Ordboken klar – efter 140 år

Nu är samtliga band av Svenska Akademiens ordbok (SAOB) klara. Arkivbild: JOHAN NILSSON/TT.

Svenska Akademiens ordbok (SAOB) är i mål. Efter 140 år skickades i slutet av förra veckan det sista bandet till tryck.

Arbetet med boken inleddes 1883 och genom åren har 137 anställda bidragit till dess innehåll. Det 39:e och sista bandet av SAOB kommer att ges ut i samband med Svenska Akademiens högtidssammankomst den 20 december, skriver Dagens Nyheter.

När den första versionen av ordboken nu äntligen är klar kommer redaktionen under 2024 att gå tillbaka börja arbetet med att revidera ordboken. Nya ord ska läggas till och det ska rensas upp bland sådant som anses otidsenligt eller olämpligt. Dessutom ska ålderdomliga stavningar uppdateras.

Den uppdaterade ordboken blir helt digital och arbetet ska slutföras på högst tio år.

Den fortsatta finansieringen av SAOB såg ett tag ut att vara hotad då Svenska Akademien inte längre ansåg sig ha råd med kostnaden på 17 miljoner kronor per år. Men förra året kom beskedet att arbetet kommer att finansieras av flera olika stiftelser och akademier i samarbete.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL