Macron hyllar Annie Ernaux som en röst för kvinnors frihet

President Emmanuel Macron twittrade från toppmötet i Prag stolt om årets Nobelpristagare. Foto: Petr David Josek/AP/TT.

Annie Ernaux är visserligen den 16:e franska författaren att få Nobelpriset, men den första kvinnliga, konstaterar Le Figaro. President Emmanuel Macron hyllar en röst för kvinnors frihet som lyfter erfarenheter ur glömskan.

President Macron twittrar att Annie Ernaux sedan 50 år skriver romanen om ”vårt lands” kollektiva och intima minne. Macron konstaterar också att hon nu går med i ”den franska litteraturens stora Nobelcirkel”.

Le Figaro framhåller att årets Nobelpristagare skrivit fram ett 20-tal verk ur sitt enkla normandiska ursprung, alla i en stil som beskrivs som ”écriture blanche”, ett begrepp som lanserades av författaren och filosofen Roland Barthes och som kännetecknas av ett slags neutral minimalism. Själv har Ernaux beskriver sin stil som ”écriture plate”. Andra kallar den torr eller rentav kylig.

Le Monde konstaterar att årets Nobelpristagare jobbat hårt för att omkullkasta både den litterära och den sociala ordningen genom att ta upp ämnen som inte ansetts vara värdiga litteraturen – abort, pendeltåget, stormarknaden – samtidigt som hon skriver om tiden, minnet och glömskan.

Text: Erika Josefsson/TT

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL