☔ Rapportregn (Nyhetsbrev #450)

Informationsöversvämning. Rapportvecka kallas denna bland analytiker. De börsnoterade bokbranschbolagen är lätträknade men denna vecka har både Bokus och Storytel levererat sina kvartalsrapporter. Och tack vare detta har vi även fått Bokförsäljningsstatistiken och kvartalstopplistorna från Förläggareföreningen och Bokhandlareföreningen. Förresten: skulle Storytel & Co släppas in som medlemmar i den sistnämnda ifall de ansökte? Eller skulle det vara alltför radikalt?

/Sölve & vännerna på Boktugg

Detta nyhetsbrev är gratis – tack vare sponsorer och swishbidrag.


EN TANKE

Vilket innehåll är värt att betala för?

Idag finns kunskap i överflöd, både gratis och mot betalning. En knapptryckning bort är utbudet i det närmaste oändligt. I helgen besökte jag två olika online-konferenser som riktar sig till indieförfattare, på engelska.

Båda var gratis att titta på live men vill man ha access för att titta i efterhand fick man betala. En intressant modell. Eftersom den ena konferensen körde en heldag från morgon till sen kväll och den andra körde flera timmar varje dag – fyra dagar i sträck – så tvingade det fram prioriteringar och kanske ett köpbeslut.

Samtidigt finns det tusentals eller rentav miljoner videos på Youtube helt gratis. Och mängder av kurser och böcker att köpa om jag vill fördjupa mig i skrivande, marknadsföring eller något annat relaterat.

Mitt i allt detta befinner sig Boktugg. Den senaste veckan har återigen tillägnats en hel del bakom-kulisserna-fixande. Inte bara inför Halloween utan faktiskt kring det här nyhetsbrevet.

One list to rule them all

Jag hoppas detta utskick går fram som det ska. Vi har nämligen slagit ihop två listor, den med betalande Insider-prenumeranter och den med gratis prenumeranter på detta nyhetsbrev.

Det främsta skälet till detta var egentligen att spara pengar hos Mailchimp som vi använder för utskicken. De tar nämligen betalt två gånger för ”dubletter”, alltså personer som funnits på båda listorna.

Det positiva är att detta ger oss en helt ny möjlighet, nämligen att även gratisprenumeranter kan logga in på sajten.

Nej, Analysbrevet kan man fortfarande bara läsa om man är betalande prenumerant. Däremot skulle vi kunna låsa andra artiklar så att bara den som prenumererar på nyhetsbrevet kan läsa dessa.

Bara det bästa är gott nog för betalvägg

Betalväggar är ett nödvändigt ont i mediabranschen idag. Man vill ju helst slippa dem, samtidigt går det inte att leva på annonsintäkter. Ibland förvånas jag över att till och med folk i bokbranschen kopierar artiklar som ligger bakom en betalvägg och klistrar in dem i ett Facebookinlägg som en kommentar. Det är ju en form av piratkopiering.

Jag tror nyckeln är att bara placera det allra bästa innehållet bakom betalvägg. Det finns inget värre än att logga in för att läsa något och inse att det bara var ett klickbete eller något som redan var känt. Det blir vår och andra mediers utmaning framöver. Att vara relevanta och värdefulla.

Värt att betala för.

Ibland undrar jag bara om vi är för generösa med vad vi placerar utanför betalväggen, helt fritt för alla. Som de tre senaste analyserna.

/Sölve Dahlgren, chefredaktör


SUPPORTERS

Ett stort tack till alla företag och organisationer som stöttar Boktugg ekonomiskt och därmed gör det möjligt för oss att driva den här sajten och skicka ut detta nyhetsbrev.
Bli sponsor du ocksåFör att få veta mer, kontakta oss på sales@boktugg.se

Privatperson? Vill du stötta oss med ett bidrag är vi givetvis tacksamma.
Swisha till 123-483 18 71 (QR-kod).


ANALYSBREVET

Bokbranschen och varumärket
ANALYSBREVET: Författare och fiktiva karaktärer har av tradition det starkaste varumärket. Förlag och återförsäljare hoppas att det ska förändras framöver. Det är en kombination av strategi och önsketänkande. Den senaste månaden…
Bokbranschen och varumärket
ANALYSBREVET: Författare och fiktiva karaktärer har av tradition det starkaste varumärket. Förlag och återförsäljare hoppas att det ska förändras framöver. Det är en kombination av strategi och önsketänkande. Den senaste månaden…

Du har väl inte missat vårt Analysbrev? Kommer ca 2 ggr per månad och djupdyker i ett ämne eller en trend. Skaffa en prenumeration så får du alltid senaste utgåvan direkt i inboxen – och dessutom tillgång till hela arkivet. Första månaden för 39 kr, därefter 99 kr/mån. Eller välj helår för lägre pris. Vi har även ett alternativ för fattiga författare.


UPPSNAPPAT

🎙️ Kulturpodd. Gunnar Ardelius (författare och generalsekreterare på Sveriges Museer) och Anders Rydell (författare och chefredaktör på tidskriften Författaren) har startat podcasten Kulturmännen. Med ett avsnitt varannan vecka, och kommer podden att ta upp aktuella ämnen som rör litteratur, museifrågor och kulturpolitik.

Spotifyrykten. Det har länge talats om Spotify Super Premium, ett dyrare abonnemang (19,99 dollar i USA) med högre ljudkvalitet (24-bitars icke-förstörande komprimering), förbättrade spellistor och vägar att hitta ny musik med hjälp av AI, exempelvis skapa spellistor med text-prompts. Spotify har inte bekräftat något.
Nu ryktas det om att det dyrare abonnemanget även ska innehålla mer ljudbokslyssning. Uppåt 30 timmar i månaden istället för de 15 timmar som erbjuds för Premium-kunder i UK och Australien, och snart USA. För att få en bild av betydelsen för bokbranschen: Spotify har enligt uppgift 100 miljoner abonnenter i USA, varav 45-50 miljoner betalar för Premium. När den nya ljudboksfunktionen kommer till svenska Spotify-kunder är oklart men kanske blir det då med engelska ljudböcker först.

Spotifyrapport. Nyligen meddelade Spotify att de ska satsa mer på ljudböcker och bolagets kvartalsrapport för Q3-2023 visade överraskande en vinst på 32 miljoner euro med en omsättning på 3,4 miljarder euro, alltså 0,94 % vinstmarginal. Det beror på en kombination av minskade kostnader (Spotify har sagt upp runt 800 personer under 2023), höjda priser och en fortsatt tillväxt på ny abonnenter. Spotify räknar med att nå 600 miljoner användare före årsskiftet varav 235 miljoner betalande prenumeranter.
Så vad innebär det för Storytels hårt prövade aktieägare? Kan man ens dra paralleller när Spotify ökade intäkterna mellan Q2 och Q3 med 200 miljoner euro (2,35 miljarder kr) – vilket ungefär motsvarar vad Storytels totala streamingintäkter för de första tre kvartalen kommer att landa på. Storytel har drygt 2 miljoner prenumeranter i världen – Spotify adderade 6 miljoner betalande prenumeranter bara under Q3.
Vi får se när Storytel släpper sin rapport den 31 oktober – på Halloween. Aktieägarna hoppas att den inte blir en rysare.
Fotnot: För att ge lite perspektiv så var Spotifys ackumulerade underskott vid halvårsskiftet 4,55 miljarder … dollar.

🎧 Augustljud. Författaren Daniel Åberg har traditionsenligt gått igenom alla nominerade till Augustpriset 2023 för att se vilka av titlarna som finns utgivna som ljudbok. ”Och … det är ett bra år! Sju av totalt arton titlar fanns som ljudbok vid tillkännagivandet, och samtliga dessa står att finna inom den skönlitterära klassen och fackboksklassen”, skriver Daniel Åberg på sin blogg och fortsätter: ”Det är inte lika bra som toppåret 2020 då hela åtta titlar fanns nominerade, men faktum är att det näst bästa resultatet tidigare var fem (vilket var i fjol), så sju är en riktigt bra siffra.” Han lyfter fram en titel, Andrev Waldens Jävla karlar som redan gjort succé även i ljudboksform då den funnits med på Storytels topp 10 under någon vecka i september.

🖥️ Prishöjning. Adobes Creative Cloud-abonnemang som bland annat innehåller Photoshop och Indesign, två orvärderliga programvaror för bokförlag, höjer sina priser i november. Flera användare rapporterar om en höjning från 499 till 589 kr i månaden (med en bindningstid på 12 månader) vilket är en prishöjning med 18 procent.

📚 Försvarspris. Maria Gussarsson, docent i militärhistoria, har utsetts till 2023 års mottagare av Hugo Raab-priset, Försvarshögskolans pris för vetenskapliga arbeten av synnerlig kvalitet. Hon får priset för boken Kartans makt i krig och fred : fältmätarna, det nya kriget och samhällelig utveckling 1805-1831 (Nordic Academic Press). Prissumman är 25 000 kr.
– Jag är otroligt hedrad. Boken är resultatet av åtta års arbete som började med att jag fick ett stipendium från Riksarkivet för att gå igenom Fältmätningskårens arkiv. Ju mer jag satte mig in i det, desto mer spännande insåg jag att det var, säger Maria Gussarsson.

🖼️ Designvinnare. Igår presenterades vinnarna av Svenska Designpriset på en gala på Moderna museet i Stockholm. I 25 kategorier delades de två jurypriserna Guld och Silver ut, samt publikpriset Peoples choice. Ur ett bokbranschperspektiv prisades flera.
I kategorin Grafisk Identitet – Redesign Silver till Rabén & Sjögren (Grebban) medan systerförlaget Norstedts kunde fira Guld i kategorin Heldigitalt – Webbsida, även det med Grebban som partner.
Slutligen var Redaktionellt – Bok en egen kategori där Guld gick till Lynk & Co Design med The Next Day, Silver till Forsman & Bodenfors med The Ultimate Guide to Running medan Peoples choice gick till Jonas Hellström Design med Vulva (Bookmark förlag)

🎙️ Techpodd. Svenska Dagbladets nyhetsbrev Tech brief lanserades för två år sedan och når varje vardag över 30 000 läsare. Nu lanserar journalisterna bakom det populära nyhetsbrevet en podd med samma namn. Björn Jeffery är med i varje poddavsnitt, och har sällskap i studion av en techreporter från SvD. Sophia Sinclair, Erik Wisterberg och Henning Eklund delar på uppdraget.

🎂 Förlagsbyte. Sofie Sarenbrant skriver på sin Facebooksida att Födelsedagen (Forum), första boken i hennes och Carina Bergfeldts serie, sålt 90 000 exemplar på fem veckor. Samtidigt rapporterar SvB att duon nu byter förlag och att nästa bok i serien (planerad till mors dag 2024) kommer på Bookmark förlag – som ger ut Sarenbrants bästsäljande spänningsserie om Emma Sköld samt hästserien Mira och Månen.
– Vi hade en diskussion om villkoren för en nästa bok men kunde inte riktigt enas. Det är tråkigt för oss så klart men vi önskar dem lycka till med sitt skrivande på det andra förlaget, säger Forums tillförordade förlagschef Jesper Monthán till SvB.
Läs även:

Bokcirkel. I december blir Torbjörn Flygts prisbelönande roman Underdog teaterföreställning på Malmö Stadsteaters scen Hippodromen. Tillsammans med Bokförlaget Polaris och författaren Torbjörn Flygt, bjuder teatern nu in till att bilda Malmös största bokcirkel kring romanen. Deltagarna bjuds in till ett bokmingel den 29 november med författaren där de får sina böcker signerade. Alla som är med i bokcirkeln läser sedan Underdog inför en specialvisning av föreställningen den 25 januari.

📦 Lagerbygge. Adlibris har funnits på Morgongåva Företagspark i Heby sedan starten för 26 år sedan och har man skrivit ett 10-årigt avtal som sträcker sig till 2034, med fastighetsägaren. Adlibris nya logistikanläggning planeras stå färdig 2025 och ska rymma runt 17 000 kvadratmeter, varav ca 11 000 utgörs av nybyggnation. Den nya anläggningen ska bland annat innehålla modernare lösningar för sortering med högre automationsgrad än tidigare. Det gör att flera av Adlibris logistikflöden kan effektiviseras och ger en högre kapacitet, särskilt under högsäsong, enligt ett pressmeddelande.

🏆 Nominerade. Totalt 245 kandidater från 68 länder är nominerade till Astrid Lindgren Memorial Award 2024, varav 66 är nya från föregående år. Vem som vinner får vi veta den 9 april 2024.
Tolv svenskar finns på listan: Emma Adbåge (författare/illustratör), Anna Höglund (författare/illustratör), Jenny Jägerfeld (författare), Pija Lindenbaum (författare), Sara Lundberg (författare/illustratör), Läsrörelsen (organisation), Frida Nilsson (författare), Sven Nordqvist (författare/illustratör), Anna-Clara Tidholm (författare/illustratör), Cecilia Torudd (författare/illustratör), Jakob Wegelius (författare/illustratör), Monica Zak (författare/läsfrämjare/berättande).

🐗 Bautasäljare. Med nästan 400 miljoner sålda album över hela världen har Asterix cementerat sin plats som den mest framgångsrika tecknade serien genom tiderna, skriver Story House Egmont. Nu släpps det 40:e albumet – Asterix – den vita irisen av Fabcaro (manus) och Didier Conrad (teckningar). Albumet har världspremiär den 26 oktober och har omgärdats av hemlighetsmakeri.

📚 Styrelseavhopp. Styrelseledamot Rikki Tholstrup Jørgensen, som efter förvärven av de danska förlagen Superlux och Historia är näst största ägare i Hoi Publishing efter VD och grundare Lars Rambe, väljer att lämna styrelsen idag. Rikki ska istället fokusera på de frågor där han bedömer att han kan göra mest nytta för Hoi Publishing vilket inkluderar att fortsätta utveckla den danska verksamheten, enligt ett pressmeddelande.

TIPS FRÅN VÅR SPONSOR

NOFF är branschorganisationen för de mindre och medelstora, oberoende bokförlagen. Gå med idag och få tillgång till webinarier, utbildningar och förmånliga rabatter på förlagsrelaterade tjänster. Bli medlem idag!

FLER RUBRIKER

Storytels lyckades nå plusresultat för tredje kvartalet 2023 och lyckas åter växa även i Norden. Räntekostnader fortsätter tynga bolaget som ändå tror att de ska…

En dubbel för Sarenbrant på listan över de mest lyssnade ljudböckerna sammanlagt hos alla tjänster under tredje kvartalet 2023. Läckberg och Fexeus fick nöja sig…

Försäljningen av tryckta böcker har minskat med 1,2 miljoner exemplar under årets första nio månader. Prishöjningar kompenserade en del men inte allt. Digitala böcker minskade…

“Det går inte att få ungdomar att läsa böcker” – hört det förr?Men det går visst. I jämtländska Svenstavik skapades en bokklubb för tonåringar där…

Bo Eriksson är författare, historiker – och monsterforskare. Enligt honom är draken det främsta av alla monster.– Draken är mänsklighetens ultimata vapen, på gott och…

Bokusgruppens rapport för tredje kvartalet (Q3) 2023 visar minskad omsättning men ökad bruttomarginal tack vare hård kostnadskontroll. Bokförsäljningen minskar med 1,5 procent under årets nio…

Den ryska journalisten Jelena Kostiutjenko rapporterade från kriget i Ukraina när hon blev förgiftad. I boken ”Mitt älskade land” tecknar hon vägen mot det hon…

Planerna på amerikansk tv-serie baserad på Stieg Larssons ”Millennium”-böcker börjar ta form. Nu har regissören och manusförfattaren Veena Sud knutits till projektet som en så…

Det kan verka som om Christopher Åström glidit in på en räkmacka, från att ha lagat mat hemma i köket via Tiktok till kokboken Bistro…

Han blev ”cancelled” långt innan begreppet ens existerade. Men sedan Bret Easton Ellis nya roman ”Skärvorna” blev en kritikersuccé har han strukits från Hollywoods svarta…

Ny forskning visar att de berättelser vi lyssnar på innan vi går och lägger oss kan påverka våra drömmar. Samtidigt väljer många av Nextorys abonnenter…

Svenska Akademiens ordbok (SAOB) är i mål. Efter 140 år skickades i slutet av förra veckan det sista bandet till tryck. Arbetet med boken inleddes…

Nomineringarna till 2023 års Augustpris har offentliggjorts. Många väntade favoriter finns med, men även en del överraskningar. Här är alla de nominerade författarna och titlarna….

Serietecknaren Mats Jonsson får 2023 års stipendium av artisten Sofia Jannoks stiftelse. Han får det för att ”ha djupdykt in i den skogssamiska själen och…

Britney Spears självbiografi The woman in me har skapat stora rubriker redan innan boken släppts. Här är en rad avgörande ögonblick i popstjärnans omsusade karriär….

De senaste 100 rubrikerna hittar du här >>


DEBUTANTER

Här hittar du alla de 22 debutanterna i oktober >>


🤟 Tack för att du läste …

… ända hit. Du som är verkligt intresserad av bokbranschen bör bli betalande prenumerant så får du även tillgång till Analysbrevet. Där går vi på djupet kring strategi, trender och fenomen.

Om du är nöjd med att läsa enbart detta (gratis) nyhetsbrev så överväg att swisha en liten slant till oss då och då. Swishar du 100 kr eller mer så får du även prova Analysbrevet gratis under en kort period. Gör då så här:

1. Swisha minst 100 kr till 123-483 18 71 (Klicka här för QR-kod)

2. Mejla till support@boktugg.se och berätta det så att vi får din epostadress. För varje hundralapp får du 25 dagar som Insider. Läs mer här.

PS. Du kan naturligtvis swisha en tjuga eller femtiolapp också. Alla bidrag hjälper oss att finansiera journalistiken.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!