PS Läs mellan raderna

PS Läs mellan raderna
Serie Serie Splint
Författare
Medverkande
Förlag Smockadoll Förlag
GenreLyrik
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor116
Vikt0
Utgiven2012-04-23
SABHce.03
ISBN 9789186175184
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
Honorina Chitic kom till Sverige 1987 från Rumänien där hon under 30 år hade varit verksam som läkare. Hon debuterade 1998 och har sedan dess publicerat sex diktsamlingar i Rumänien, varav den senaste föreligger i den här volymen. Ytterligare två av hennes diktsamlingar finns översatta till svenska av Inger Johansson.

Chitic skrev dikter långt innan hon kom till Sverige men det politiska klimatet gjorde det förutsättningslöst att — annat än med enstaka dikter i tidskrifter — försöka sig på publicering. Efter växande problem med diktaturens säkerhetstjänst hade hon egentligen planerat att söka politisk asyl i Paris, men under ett mellanstopp för julfirande hos en väninna som redan flytt till Sverige, stod det också klart att asylreglerna tvingade henne att stanna i det första land som hon anlände till. Och hon har bott här sedan dess, huvudsakligen i Malmö.


Serie Splint är en särimnergris som bökar dikttryfflar bland de författare i landet som skriver på främmande språk — och månar om översättningarna som en kycklingmamma. Serie splint limmar ihop vackra träd av språkdjungelns flisor, splitter och splint.