🎯 Fri eller följetong (Nyhetsbrev #407)

Fler böcker i samma serie? Foto: iStock.

FöljeJohn. Bokserier har alltid varit en framgÄngsfaktor i bokbranschen. NÀr du hittat nÄgot du gillar sÄ vill du ha det igen. Det underlÀttar bÄde för lÀsare och författare nÀr du redan kÀnner karaktÀrerna dÄ du öppnar boken.

Du vill fortfarande bli överraskad och kÀnna nÄgot nÀr du lÀser (eller lyssnar) men du behöver inte gÄ igenom allt jobb som krÀvs för att lÀra kÀnna en helt ny huvudperson.

DĂ€rför skaffar mĂ„nga lĂ€sare sig ett förhĂ„llande med flera favoritkaraktĂ€rer. Trots det har de flesta föredragit att varje bok Ă€r ett avslutat Ă€ventyr. Även om en deckarserie pĂ„gĂ„r i femtio böcker vill vi ha en upplösning i slutet pĂ„ den bok vi plockat upp.

Det har ocksÄ fördelen att det inte gör nÄgot om du lÀser böckerna i fel ordning eller rentav hoppar över den sjunde och fjortonde boken i serien om du hört att de inte Àr lika bra som de övriga.

Det har förstÄs funnits undantag. Trilogin Àr ett beprövat grepp, att lÄta en berÀttelse spÀnna över tre böcker om den Àr för lÄng och komplex för att rymmas i en bok. Det finns till och med de bokserier som Àr lÀngre, Harry Potter Àr ett bra exempel.

Men i den fysiska bokens vÀrld var det rÀtt opraktiskt med följetonger, framför allt för en bokhandlare. Kanske Àr det dÀrför deckare Àr just avslutade historier allt som oftast?

NÀr vi nu börjar lyssna alltmer pÄ spÀnningslitteratur och Àven andra berÀttelser sÄ gÀller inte lÀngre denna sanning. Det Àr tvÀrtom en fördel ifall en bokserie faktiskt blir en sammanhÄllen berÀttelse över flera böcker som ska lÀsas i nummerordning. NÀr strÀcklÀsning blir det strÀcklyssning sÄ vinner följetongsmodellen. Tröskeln Àr minimal, precis som nÀr vi gÄr in pÄ en ny sÀsong pÄ Netflix.

Samtidigt stÀller detta nya krav pÄ författare, förlÀggare och redaktörer. Just för att det inte ska bli som pÄ Netflix dÀr den första sÀsongen slutar i en cliffhanger och det aldrig kommer en andra sÀsong. Finns för övrigt statistik pÄ att tv-serier som pÄgÄtt i flera sÀsonger, men dÀr tv-bolaget inte bekrÀftat hur mÄnga sÀsonger det ska bli, tappar tittare jÀmfört med om man gÄr ut med besked om vilken som blir den sista.

Och vad kommer det att innebĂ€ra för den fysiska boken om ljudbokstjĂ€nsternas anvĂ€ndarmönster styr mot serier pĂ„ fem, sex böcker? Att hĂ„lla backlisten i lager om alla titlar pĂ„ topplistan Ă€r en del i en serie blir en tuff utmaning – Ă€ven om man har bestĂ€llningssortiment.

SjĂ€lv ska jag i höst knyta ihop den tredje och sista boken i en trilogi som ingĂ„r i en serie pĂ„ Ă„tta böcker (InnebandyPiraterna). De första fem Ă€r relativt fristĂ„ende, men utspelar sig trots allt i kronologisk ordning och bör dĂ€rför lĂ€sas i ordning. NĂ€r jag började skriva dem 2009 gjordes inget tydligt vĂ€gval mellan fristĂ„ende och sammanhĂ€ngande. DĂ€remot funderar jag över hur jag ska göra nĂ€r jag inleder en ny bokserie – ska jag följa John och skriva en följetong?

LÀstips: Missa inte intervjun med Anders Fager: SkrÀck Àr oftast effektivast i korta berÀttelser.

/Sölve & vÀnnerna pÄ Boktugg

PS – tack till alla företag som valt att bli sponsorer och dĂ€rmed stötta Boktugg sĂ„ att vi kan fortsĂ€tta skildra bokbranschens utveckling och kanske förstĂ€rka vĂ„r lilla redaktion. Vill du synas dĂ€r nĂ€sta vecka? Hör av dig till oss pĂ„ sales@boktugg.se


Kira Förlags Facebooksida kapades

Kira förlags Facebook-konto kapades och nu ber förlÀggare Jeanette Rosengren om hjÀlp sÄ att följarna ska hitta till den nya sidan, Kira förlag 2.0.

Kira förlags Facebook-konto hade funnits sedan 2007 och hade 1 500 följare. Men sedan förlÀggare Jeanette Rosengren i augusti fick sitt privata konto kapat kommer hon inte lÀngre Ät företagets Facebook-konto.

– De tvĂ„ kontona Ă€r kopplade, för att ha en företagssida mĂ„ste man ha ett privat konto. NĂ€r mitt privata konto avaktiverades försvann ocksĂ„ möjligheterna att administrera förlagets sida, sĂ€ger förlagschefen Jeanette Rosengren som rĂ„kade ut för en id-kapning vid ett besök i Stockholm.

LĂ€s hela storyn >>


đŸ§© Korsord. Du har vĂ€l inte missat att vi har bĂ„de korsord och orduko pĂ„ sajten numera? In och lös Litteraturkrysset nu.


Vilken litteraturpolitik tÀnker den nya regeringen driva?

Efter lÄnga och sega förhandlingar Àr den nya regeringen precis sÄ överens som de pÄstod sig vara redan före valet. I alla fall har de enats om en handlingsplan för Sverige som bland annat omfattar kulturpolitiken.

Det spekuleras i vem som ska bli kulturminister och dessutom kom det ett utspel om en kulturkanon som alltsÄ inte ska skjuta ut gratis böcker till barnfamiljer utan den andra betydelsen i SAOL (red:s fetstil): fast­stÀlld norm; Bibelns erkÀnda böcker; ett lands klassiska litteratur; förteckning över helgon.

RÀkna alltsÄ med att det blir en lista över god litteratur som ska lÀsas i svenska skolor och anvÀndas i undervisning. InnebÀr det att vi kommer att fÄ se partiledarna debattera litteratur?

En punkt i programmet som kanske kan glĂ€dja författare och andra upphovsmĂ€n Ă€r rubriken: ”Fler lĂ„nga stipendier för kulturskapare bör inrĂ€ttas”. Exakt vad det innebĂ€r specificeras inte utöver skrivningen: ”En översyn av stödet till enskilda kulturutövare görs i syfte att möjliggöra fler lĂ„nga arbetsstipendier utöver de som finns i dag.”

Om det innebÀr att Sveriges Författarfond tillförs mer medel ÄterstÄr att se. Bokbranschen skulle Àven gÀrna se en kraftig höjning av litteraturstödet liksom biblioteksersÀttningen.

I vissa fall mÄste den som vill lÀsa eboken vÀnta tre mÄnader innan dem slÀpps till Storytel, Bookbeat, Nextory och Bokus Play. Trots att den sÀljs som download direkt. Foto: iStock.

ANALYSBREVET. Flera förlag anvĂ€nder karens pĂ„ eböcker och ljudböcker till streamingtjĂ€nsterna. Nobelpristagaren Annie Ernaux och fotbollsjournalisten Olof Lundh Ă€r tvĂ„ aktuella exempel vars nya titlar som gĂ„r att ladda ner men inte strömma. Det senaste Analysbrevet har rubriken: Förlag ser karens som en lösning – lĂ€sare och lyssnare som ett problem.


ERBJUDANDEN (sponsrade)

Just nu pĂ„ Akademibokhandeln: Köp 4 pocket – betala för 3 â€“ Vi bjuder pĂ„ den billigaste!

Just nu pĂ„ Bokus: Årets alla julkalendrar! Massor med varianter för alla intressen som rĂ€cker hela vĂ€gen fram till jul.

Just nu pĂ„ Adlibris: LĂ€slov – 2 för 99 kr. HĂ€r hittar du populĂ€ra bilderböcker. Erbjudandet 2 barnböcker för 99 kr gĂ€ller böckerna pĂ„ den hĂ€r sidan och t.o.m. 7/11 eller sĂ„ lĂ„ngt lagret rĂ€cker. Fynda billiga pocket! 59 kr! Relationsromaner, gripande kĂ€rlekshistorier och historiska romaner. Passa pĂ„ att handla redan idag! Erbjudandet gĂ€ller t.o.m. 31/10 eller sĂ„ lĂ„ngt lagret rĂ€cker.

Just nu pÄ Book Outlet: Thrillers och deckare frÄn 80 kr och Billiga barnböcker frÄn 42 kr.


Det mesta av notiserna nedan Àr hÀmtade frÄn vÄrt nyhetsflöde pÄ sajten. Varje dag samlar vi ihop intressanta nyheter och trender i kortform och fyller pÄ under dagen.

Ibland lĂ€nkar vi till egna nyheter – ibland till andras.🎬 Multitasking. Författaren Ryan O’Connell debuterade med romanen Just by Looking at Him som blivit en succĂ©. Den Ă€r Ă€nnu inte översatt till svenska, men den engelska ljudboken finns i svenska streamingtjĂ€nster. NĂ€r boken nu ska filmatiseras sĂ„ kommer Ryan inte bara att skriva manus och regissera utan Ă€ven spela huvudrollen som Elliot, en homosexuell tv-manusförfattare med cerebral pares, skriver Variety. O’Connell har tidigare skapat och spelat huvudrollen i Netflixserien Special.

🎭 Comeback. Det Ă€r inte bara i Sverige som de fysiska bokmĂ€ssorna Ă€r tillbaka. Javits Center i New York fylldes av serietidningslĂ€sare nĂ€r Comic Con gjorde comeback i full skala den 6-9 oktober. Över 200 000 besökare lockades, enligt arrangören ReedPop. Mask var obligatoriskt men enligt Publishers Weekly anvĂ€nde bara hĂ€lften av besökarna detta. DĂ€remot hade mĂ„nga mask av andra slag – cosplayers utklĂ€dda till superhjĂ€ltar och andra figurer.

📚 Ny bokhandel. Anrika Hjalmar Petterssons bokhandel gick i konkurs i februari 2019 och Katrineholm blev utan bokhandel. Men i slutet av oktober öppnar en ny bokhandel i Violengallerian (dĂ€r Ă€ven den tidigare bokhandeln lĂ„g). Bakom stĂ„r Pernilla Almqvist och Younes Elammari, enligt SvB med Katrineholms-kuriren som kĂ€lla. Den nya bokhandeln blir fristĂ„ende frĂ„n kedjorna.

📉 Pappersbokras. FörsĂ€ljningen av pappersböcker minskade med 4,8 procent i USA under de första nio mĂ„naderna, enligt siffror frĂ„n NPD BookScan. Det innebar att det sĂ„ldes 542,6 miljoner böcker jĂ€mfört med 570 miljoner exemplar jan-sep 2021, skriver Publishers Weekly. De enda kategorier som ökar Ă€r skönlitteratur för vuxna och unga vuxna (YA). Fyra böcker har sĂ„lt över 1 miljon exemplar i Ă„r, Colleen Hoover har skrivit tre av dem och den fjĂ€rde Ă€r Delia Owens.

📕 MerkelMemoarer. Det blir Albert Bonniers förlag som ger ut Angela Merkels memoarer pĂ„ svenska. Utgivningen Ă€r planerad till 2024. Det Ă€r en mĂ„nad sedan den tidigare tyska förbundskanslern (2005-2021) Angela Merkel meddelade att hon skrev sina memoarer.

đŸ˜¶ Sju Ă„r i Kina. Den 17 oktober 2015 frihetsberövades den svenske medborgaren och förlĂ€ggaren Gui Minhai under en semesterresa i Thailand. Hans ”brott”: (sannolikt) att ha publicerat regimkritiska böcker. PĂ„ mĂ„ndag 17 oktober hĂ„lls en stödmanifestation utanför Kinas ambassad för att uppmĂ€rksamma att Gui Minhai suttit fĂ€ngslad i sju Ă„r och pĂ„skynda hans frigivning. Kurdo Baksi Ă€r initiativtagare till manifestationen som stöds av Journalistförbundet, Sveriges Författarförbund, Svenska PEN, Publicistklubben, Reportrar utan grĂ€nser och Svenska FörlĂ€ggareföreningen.

🚾 Barnbokskatalog. I samband med LĂ€slovet vecka 44 slĂ€pper KulturrĂ„det Ă„rets Barn- och ungdomsbokskatalog 2022-2023. Katalogen Ă€r fylld med boktips för barn i alla Ă„ldrar. Den Ă€r gratis att bestĂ€lla och redan nu kan du ta del av den digitala utgĂ„van.

đŸ–‹ïžÂ Avtalsmall. Dansk Forfatterforening, Danske SkĂžnlitterĂŠre Forfattere och Danske Forlag har skrivit ett branschavtal om som ska vara vĂ€gledande för de utgivningsavtal som förlagen skriver med sina författare. DĂ€r listas vilka uppgifter som ska finnas med i avtalen. En anledning till överenskommelsen Ă€r nya EU-direktiv som stĂ€ller högre krav pĂ„ redovisning av hur rĂ€ttigheter till ett verk nyttjas, skriver Bogmarkedet.

đŸ‘© TikTokBok. Psykologen Annie Zimmerman har ett Tiktok-konto dĂ€r hon delar med sig av terapeutiska insikter till sina 288 000 följare, totalt nĂ„r hon över 400 000 följare via sina sociala medieplattformar. Nu har hon Ă€ven fĂ„tt ett utgivningsavatal för boken med samma namn – Your Pocket Therapist, skriver The Bookseller. Boken ska dock inte komma förrĂ€n i januari 
 2024.

đŸŽ™ïž AtoBcast. Poddbolaget Acast har rasat pĂ„ börsen (-67 % i Ă„r) och börsvĂ€rdet Ă€r ”bara” 1,4 miljarder. Bonnier Ventures har handlat pĂ„ börsrean och Ă€r nu största Ă€gare med 14,4 % av kapital och röster, skriver Di Digital. Acast omsatte 614 Mkr första halvĂ„ret 2022 med en förlust pĂ„ 144 Mkr vilket lett till ett sparpaket dĂ€r 15 % av bolagets 400 anstĂ€llda fĂ„r gĂ„.

đŸ’„Â Debutexport. Tina Harnesks debut Folk som sĂ„r i snö, som gavs ut av Bokfabriken 21 september, har redan sĂ„lts till 13 lĂ€nder. Den lyfts nu som en av de mest hypade titlarna inför BokmĂ€ssan i Frankfurt. LĂ€s Ă€ven Tinas debutantportrĂ€tt.

Debutanter. Du missar vÀl inte alla nya debutantportrÀtt? Och Àr du författare som nyligen debuterat eller ska göra det sÄ se till att skicka in. Vi har inte ens krav pÄ att du mÄste köpa en annons för att bli publicerad. HÀr Àr nÄgra aktuella:

Och sÄ ytterligare lite rubriker

Bohman fĂ„r Broocmanpris. Broocmanpriset, Norrköpings Tidningars eget kulturpris, gĂ„r i Ă„r till Therese Bohman, författare till romaner som ”Aftonland” och ”Andromeda”.

Har du fel? Det undrar Matilda Westerman och Jason Diakité i sin nya bok som Àr ett svar pÄ tvÀrsÀkerheten i vÀrlden och vill visa vikten av kritiskt tÀnkande i ett samhÀlle som svÀmmar över av information.

Årets Bok 2022. Hon debuterade med en historisk roman om mĂ€nniskors behov av varandra i svĂ„ra tider. Nu har Lina Nordquists Dit du gĂ„r, följer jag utsetts till Årets bok 2022.

Netflix-serien baserad pĂ„ Spotifyboken. Hur kom Spotify till egentligen? Det beror pĂ„ vem du frĂ„gar. Åtminstone i Netflix nya serie ”The playlist”. DĂ€r skildras historien bakom framgĂ„ngssagan i olika tappningar. Den hade premiĂ€r igĂ„r.

Carina Bergfeldt: Boken bygger pĂ„ ”true events”. Carina Bergfeldt Ă€r tillbaka med besked. Hon Ă€r aktuell med sin sjĂ€lvbetitlade pratshow och en tv-serie om USA. Hon har skrivit flera böcker, bland annat en deckare i pratshow-miljö, som nu ska filmas.
– Att ha eld i baken Ă€r en bra drivkraft, sĂ€ger hon.

Bok för nyanlĂ€nda forskare. En nybörjarguide för de som kommer till Sverige frĂ„n utlandet för att forska. Det Ă€r idĂ©n bakom den nya boken ”A beginner’s guide to swedish academia”, skriver UniversitetslĂ€raren.

Bookbeat i Spanien och Italien. Bookbeat har nu lanserat sin elfte och tolfte ”kĂ€rnmarknad”: Spanien och Italien. De har sĂ€krat avtal med stora förlag i bĂ„da lĂ€nderna. Nya kunder erbjuds tre alternativ – alla med lyssningstak.

Diakités ljuddrama som en tv-serie utan bild. I ljuddramat HÀrifrÄn gör Jason Diakité fyra nedslag i sitt liv, med början 1992. Blandningen av fakta och fiktion som berÀttas med musik, dramatik, poesi, ljud och text för lyssnaren rakt in i hÀndelsernas ofta tankevÀckande centrum.

Anders Fager-intervju. SkrÀckmÀstaren Anders Fager pratar om skrÀck som genre i olika format, sin nya novellsamling och tipsar om nÄgra vÀl valda böcker.

Eböcker togs bort frÄn strömningstjÀnster. Den som Àr sugen pÄ att lÀsa litteraturpristagaren Annie Ernauxs böcker har det inte sÄ lÀtt. PÄ grund av avtalsförhandlingar har hennes e-böcker försvunnit frÄn de svenska strömningstjÀnsterna, skriver Svensk Bokhandel.

John Ajvide Lindqvist nobbades. ”Vi tycker att det hĂ€r Ă€r en jĂ€ttebra roman, men kan den ha en annan handling?” Det var en av de kommentarer John Ajvide Lindqvist fick nĂ€r han skrev pĂ„ det som skulle ha blivit den sjunde ”Millennium”-boken. Efter att ha fĂ„tt nobben skrev han om historien till boken Skriften i vattnet.

Jada Pinkett Smith-memoarer. SkĂ„despelerskan Jada Pinkett Smith ska skriva sina memoarer, om vĂ€gen till berömmelse och om sitt ”komplicerade giftermĂ„l” med komikern och skĂ„despelaren Will Smith, skriver Los Angeles Times.

”Don Quijote”-bok för sex miljoner. En 400 Ă„r gammal version av Miguel de Cervantes klassiska bok ”Don Quijote” vĂ€ntas inbringa mellan drygt fyra och sex miljoner kronor.

Macron hyllar Annie Ernaux. Annie Ernaux Àr visserligen den 16:e franska författaren att fÄ Nobelpriset, men den första kvinnliga, konstaterar Le Figaro. President Emmanuel Macron hyllar en röst för kvinnors frihet som lyfter erfarenheter ur glömskan.


Textannonser

NOFF Àr branschorganisationen för de mindre och medelstora, oberoende bokförlagen. GÄ med idag och fÄ tillgÄng till webinarier, utbildningar och förmÄnliga rabatter pÄ förlagsrelaterade tjÀnster. Bli medlem idag!

Supporters

Ett stort tack till alla företag och organisationer som stöttar Boktugg ekonomiskt och dÀrmed gör det möjligt för oss att driva den hÀr sajten och skicka ut detta nyhetsbrev.

Bli sponsor du ocksĂ„. Stötta Boktugg. LĂ€s mer om priser hĂ€r och/eller kontakta oss pĂ„ sales@boktugg.se


Vi pĂ„minner vi om Boktuggs annonsmeny som nu Ă€r uppdaterad med höstens priser och Ă€ven innehĂ„ller ett par nya spĂ€nnande annonsalternativ. Vad sĂ€gs exempelvis om ett dedikerat utskick till alla prenumeranter med bara din bok?


Boktugg och detta nyhetsbrev befinner sig i stĂ€ndig utveckling. Om du gillar det vi gör sĂ„ fĂ„r du gĂ€rna bli en Supporter. Och jobbar du i bokbranschen ska du givetvis bli en Insider och prenumerera pĂ„ Analysbrevet. Ytterligare ett sĂ€tt att stötta oss Ă€r att anvĂ€nda vĂ„r sökmotor för böcker och klicka dig vidare pĂ„ köplĂ€nkarna sĂ„ fĂ„r vi en liten kickback via affiliateavtal.

Dessutom tar vi gÀrna emot nyhetstips eller förslag pÄ förbÀttringar pÄ tips@boktugg.se

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren Àr journalist sedan 30 Är tillbaka och författare till mer Àn tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla vĂ„ra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka hĂ€r för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll pÄ böcker och bransch pÄ 5 min

FÄ vÄrt nyhetsbrev, mÄndag och fredag. HÄll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och fÄ lite boktips. Gör som över 9000 andra.