt 189 kr för storpocket, B-format, mjukband eller vad vi nu ska kalla det – som billigt”.

Eller sÄ blir det som i matvarubutiken. Vi vÀnjer oss vid att romanerna kostar 400 kr i bokhandeln om de ska ha hÄrda pÀrmar.

Är det kanske nu kreativa förlĂ€ggare lanserar det billigare formatet som varken Ă€r mjukband eller hĂ„rdband utan helt enkelt saknar omslag. SĂ„ som böcker sĂ„ldes en gĂ„ng i tiden. DĂ„ omslag sĂ„ldes som tillbehör (som man anvĂ€nde pĂ„ den bok man för tillfĂ€llet lĂ€ste) eller sĂ„ lĂ€t man binda in dem sjĂ€lv hos en bokbindare.

Vi fÄr se. Ha en fortsatt skön vecka!

/Sölve & vÀnnerna pÄ Boktugg

PS. Stort tack till alla er som swishade in en slant efter förra nyhetsbrevet. Det hjÀlper till att betala vÄra fakturor frÄn webbhotell och andra.


SUPPORTERS

Ett stort tack till alla företag och organisationer som stöttar Boktugg ekonomiskt och dÀrmed gör det möjligt för oss att driva den hÀr sajten och skicka ut detta nyhetsbrev.
Ett stort tack till alla företag och organisationer som stöttar Boktugg ekonomiskt och dÀrmed gör det möjligt för oss att driva den hÀr sajten och skicka ut detta nyhetsbrev.
Bli sponsor du ocksĂ„. Stötta Boktugg. LĂ€s mer om priser hĂ€r och/eller kontakta oss pĂ„ sales@boktugg.se

Sponsorer

Privatperson? Vill du stötta oss med ett bidrag Ă€r vi givetvis tacksamma.
Swisha till 123-483 18 71 (QR-kod).


ANALYSBREVET

Mediehusens konsolidering – sĂ„ pĂ„verkas bokbranschen
INSIDER: De alltmer digitala svenska mediehusen har tagit ett nytt stort steg mot konsolidering. Hur det pÄverkar bokbranschen de kommande Ären beror pÄ vilka strategier Bonniers, Schibsted och NTM vÀljer. Bokbranschen
 LÀs mer
Mediehusens konsolidering – sĂ„ pĂ„verkas bokbranschen
INSIDER: De alltmer digitala svenska mediehusen har tagit ett nytt stort steg mot konsolidering. Hur det pÄverkar bokbranschen de kommande Ären beror pÄ vilka strategier Bonniers, Schibsted och NTM vÀljer. Bokbranschen
 LÀs mer

Du har vĂ€l inte missat vĂ„rt Analysbrev? Kommer ca 2 ggr per mĂ„nad och djupdyker i ett Ă€mne eller en trend. Skaffa en prenumeration sĂ„ fĂ„r du alltid senaste utgĂ„van direkt i inboxen – och dessutom tillgĂ„ng till hela arkivet. Första mĂ„naden för 39 kr, dĂ€refter 99 kr/mĂ„n. Eller vĂ€lj helĂ„r för lĂ€gre pris.


UPPSNAPPAT

đŸŽ™ïž Podcast. Sveriges populĂ€raste (?) historiker Dick Harrison och författaren och Ă€kta makan Katarina Harrison Lindbergh tar oss med pĂ„ en personlig resa i vĂ€rldshistorien i nya podcasten Harrisons dramatiska historia. I premiĂ€ravsnittet, som lanserades tisdagen den 21 mars, blir dinosaurierna en utgĂ„ngspunkt för ett samtal om mĂ€nniskans existens. Podden Ă€r Ă€nnu en spinoff till podden Historia Nu. Bakom stĂ„r poddbolaget A2C Productions som samĂ€gs av förlaget Historiska Media och journalisten Urban Lindstedt.

💰 Stipendieansökan. Forskare inom barn- och ungdomslitteraturomrĂ„det kan fĂ„ Martha Sandwall-Bergströms stipendium 2023 pĂ„ 89 000 kr. Institutioner och avdelningar vid landets universitet och högskolor som omfattar Ă€mnet litteraturvetenskap uppmanas att ge förslag pĂ„ lĂ€mpliga stipendiater, senast 18 april 2023. Tidigare forskarstipendiater Ă€r bland andra Peter Kostenniemi (2019), Malin Nauwerck (2019), Tuva Haglund (2021) och Hilda Jakobsson (2021). LĂ€s mer pĂ„ www.barnboksinstitutet.se 

⛎ LitteraTura. Den 30 mars arrangerar KulTura en Litteraturkryssning mellan Helsingborg och Helsingör med författaren Kristina Ohlsson som berĂ€ttar om skrivandet, skapandet och skugglĂ€get i senaste Strindbergsdeckaren. Tura Ă€r ett helsingborgsord som innebĂ€r att man Ă„ker fram och tillbaka med fĂ€rjan flera gĂ„nger innan man stiger av. Medverkar gör Ă€ven Hegas förlag och BTJ som ska prata om skolbibliotek och folkbildning i digital tid.

© AI-upphovsrĂ€tt. Copyright Office i USA utfĂ€rdar riktlinjer för AI-assisterad konst och upphovsrĂ€tt. Illustrationer skapade med AI-stöd kan skyddas av upphovsrĂ€tt, under förutsĂ€ttning att en mĂ€nniska bidrar kreativt i tillrĂ€cklig omfattning och att AI-anvĂ€ndning uppges i ansökan, skriver Arstechnica.

đŸ€– AI-röstklon. Microsofts nya version av VALL-E med ett X pĂ„ slutet kan med ett röstprov pĂ„ 4-10 sekunder göra en kopia av din röst och dĂ€refter producera talsyntes pĂ„ flera sprĂ„k men behĂ„lla röst, kĂ€nsla och ton, skriver Freethink. Än sĂ„ lĂ€nge finns bara en demo. Det hĂ€r innebĂ€r att en författare skulle kunna skapa en AI-version av sin röst och sedan producera ljudböcker med denna pĂ„ flera sprĂ„k. Det finns förstĂ„s risker – tekniken kan anvĂ€ndas för att lura sĂ€kerhetssystem byggda pĂ„ röstigenkĂ€nning och för deepfakes.

🏒 Hockeyromance. Den internationella bĂ€stsĂ€ljaren Elle Kennedy ges Ă„ter ut pĂ„ svenska. Den 7 juni slĂ€pps Spelet (Bookmark förlag), första delen i serien Off Campus – romance med hockey, sex och kĂ€rlek i centrum. Kennedy Ă€r en kanadensisk författare som debuterade 2008 och flera av hennes 39 utgivna böcker har legat pĂ„ bĂ€stsĂ€ljarlistorna hos New York Times, USA Today och Wallstreet Journal. En av dem finns pĂ„ svenska Mörka spĂ„r (Harlequin 2014).

TEXTANNONSER

NOFF Ă€r branschorganisationen för de mindre och medelstora, oberoende bokförlagen. GĂ„ med idag och fĂ„ tillgĂ„ng till webinarier, utbildningar och förmĂ„nliga rabatter pĂ„ förlagsrelaterade tjĂ€nster. Bli medlem idag!

Din annons hĂ€r? sales@boktugg.se

FLER RUBRIKER

Författarna Katarina Wilk och Alexandra Appelqvist har startat en talaragentur inriktad pĂ„ författare. BYWRTRS ska hjĂ€lpa författarna att bygga sina författarskap och samtidigt lĂ„ta andra…

Författarförbundets sektion Bults har nominerat tre författare till sitt debutantpris Slangbellan för bĂ€sta debut inom kategorin barn- och ungdomslitteratur 2022: Josefine Engström, Nora Khalil och…

Sara Gordan tilldelas tidningen Vi:s litteraturpris 2022 för romanen ”Natten”. Juryn framhĂ„ller i sin motivering att hon med den klaustrofobiska skildringen av ett förĂ€ldraskap i…

Elisabeth Skog, bibliotekarie i Halmstad, Ă€r Ă„rets hederspristagare vid Storytel Awards för sitt arbete med att höja tal- och ljudbokens status i lĂ€sfrĂ€mjande insatser. Priset…

Utan yttrandefrihet – ingen kvalitetslitteratur, framhĂ„ller Åsa Wikforss och Ingrid Carlberg. Men nĂ€r Svenska Akademien nu arrangerar en konferens kring demokratins och litteraturens fundament handlar…

I den tredje sĂ€songen av ”DraknĂ€stet” dyker nya ansikten upp i expertpanelen – de sĂ„ kallade drakarna. BĂ„da har kopplingar till bokbranschen. För folk i…

Han skriver om satanistiska mord, en mystisk stjĂ€rna och en vĂ€rld dĂ€r folk plötsligt slutar dö. Men i en apokalyptisk tid Ă€r det vardagslivet Karl…

Den nyzeelĂ€ndske skĂ„despelaren Sam Neill, 75 Ă„r, vĂ„rdas för blodcancer. Det avslöjar han i sin memoar Did I Ever Tell You This? som slĂ€pps nĂ€sta…


DEBUTANTER