Sara Gordan får Vi:s litteraturpris 2022

Romanen "Natten" har fått stor uppmärksamhet. Sara Gordan får nu ta emot Vi:s litteraturpris för boken. Arkivbild: Claudio Bresciani / TT.

Sara Gordan tilldelas tidningen Vi:s litteraturpris 2022 för romanen ”Natten”. Juryn framhåller i sin motivering att hon med den klaustrofobiska skildringen av ett föräldraskap i kris tar sitt författarskap ”till en ny nivå”.

–  Jag är glad att den blir läst. Det är många som hör av sig och säger att boken har tröstat dem eller fått dem att känna sig sedda eller varit ett sällskap för dem. Jag tänkte att den kanske hade det i sig, och jag är väldigt glad att det har blivit så, säger Sara Gordan i en intervju med Vi.

Hon debuterade 2006 med ”En barnberättelse” och gav 2013 ut sin första roman, ”Martin Andersson – ett skuggspel”.

Tidningen Vi har delat ut sitt litteraturpris sedan 1947. Bland dem som fått priset genom åren märks Sara Lidman, Kerstin Ekman och Lars Ahlin. Prissumman är 50 000 kronor.

Prisad roman av Sara Gordan

Natten

Natten

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Johanna Melén med ny bok om länderna i Putins skugga

Imperiehunger är en bok om de självständiga länder som genom historien dominerats av Ryssland och som fortfarande drygt tre decennier sedan Sovjetunionens fall kämpar för att ses som något annat än före detta sovjetrepubliker.

Ola Nilsson släpper novellsamling

Regelriket är ett porträtt av sonen och den förlorade modern, men också en samling berättelser om livets förutsättningar och bristningsgränser, om konst, trasig kärlek och mänskliga relationer i blixtbelysning.