Stort steg mot tv-serie om Lisbeth Salander

Claire Foy som Lisbeth Salander i den senaste "Millennium"-filmen från Hollywood. Arkivbild: REINER BAJO/AP/TT.

Planerna på amerikansk tv-serie baserad på Stieg Larssons ”Millennium”-böcker börjar ta form. Nu har regissören och manusförfattaren Veena Sud knutits till projektet som en så kallad showrunner, skriver Variety.

Veena Sud har tidigare varit showrunner för hyllade kriminalserien ”The killing” med bland andra Joel Kinnaman.

Bakom står Amazon och MGM Studios och projektet heter ”The girl with the dragon tattoo” – samma som den engelskspråkiga titeln på boken ”Män som hatar kvinnor” och David Finchers filmatisering från 2011.

Enligt Variety ska den kommande serien utspelas i samma värld som böckerna. När planerna på serien först blev kända år 2020 sades det att det nya tv-dramat skulle bli en fristående historia med Lisbeth Salander i centrum, snarare än någon nyinspelning av böckerna och filmerna.

Men något manus har dock inte presenterats, enligt Magdalena Hedlund på Hedlund Agency som förvaltar rättigheterna åt Stieg Larssons efterlevande i Moggliden AB. Även om filmrättigheterna är sålda har Moggliden rätt att läsa igenom manus och åtminstone komma med synpunkter.

Men än så länge har det inte skett.

– Det har gjorts många försök med olika manusförfattare och hittills har det inte blivit något, det är det jag vet. Framför allt har man vänt sig till författare i Storbritannien, men ingen har lyckats komma fram med något, säger Magdalena Hedlund till TT.

– Det vore ju roligt om om det här blev något bra, men det ska mycket till innan det kommer i hamn.

Text: BJÖRN BERGLUND/TT, ERIKA JOSEFSSON/TT

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Carina Österholm släpper uppföljare till Identiteten

I den spännande romanen Gropen, en fristående uppföljare till Identiteten, återvänder vi till poliskommissarie Lars Jeppson och hans kollegor vid Göteborgspolisen. De konfronteras med en mörk härva av människohandel och mord,

Tre familjers vardagsliv och reflektioner på ett krig i Europa.

Boken ”Utan ord ingen mening” skildrar tre familjers vardagsliv och deras reflektioner på det nya världsläget. Deras frustation riktar sig mot Putin, hur han från ett rikt och i stort sätt relativt gott förhållande med västvärlden raserar Rysslands kommunikation med Europa och USA genom sitt anfallskrig mot Ukraina.

Adoptionsdrama i inbördeskrigets skugga

En utplånad bondby på Sri Lanka och två överlevande systrar som inte känner varandras existens tar oss in i ett virrvarr av händelser och en hel palett av människoöden både på den mytomspunna ön samt i Sverige och Frankrike.