🌟 Taylorism 2.0 (Nyhetsbrev #470)

Vad skulle Taylor göra? FrĂ„gan ”What would Google do? Ă€r titeln pĂ„ en bok av Jeff Jarvis frĂ„n 2009. Författaren menade att det var en frĂ„ga alla företag borde stĂ€lla sig med fokus pĂ„ de stora förĂ€ndringar som internet innebar redan dĂ„ för vĂ„r kultur, marknadsföring och annonsering.

Idag kanske en motsvarande frĂ„ga skulle byta ut Google mot Amazon, Apple eller varför inte Taylor Swift. Alla företag behöver nĂ€mligen utvecklas för att inte stagnera. Även de som bygger pĂ„ gamla recept, som Coca Cola. Produkter och affĂ€rsmodeller mĂ„ste hela tiden anpassas till omvĂ€rlden.

Jag var i Stockholm onsdag-fredag för Bokbranschdagen men fick samtidigt ett smakprov pÄ vad Taylor Swift-hysterin innebÀr utöver högre priser pÄ hotellrum under Stockholms Bokhelg.

PÄ Bokbranschdagen diskuterades ett antal angelÀgna frÄgor pÄ scen i grupp. DÀremot saknades ett par givna Àmnen.

Den svenska bokmarknaden Ă€r liten (ekonomiskt) i jĂ€mförelse med mĂ„nga andra. Taylor Swifts pĂ„gĂ„ende vĂ€rldsturnĂ© ”The eras tour” berĂ€knas exempelvis dra in mer Ă€n dubbelt sĂ„ mycket som den samlade svenska bokförsĂ€ljningen (5 miljarder kr) under ett Ă„r – en miljard dollar (ca 10,7 miljarder kr).

Tillbaka till Google och andra framgÄngsrika företag i internetÄldern. Och frÄgan vad en bokhandlare, ett förlag eller en författare bör göra i den tid vi befinner oss. Som Àr nÄgot helt annat Àn den vÀrld som Jarvis beskrev för femton Är sedan.

NÀr man reser (som jag gjorde frÄn SkÄne till Stockholm T&R) sÄ blir det tid att tÀnka och fundera medan tÄget invÀntar tillstÄnd att köra vidare.

Tankeexperimentet: Om jag hade startat om frĂ„n noll idag – hur hade jag dĂ„ byggt upp min verksamhet? Vad hade Boktugg varit dĂ„? Vilka mĂ„lgrupper och produkter skulle vi ha fokuserat pĂ„? Hur skulle vi ha prissatt dem?

Och dĂ€r nĂ„gonstans finns ofta lösningen för att ta sig vidare. Genom att slĂ€ppa tanken pĂ„ vad du har idag – och hur mycket pengar du har plöjt ner i vissa delar – kan man ta radikala beslut och rentav avveckla vissa affĂ€rsomrĂ„den eller starta upp helt nya.

DÀr nÄgonstans i processen befinner vi oss nu. Tekniken förenklar vissa saker och försvÄrar andra. VÀrdet pÄ snabba nyheter minskar, vÀrdet pÄ analys ökar. Annonspriser sjunker, prenumerationspriser höjs.

Vi kommer att fortsÀtta skruva och emellanÄt ta mer radikala grepp. Boktugg kommer förmodligen att se vÀldigt annorlunda ut om ett halvÄr, precis som den gjorde för nÄgra Är sedan. Men ÀndÄ vÀlbekant.


Ha en riktigt bra vecka!

/Sölve & vÀnnerna pÄ Boktugg

PS. Taylorismen syftar historiskt sett inte pĂ„ Taylor Swift. Taylorism eller Taylorsystemet Àr en lĂ€ra om arbetsorganisationer dĂ€r fokus Ă€r specialisering och centralisering, idĂ©er som anses ha kommit frĂ„n Frederick Winslow Taylors (1856–1915) teorier.

Detta nyhetsbrev Ă€r gratis – tack vare sponsorer och swishbidrag.


TACK TILL VÅRA SPONSORER

Ett stort tack till alla företag och organisationer som stöttar Boktugg ekonomiskt och dÀrmed gör det möjligt för oss att driva den hÀr sajten och skicka ut detta nyhetsbrev.
Bli sponsor du ocksĂ„För att fĂ„ veta mer, kontakta oss pĂ„ sales@boktugg.se

Privatperson? Vill du stötta oss med ett bidrag Ă€r vi givetvis tacksamma.
Swisha till 123-483 18 71 (QR-kod).


UPPSNAPPAT

📉 Miljardstolpe. Den brittiska bokförsĂ€ljningen ökade till 7,1 (6,9) miljarder pund 2023 och sprĂ€ckte dĂ€rmed för första gĂ„ngen 7 miljarder, rapporterar The Bookseller baserat pĂ„ en rapport frĂ„n Publishers Association (PA). Det Ă€r en ökning med 3 % vilket lĂ„ter bra, ifall inte inflationen varit 8,6 %. Det innebĂ€r att 7,5 miljarder pund hade motsvarat oförĂ€ndrad försĂ€ljning jĂ€mfört med 2022. Faktum Ă€r att det Ă€r exporten av engelska böcker till resten av vĂ€rlden som stĂ„r för hela tillvĂ€xten sĂ„ den inhemska brittiska marknaden faller.
VÀrt att notera: Digitala böcker stÄr för tillvÀxten och 45 % av de totala intÀkterna i UK. LÀs rapporten hÀr.

đŸ”Ș Prisvinnare. Bland fem nominerade kriminalromaner har Pascal Engmans Kokain (som utkom i Sverige 2021 och pĂ„ norska 2023) valts till vinnare av det nya norska priset Glasskniven. Priset Ă€r designat av glasblĂ„saren PĂ„l Roald Janssen och pĂ„ svenska heter priset alltsĂ„ Glaskniven. Priset tilldelas den bĂ€sta översatta kriminalromanen utgiven i Norge under de tre senaste Ă„ren. 
Juryn beskriver boken som en ”Actionfylld kriminalroman som tyvĂ€rr Ă€r alldeles för realistisk. PĂ„ 562 sensationella och uppslukande sidor sĂ€tter han saker i perspektiv, och det fascinerar hur trĂ€ffsĂ€kert han skildrar Sveriges samtid.”
– Jag Ă€r vĂ€ldigt stolt och hedrad över att ta emot Glasskniven. De norska lĂ€sarna stĂ„r mig otroligt varmt om hjĂ€rtat, sĂ€ger Pascal Engman i ett pressmeddelande.

💐 Prisvinnare. Det blev Mats Lundgren som tog hem Selmapriset 2024 för bĂ€sta egenutgivna bok under 2023. Han fĂ„r priset för feelgood-deckaren Den osynlige tjuven som Ă€r utgiven via Vulkan (pappersbok), Bokea (ebok) och Whip Media (ljudbok). Prissumman Ă€r 30 000 kr.
Mats I Lundgren Àr uppvuxen i GÀvle och bor numera i Nyköping. Han debuterade 2015 med kriminalromanen Den som ger, som ocksÄ nominerades till Selmapriset. Den osynlige tjuven Àr hans fjÀrde bok. Det allmÀnna omdömet om böckerna Àr att de Àr trevliga, lÀttlÀsta och spÀnnande utan att bli vÄldsamma.
LÀs mer om juryns motivering och de tvÄ andra finalisterna i Boktuggs tidigare artikel.

🏩 Bankböcker. Handelsbanken har nyligen gjort en storsatsning pĂ„ att Ă„teruppliva sin egen tv-kanal, EFN Ekonomikanalen. Nu kan den kompletteras av bokutgivning. Förlagspodden gick i början av veckan ut med nyheten att de anlitat Magnus Nytell (fd Nextory och Bonnierförlagen, numera konsult Ă„t bland annat Kobo) fĂ„tt uppdraget att bygga en organisation. DĂ€r sades att verksamheten redan var igĂ„ng. NĂ„got som dementeras av Handelsbanken:
”Det stĂ€mmer inte att banken startar ett förlag. EFN tittar dĂ€remot hela tiden pĂ„ olika sĂ€tt att bredda sin verksamhet. Böcker skulle kunna vara ett sĂ„dant sĂ€tt. EFN har anlitat Magnus Nytell för att undersöka förutsĂ€ttningarna för det. Vad det blir av det i slutĂ€ndan Ă€r alldeles för tidigt att uttala sig om”, uppger Handelsbankens tillförordnade presschef Mats Olsson till Ddagens Industri i en skriftlig kommentar.

📚 Kurslitteratur. FrĂ„n och med i höst kommer studenter pĂ„ universitet och högskolor att kunna ta del av kurslitteratur Ă€ven frĂ„n Gleerups digitalt via Studora.
Studora lanserades 2022 och Àr en studieplattform som erbjuder kurslitteratur pÄ ett helt nytt sÀtt. Bakom stÄr Studentlitteratur. Sedan tidigare har Iustus och Natur & Kultur anslutit sig till plattformen dÀr studenter kan köpa tillgÄng till eböcker (i Pdf- eller Epub-format) under 180 dagar.
Förutom sjĂ€lva eboken erbjuder Studora smarta funktioner som underlĂ€ttar och förbĂ€ttrar studietekniken – exempelvis layoutval, anpassade lĂ€sinstĂ€llningar, anteckningar, flashcards och talsyntes med textföljning.

đŸŽȘ Kaosfestival. Har du sett dokumentĂ€ren pĂ„ Netflix om Fyre Festival? En musikfestival som förvandlas till ett fullstĂ€ndigt kaos. Fyradagarsevenemanget Readers Take Denver jĂ€mförs nu med just Fyre, berĂ€ttar The Telegraph. Besökarna (bokĂ€lskare som betalat 300-375 dollar) möttes av enorma köer till inheckning, författarsigneringar och i flera fall stök som för en besökare slutade med en blĂ„tira. Dessutom förbestĂ€llda böcker som inte kommit, mat som tog slut och funktionĂ€rer som var otrevliga. Ett av dragplĂ„stren, bĂ€stsĂ€ljande författaren Rebecca Yarros, ventilerade sin besvikelse över evenemanget i ett FacebookinlĂ€gg och bad sina lĂ€sare om ursĂ€kt för allt de tvingats utstĂ„.

🔏UtelĂ„st. Författaren K. Renee skriver i den (bokstavligt) heta genren hockey romance. En kvĂ€ll nĂ€r hon kollade pĂ„ NHL-hockey med sin man hörde en testlĂ€sare av sig och berĂ€ttade att den inte gick att komma Ă„t den Google Docs-fil hon ville lĂ€sa, skriver Wired. Renee loggade sjĂ€lv in och upptĂ€ckte att alla hennes tio pĂ„gĂ„ende manus, totalt över 222 000 ord fördelade pĂ„ flera filer och mappar, var lĂ„sta Ă€ven för henne. Flera andra författare vittnar om liknande problem och det Ă€r oklart om det beror pĂ„ att det barnförbjudna innehĂ„llet i texterna flaggats som olĂ€mpligt eller om det Ă€r spamfilter som triggats av att författaren delar Docs-filer med 15-20 personer samtidigt. Slutsatsen: skaffa en backup av dina manus pĂ„ mer Ă€n ett stĂ€lle.

🏆 Pulitzervinnare. Årets Pulitzer-priser har delats ut och ett antal författare fanns bland vinnarna. De flesta tĂ€mligen okĂ€nda i Sverige. Men författaren Jayne Anne Phillips, som fick pris i fiction-kategorin för historiska romanen Night Watch, har gett ut flera böcker pĂ„ Forum tidigare, senast Historien om Quiet Dell.
En artikel i New York Times vÀxte till en hel bok och blev A Day in the Life of Abed Salama: Anatomy of a Jerusalem Tragedy som Nathan Thrall tog hem fackbokspriset för.
Historia: togs hem av Jacqueline Jones med No Right to an Honest Living.
Memoar/autobiografi: Liliana’s Invincible Summer av Cristina Rivera Garza
I biografi-kategorin blev det tvÄ vinnare: Master Slave Husband Wife av Ilyon Woo och King av Jonathan Eig. Ingen av dem pÄ svenska Ànnu. I poesiklassen vann Tripas: Poems av Brandon Som.


ANALYSBREVET

Analysbrevet kommer 1-3 ggr per mĂ„nad och djupdyker i ett Ă€mne eller en trend. Uppgradera din prenumeration sĂ„ kan du lĂ€sa varje nytt brev direkt – och dessutom tillgĂ„ng till hela arkivet
Prova ett kvartal för 149 kr (ord pris 299 kr) eller vĂ€lj ett helt Ă„r för endast 999 kr. Är ni flera pĂ„ företaget vĂ€lj prenumeration med flera konton.

Bokbranschens ekosystem Ă€r beroende av olika stödsystem. Gemensamt för bĂ„da Ă€r att de byggts för fĂ€rre titlar, fĂ€rre författare och fĂ€rre förlag. Nu stresstestas de och frĂ„gan Ă€r hur vi…

Royalties frĂ„n den svenska bokförsĂ€ljningen rĂ€cker rĂ€cker till minst 500 heltidstjĂ€nster – med en mĂ„nadslön pĂ„ 38 000 kr – som författare eller illustratörer. Rent statistiskt. Men eftersom royalties fördelas…

En rapport pĂ„ över 100 sidor som speglar försĂ€ljningsutvecklingen frĂ„n 2018 till 2023 mĂ„ste innehĂ„lla nĂ„gra viktiga trender. Boktuggs chefredaktör Sölve Dahlgren har lĂ€st och hittat sju insikter. De stora…


NYA BOKSLÄPP

Fler aktuella bokslÀpp hittar du hÀr >>


RUBRIKER

Filosofen och litteraturforskaren Martin HĂ€gglund tilldelas Leninpriset med en prissumma pĂ„ 100 000 kronor, skriver Hallands Nyheter. Martin HĂ€gglund, som Ă€ven varit sommarpratare, har hyllats och fĂ„tt…

Anja Gatu tar över ordförandeskapet i Sveriges Författarförbund. Gatu valdes till ny ordförande vid förbundets Ă„rsstĂ€mma den 18 maj och hon eftertrĂ€der Grethe Rottböll som…

NOFF och familjen von SchĂ©ele har utsett 2024 Ă„rs mottagare av Anna von SchĂ©ele-stipendiet: Kraxa förlag. Stipendiet pĂ„ 40 000 kronor samt 10 timmars mentorshandledning…

Storytel gör förĂ€ndringar i sina paket och erbjudanden. Nya abonnemanget Flex har bara 20 timmars lyssning per mĂ„nad – men ej förbrukade timmar sparas till…

Bokbranschdagen 2024 bjöd pĂ„ en del nya grepp men var samtidigt vĂ€ldigt vĂ€lbekant. Aktuella Ă€mnen diskuterades men tillĂ€t inga djupdykningar. En frĂ„ga dröjde sig kvar:…

Dag Öhrlunds tionde bok i Ewert Truut-serien slĂ€pps den 4 juni. Men redan den 3 april slĂ€pptes den pĂ„ Storytel. De negativa reaktionerna frĂ„n lyssnare…

NettonollutslĂ€pp till 2045 Ă€r det lĂ„ngsiktiga mĂ„let för Bokbranschens Klimatinitiativ. Idag slĂ€pptes tre vĂ€gledningar till företag i bokbranschen med handfasta tips för att minska klimatpĂ„verkan…

Efter 140 Ă„r Ă€r Svenska Akademiens ordbok fullbordad – och en sjuĂ„rig uppdatering redan inledd. Men vad hĂ€nder sedan? Svenska Akademien vill lĂ€mna ifrĂ„n sig…

Den kanadensiska författaren och Nobelpristagaren Alice Munro har avlidit, bekrĂ€ftar familjen för tidningen The Globe and Mail. – Jag skulle sĂ€ga att det Ă€r en av…

Förra veckan slĂ€pptes GömstĂ€llet, del 11 i December-serien av Caroline och Leffe Grimwalker. Den slutade med en rejĂ€l cliffhanger och upprörda lyssnare undrade hur lĂ€nge…

PĂ„ mindre Ă€n tvĂ„ veckor blev SF-Bokhandelns nyemission övertecknad. MĂ„let pĂ„ 8 miljoner kronor nĂ„ddes innan halva teckningstiden gĂ„tt och styrelsen har nu möjlighet att…

Rebecka Edgren AldĂ©n har fullt upp. Hon arbetar pĂ„ den tredje delen av sin spĂ€nningsserie SjörĂ€ddarna, Ă€r kursledare pĂ„ Skrivarakademin, tar uppdrag som redaktör, manusutvecklare…

Det slĂ€ngs för mycket böcker. Akademibokhandeln lanserar dĂ€rför Bokomloppet för att öka Ă„teranvĂ€ndning och Ă„tervinning av böcker. Kunder kan lĂ€mna in böcker till sin lokala…

Den 22 oktober 2024 slĂ€pper tidigare hockeystjĂ€rnan Mats Sundin sin sjĂ€lvbiografi Home and Away. Skriven av kandadensiska författaren Amy Stuart och översatt till svenska. Boken…


SHOPPA OCH STÖTTA

Just nu pĂ„ Book Outlet: LĂ€sare av nyhetsbrevet fĂ„r 5% extra pĂ„ redan lĂ„ga priser med rabattkoden Boktugggillarbookoutlet. *

Just nu pĂ„ Bokus: Fynda bland miljoner böcker. *

Just nu pÄ Bookhero: Böcker till lÄga priser. *

Just nu pĂ„ Adlibris: Hitta de senaste böckerna. *

Just nu pĂ„ Akademibokhandeln: Handla vĂ„rt sortiment online. *

* sponsrade affiliate-lÀnkar dÀr Boktugg fÄr kick-back nÀr du handlar


DEBUTANTPORTRÄTT


đŸ€Ÿ Tack för att du lĂ€ste  Ă€nda hit. Du som Ă€r verkligt intresserad av bokbranschen bör uppgradera och bli betalande prenumerant sĂ„ fĂ„r du Ă€ven tillgĂ„ng till Analysbrevet. DĂ€r gĂ„r vi pĂ„ djupet kring strategi, trender och fenomen.

Om du Àr nöjd med att lÀsa enbart detta (gratis) nyhetsbrev sÄ övervÀg att swisha en liten slant till oss dÄ och dÄ. Swishar du 100 kr eller mer sÄ fÄr du Àven prova Analysbrevet gratis under en kort period. Gör dÄ sÄ hÀr:

1. Swisha minst 100 kr till 123-483 18 71 (Klicka hÀr för QR-kod)

2. Mejla till support@boktugg.se och berĂ€tta det sĂ„ att vi fĂ„r din epostadress. För varje hundralapp fĂ„r du 25 dagar som Insider. LĂ€s mer hĂ€r.

PS. Du kan naturligtvis swisha en tjuga eller femtiolapp ocksÄ. Alla bidrag hjÀlper oss att finansiera journalistiken.