fbpx

Det gäller livet : en biografi om Gudrun Schyman

Det gäller livet : en biografi om Gudrun Schyman
Författare
Förlag Leopard Förlag
GenreSamhälle, politik och debatt
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor364
Vikt590 gr
Utgiven2018-04-19
SABLz Schyman, Gudrun
ISBN 9789173437172

Det gäller livet är ändå en bladvändare för alla som är intresserad av modern svensk politik. - GP

" Hennes liv är så bra, så dramatiskt att det skulle kunna bli en historisk film om vänstern." Så skrev Annette Kullenberg i Aftonbladet samma dag som Gudrun Schyman valdes till partiledare för Vänsterpartiet i januari 1993. Sedan dess har Schyman synts nästan överallt. Hon har sålt bullar på Kiviks marknad, dansat på rejv och i tv-programmet Let s dance. Längst fram i demonstrationståg, i partiledardebatter och i riksdagens talarstol. Filmen om hennes första förlossning sändes på tv och i direktsändning berättade hon om sina alkoholproblem.

Det här är en biografi om hennes liv. Om hur hon övergav den utstakade vägen till sekreterarjobb och mot alla odds blev en av Sveriges mest hyllade, bespottade och framträdande politiker och partiledare som i valet 1998 ledde Vänsterpartiet till partiets bästa resultat någonsin och positionen som Sveriges tredje största parti.

I boken skildras Schymans resa från bokstavsvänstern till Feministiskt initiativ via folkrörelser, kommunfullmäktige i Simrishamn och åren som riksdagsledamot och partiledare. Genom de rörelser hon varit en del av och de frågor hon drivit tecknas ett porträtt av Sveriges politiska närhistoria och av hur det kommer sig att ett feministiskt parti bildas i världens mest jämställda land.

Det här är en bok om en politiker som drivs av tro, hopp och kärlek och om hur hon har levt politik i mer än 40 år.

Johanna Palmström (född 1979) är journalist. Tidigare har hon varit chefredaktör för tidskriften Bang och skrivit tre böcker om feminism och aktivism.

Stäng meny