Tre debutanter nominerade till Slangbellan 2022

Slangbellan 2022
Tre nominerade till Slangbellan 2022: Josefine Engström (foto: Annelie Nygårds), Nora Khalil (foto: Daniela Spiroska) och Sara Mauritzon (foto: Nille Leander).

Författarförbundets sektion Bults har nominerat tre författare till sitt debutantpris Slangbellan för bästa debut inom kategorin barn- och ungdomslitteratur 2022: Josefine Engström, Nora Khalil och Sara Mauritzon.

I samband med barnboksfestivalen Litteralund delas priset Slangbellan ut 26 april 2023 på Lunds konsthall. Priset består av en slangbella handtäljd av Kalle Güettler, ett diplom gjort av Elisabet Ericson och en prissumma på 30 000 kronor.

Juryns motiveringar

Regnbågsbebisen av Josefine Engström 
”Josefine Engström skriver med värme och blixtrande humor utifrån barnets självklara perspektiv. Regnbågsbebisen är en bok fylld av kontraster och oväntade vändningar som lockar till både skratt och eftertanke. Berättarjaget tar läsaren i handen och balanserar på gränsen mellan fantasi och verklighet, i ett färgstarkt barndomslandskap där allt är möjligt.”

Yani av Nora Khalil
”Med imponerande tonsäkerhet skildrar Nora Khalil livet i ett kompisgäng i orten, där vänskap och gemenskap står i centrum. Yani är en ärlig och oförställd berättelse med ett starkt nu, som färgas av det som varit och skuggas av oron inför vad som komma skall. Sorg och förluster både svetsar samman och skapar avstånd. Ungdomarna tecknas med stor värme, som ihop med det pricksäkra språket får dem att kännas både verkliga och nära.”

Silvermannen av Sara Mauritzon
”Med varm hand öppnar Sara Mauritzon dörren mot det magiskt förhöjda i Silvermannen. Mytologi vävs skickligt ihop med det vardagsnära livets utmaningar för den som är ensam och vilsen. Omsorgen om karaktärerna är tydlig, och framställningen av såväl barn som asagudar är uppfriskande oklyschig. Här har vi berättarkonst på hög nivå, i en genomarbetad historia som kommer nära läsaren.” 

Om Slangbellan

Debutantpriset Slangbellan initierades 1998 av sektionen för barn- och ungdomslitteratur, Bult, i Sveriges Författarförbund och på initiativ av Helena Dahlbäck. Avsikten med priset är att lyfta fram debutanter och stimulera till fortsatt författarskap. Priset är också ett sätt för oss i Bult att hålla oss informerade om vad som händer inom yrkeskåren. Samtidigt som vi får tillfälle att lyfta fram sådant som saknas. 

Fördelen med att just vi delar ut ett pris är att vi inte behöver ta marknadsmässiga hänsyn utan helt kan koncentrera oss på sådant som kvalitet, förnyelse och innehåll. De nominerade utses av en jury, och hela Bults styrelse väljer vinnaren. 

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL