fbpx

Möt eleven : lärarens väg till demokrati i klassen

Möt eleven : lärarens väg till demokrati i klassen
Författare
Medverkande
Förlag Studentlitteratur AB
GenrePedagogik
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor126
Vikt0
Utgiven2004-10-29
SABEaad
ISBN 9789144035543
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
<p class="htmlized">När man besöker en klass, om än bara för en kort stund, kan man omedelbart märka om det råder god eller dålig arbetsgemenskap i den. Man märker om stämningen präglas av negativ konkurrens, positivt samarbete eller kanske ren likgiltighet. Det finns emellertid en mycket glädjande sak att säga om en skolklass sociala klimat: det är något som kan utvecklas.

Lärarens inflytande, klassens grundstämningar och föräldrarnas insatser för barnens skolliv bär långt bortom det slutna universum klassrummet felaktigt skulle kunna uppfattas som. Istället kan klassen sägas vara den viktigaste arenan för den uppväxande generationens träning i de färdigheter som hör samman med att vara medborgare i ett demokratiskt samhälle. I arbetet med att utveckla gemenskapen och en levande demokrati i klassen intar läraren en central roll. Läraren sätter nämligen många fler spår än han eller hon alltid tänker på.

Möt eleven. Lärarens väg till demokrati i klassen innehåller kapitel som diskuterar och vägleder i en mängd viktiga frågor: Hur åstadkommer läraren god arbetsgemenskap i klassen? Hur ställer läraren krav i klassen? Hur skapar läraren optimala förhållanden i en mångkulturell klass? Hur klarar läraren den svåra eleven? Hur skapar läraren goda relationer till klassens föräldrar?

Boken vänder sig främst till studerande vid lärarutbildningen och yrkesverksamma lärare.

Översättning: Ulrika Jakobsson

Stäng meny