fbpx

Nu gör vi jul igen

Nu gör vi jul igen
Medverkande
Förlag Institutet för språk och folkminnen
GenreBlandat
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor240
Vikt950 gr
Utgiven2006-12-01
ISBN 9789172290358
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
En populärvetenskaplig bok som berättar om jul i vår tid.

Varför detta överdåd av elektriskt ljus? Äter folk fortfarande lutfisk? Hur firas julen av svenskar utomlands? Är Kalle Anka lika populär som tidigare? Firar de nya svenskarna jul? Hur ser dagens tomtemode ut?

Nu gör vi jul igen presenterar ett nytt material där flera av landets folkminnesarkiv och kulturarvsinstitutioner gått samman för att dokumentera och fånga julen i vår tid. I dag finns ett utbrett intresse för årets största högtid; julen verkar ha en speciell aktualitet och betydelse i nutiden och uppfattas dessutom i många sammanhang som en viktig del av vår historia. Samtidigt lever vi i en föränderlig tid och i möten mellan människor med olika bakgrund skapas och omskapas traditioner.

Frågor om dagens jul har tidigare varit svåra att belysa utifrån folkminnesarkivens material. Nu kan våra nya samlingar ge svar. Med utgångspunkt i dessa ger här fyrtio forskare med anknytning till folkminnesarkiv, museer och universitetsinstitutioner med etnologisk och kulturvetenskaplig inriktning, inblickar i vår tids jul i Sverige. Genom människors egna berättelser, tidningsklipp och annonser, fotodokumentationer och deltagande observationer gör boken nedslag i olika platser och sammanhang. Den spänner från det privata till det offentliga - från människors egna erfarenheter och berättelser om jul i hemmet till reklam och fotodokumentation av julen på gator och torg.

Nu gör vi jul igen ges ut i samarbete mellan Institutet för språk och folkminnen och Folklivsarkivet i Lund.
Stäng meny