Mördarnas stad : Ciudad Juárez - knarkkrigets blodigaste slagfält

Mördarnas stad : Ciudad Juárez - knarkkrigets blodigaste slagfält
Serie Historia
Författare
Medverkande
Förlag Optimal Förlag
GenreSamhälle, politik och debatt
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor336
Vikt750 gr
Utgiven2011-05-31
SABOhi
ISBN 9789172412187
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
Kriget om droghandelnCiudad Juárez ligger vid gränsen till Texas, med den amerikanska staden El Paso på andra sidan Rio Grande. Det är den snabbast växande staden i Mexico, under lång tid beryktad för sina många ouppklarade kvinnomord. Med en befolkning ungefär lika stor som Stockholm har staden en extrem mordfrekvens. Under 2009 mördades fler än 4000 människor, vilket gör den till en betydligt våldsammare stad än såväl Bagdad som Mogadishu. I en mix av industrietableringar, illegala migrationsströmmar, droghandel och korruption verkar staden vara på väg mot kollaps. Det har gått så långt att industriföretagare har begärt att få FN-beskydd.

I Juárez pågår det ett krig, inte mot, utan för droghandeln. Mexikanska drogkarteller, polisen och till och med militären slåss om sin del av de lukrativa affärerna, allt medan staden lockar till sig unga människor och deras familjer som vill skapa sig en bättre framtid.

Författaren Charles Bowden har skrivit ett reportage från mördarnas stad, en oavbrutet engagerande krönika över de många offren för våldet; kvinnor, barn, poliser, journaliseter men också en skrämmande historia om detta liv i dödens tjänst, berättad av en av yrkesmördarna. Han menar att det eskalerande våldet numera är klasslöst och påverkar alla. "Våldet är överallt, som dammet i luften vi andras, det är en del av livet självt."

"Det här är helt enkelt ett lysande reportage om en verklighet som är så hemsk att jag ibland tror att det är fiktion. Men det är det ju inte.
[...] fantastiskt väl skrivet av en mästerlig skribent."
Anders Wennberg, Gefle Dagblad