Oväntad statistik: Svenskarna väljer att somna till spänningsromaner

Går det att somna till en riktigt spännande bok? Och hur påverkar det drömmarna? Foto: iStock.

Ny forskning visar att de berättelser vi lyssnar på innan vi går och lägger oss kan påverka våra drömmar. Samtidigt väljer många av Nextorys abonnenter att somna med kriminalromaner och thrillers i hörlurarna.

– Resultatet är förvånande, och kanske lite skrämmande. Vi trodde själva att nattens mest populära ljudböcker skulle vara stillsamma böcker för insomning, meditation och liknande. Istället är det främst historier om våld och mord som toppar listan. Efter att ha tagit del av denna nya forskning kanske fler kommer välja kärlekshistorier vid läggdags, säger Magnus Nytell, innehållsansvarig på Nextory, i ett pressmeddelande.

Drömmar omges av mycket mystik och än idag vet forskarna inte helt säkert vad som har inverkan på våra drömmar. Men nu har forskare vid de tyska universiteten i Freiburg im Breisgau och Tübingen upptäckt att din hjärnaktivitet och innehållet i dina drömmar kan påverkas av de ljudböcker du lyssnar på när du ska sova.

Vilka böcker riskerar då att “infiltrera” svenskarnas drömmar? Nextorys kartläggning visar att kriminalromaner och thrillers är de genres som ligger i topp. Bland författare är Ninni Schulman den som har överlägset störst möjlighet att påverka svenskarnas drömmar. Deckardrottningen har hela fem titlar på listan över de mest lyssnade böcker under nattetid. Högst upp på listan ligger dock Lucinda Riley & Harry Whittakers romantiska berättelse “Atlas: Historien om Pa Salt”, som är avslutningen i serien om de sju systrarna.

– Hur litteraturen faktiskt påverkar oss mentalt känns som ett relativt outforskat område, så det här är verkligen spännande forskning. Det är givetvis väldigt hedrande att så många lyssnare väljer mina böcker innan läggdags. Samtidigt är det lite läskigt att tänka sig att några av mina värsta mördare är vanliga inslag i svenskarnas mardrömmar, säger Ninni Schulman.

Topp 20: De vanligaste ljudböckerna svenskarna somnar till

 1. Atlas: historien om Pa Salt – Lucinda Riley & Harry Whittaker
 2. Parasiten – Sofie Sarenbrant
 3. Blodmåne – Jo Nesbø
 4. Som vi lekte – Ninni Schulman
 5. Spindeln – Lars Kepler
 6. Au revoir Agneta – Emma Hamberg
 7. Det slutna rummet – Mari Jungstedt
 8. Flickan med snö i håret – Ninni Schulman
 9. Innan snön faller – Helena Kubicek Boye
 10. Det slutar med oss – Colleen Hoover
 11. En våldsam kärlek : vägen till ett värdigt liv – Jessica MacDowall
 12. Dagen är kommen – Ninni Schulman
 13. Med döden som gäst – Carin Hjulström
 14. De sju systrarna: Maias bok – Lucinda Riley
 15. När ingen lyssnar – Diamant Salihu
 16. Pojken som slutade gråta – Ninni Schulman
 17. Godnattsagor för vuxna – Kathryn Nicolai
 18. Botgöraren – Viveca Sten
 19. Välkommen hem – Ninni Schulman
 20. Den ljusaste natten – Helena Kubicek Boye

Mer information om studien:
Deltagare i studien fick lyssna på ljudböcker innan de somnade. De utrustades med EEG-kepsar för att mäta elektrisk aktivitet i hjärnan under sömnen. Forskarna väckte också deltagarna under natten för att ställa frågor. På det sättet kunde forskarna upptäcka att deras drömmar påverkades av de böcker de lyssnat på. De upptäckte även att deltagare som lyssnat på samma ljudbok hade liknande hjärnaktivitet under REM-sömnen.

Om kartläggningen:
Kartläggningen är baserad på Nextorys egen statistik över de svenska ljudböcker som prenumeranter har lyssnat mest på med Sleep Timer under det senaste året mellan klockan 23:00 till 05:00.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL