Böcker kan hjÀlpa dig att finna nya vÀgar. Foto: iStock.

đŸš¶ Bokvandra – Boktuggs nyhetsbrev #366

Dela pÄ facebook
Dela pÄ twitter
Dela pÄ linkedin
Dela pÄ email

Omslagsvikt: I helgen satt jag nĂ„gra timmar och skissade pĂ„ ett omslag (framsida) till min nya roman. Kanske anlitar jag en professionell omslagsmakare i slutĂ€ndan. Det slog mig att ett omslag kan göras pĂ„ oĂ€ndligt mĂ„nga sĂ€tt. Med eller utan bilder.

Sedan min tid pÄ veckotidningar och mÄnadsmagasin har jag lÀrt mig en del om vikten av bra omslag för lösnummerförsÀljningen. Bokhandlare brukar pÄpeka hur viktigt det Àr att omslag ser proffsiga ut för att det ska gÄ att sÀlja böckerna. Det framför allt som en signal till egenutgivare som gjort sitt omslag i Word eller Powerpoint (jodÄ, det förekommer).

Och idag Àr det inte bara den fysiska boken vi ska tÀnka pÄ utan Àven hur boken ser ut pÄ webben som en miniatyr i ett myller av böcker hos nÀtbokhandlaren. I det avseendet ser vi pÄ redaktionen emellanÄt exempel Àven frÄn etablerade förlag pÄ omslag som inte alls fungerar pÄ webben, troligen för att man fokuserat helt pÄ den tryckta boken.

Och om boken ska bli ljudbok mĂ„ste man dessutom ta hĂ€nsyn till att det ska gĂ„ att stuva om elementen pĂ„ omslaget sĂ„ att de ryms pĂ„ en kvadratisk yta. Även om CD-skivorna Ă€r borta sĂ„ Ă€r omslagen kvadratiska i ljudboksapparna.

Det Ă€r en hel vetenskap, men samtidigt vĂ€ldigt ovetenskapligt. De flesta ”experter” Ă€r dock eniga om att det viktigaste Ă€r att lĂ€saren med en blick kan avgöra vilken genre boken hör hemma i. En deckare kan inte formges som en litterĂ€r roman. Eller?

Ha en hÀrlig vecka!

/Sölve & vÀnnerna pÄ Boktugg

❀ Colleen Hoover. I fredagens nyhetsbrev tog vi upp en författare som gjort succĂ© i sociala medier. Och undrade lite över om inte fler av hennes tjugo böcker skulle komma till Sverige. Malin Berglund pĂ„ Bokförlaget Forum (som gett ut tvĂ„ Hoover-böcker hittills) sĂ€ger:
– Det Ă€r verkligen anmĂ€rkningsvĂ€rt och fantastiskt hur TikTok (eller Booktok) har gett ett vĂ€ldigt lĂ„ngt liv Ă„t Det slutar med oss och Hoover. Vi har en lite begrĂ€nsad lista pĂ„ Lovereads med fĂ„ titlar per Ă„r och mĂ„nga romancepĂ€rlor att ge ut, men vi Ă€r stolta över att vara Colleen Hoovers svenska förlag sĂ„ det Ă€r sjĂ€lvklart ett författarskap vi vill jobba vidare med. Det Ă€r dock inte helt spikat nĂ€r och vilken som blir nĂ€sta bok. Till dess hoppas vi sĂ„klart att fler lĂ€sare hittar Hoover, men ocksĂ„ till genren romance – som just nu vĂ€xer sĂ„ det knakar!

đŸ’„ Aktuella erbjudanden (sponsrade lĂ€nkar)
Bokus: Pocketfrossa 2 för 99 kr
Adlibris: Skolstart – lĂ€ttlĂ€sta böcker för barn, just nu upp till 35 % rabatt!
Bestories.se: VĂ„rens alla boknyheter hittar du hos Bestories.
Akademibokhandeln: Som medlem i Akademibokhandelns VĂ€nner kan du varje mĂ„nad ta del av fina vĂ€npriser pĂ„ mĂ€ngder av böcker och andra varor.


DAGENS ETTA

Uppleva en roman eller en stad eller bÄda samtidigt? Foto: iStock.

Bokvandringar – upplevelseindustri eller ett sĂ€tt att trĂ€na 

LitterÀra vandringar har blivit vanligare tack vare att guiden kan digitaliseras via appar. Men kanske Àr det dags att hitta ytterligare utveckling och stoppa in stegrÀknare i ljudboksapparna?

Genom Ären har vi pÄ Boktugg skrivit om en rad litterÀra vandringar. Att följa i fotspÄren av en författare och se de olika platserna som beskrivs i boken kan bli en intressant upplevelse.

Ett exempel: ”Följ med pĂ„ en guidad vandring och lĂ€r kĂ€nna platserna i deckardrottningen Emelie Schepps succĂ©böcker. LĂ€ngs vĂ€gen fĂ„r vi en inblick i huvudkaraktĂ€ren Jana Berzelius Norrköping och knyter samtidigt an till stadens unika industrilandskaps historia.” Dessa vandringar har genomförts i tre sĂ€songer och det finns liknande pĂ„ flera andra orter.

Den typen av vandringar har arrangerats lÀnge men pÄ senare Är har allt fler nyttjat tekniken för att inte vara begrÀnsad av att samla deltagare till en eller flera tidpunkter. Med en app kan guiden digitaliseras och du kan pÄ egen hand utforska miljöer ur boken.

Ett företag som satsat pÄ den hÀr trenden Àr Velodrom som stÄr bakom StoryTourist. I höstas presenterade de Ànnu ett samarbete, denna gÄng med deckarförfattaren Jens Lapidus för att skapa sjÀlvguidade stadsvandringar kring succéromanen Snabba cash (gavs ut första gÄngen 2006 och följdes av tvÄ böcker, har Àven filmatiserats).

– Vi kombinerar klassiskt historieberĂ€ttande med sjĂ€lvguidade stadsvandringar och mobilspel. StoryTourist-appen kommer guida bokens mĂ„nga fans till nĂ„gra av de adresser dĂ€r Snabba cash utspelar sig, sĂ„ att de kan uppleva berĂ€ttelsen pĂ„ plats, sa StoryTourists VD och medgrundare Johanna Forsman i ett pressmeddelande.

Även författaren sĂ„g fram emot att fĂ„ se sin bok förvandlad till ett interaktivt Ă€ventyr.

– Jag tycker det Ă€r spĂ€nnande att utforska litteratur i ett nytt format. Att lĂ€sarna nu kommer kunna uppleva det bokens karaktĂ€rer ser och hör
tillför nÄgot nytt till berÀttelsen, sa Jens Lapidus.

StoryTourist har idag en handfull olika vandringar. De har börjat bygga en backlist för att anvÀnda branschens egna termer. Vad de behöver Àr en hit.

Men Ă€ven kommuner tittar pĂ„ olika sĂ€tt att aktivera lĂ€sare. I ett samarbete mellan HĂ€lsoteket i VĂ€ster och Frölunda bibliotek har sju olika guidade vandringar utvecklats, som alla varierar i lĂ€ngd, frĂ„n 1,7 km ”FrĂ„n Axel Dahlströms torg till FlatĂ„s” till 4,5 km ”FrĂ„n Åkered till VĂ€len via Reningsborg”.

Det Àr ett ambitiöst projekt. Vandringarna finns digitalt, med bÄde textad och talad guidning, och det berÀttas om exempelvis historia och arkitekturen lÀngs vÀgen. Med hjÀlp av en smartphone och ett bibliotekskort lÄnar man guidningarna gratis via appen Libby (Overdrive). Guidningarna finns Àven pÄ lÀttlÀst svenska och nÄgra pÄ arabiska och somaliska.

— VĂ„r verksamhets mĂ„lsĂ€ttning Ă€r ju att stĂ€rka och förbĂ€ttra hĂ€lsan och vĂ€lbefinnandet hos invĂ„narna i sydvĂ€stra Göteborg. DĂ€rför kĂ€nns det extra fint att nu i pandemitider kunna erbjuda dessa guidade vandringar. Att gĂ„ sjĂ€lv eller med en kompis och lyssna eller lĂ€sa texten tillsammans, sĂ€ger Linda OlegĂ„rd, hĂ€lsoutvecklare pĂ„ HĂ€lsoteket i VĂ€ster, i ett pressmeddelande.

I det hÀr fallet mÄste man sjÀlv ta sig till startpunkten, StoryTourist har kartan i appen.

Men rÀkna med att vi fÄr se fler initiativ inom det hÀr omrÄdet. Varför inte bygga in det hÀlsofrÀmjande direkt i appen genom att anvÀnda stegrÀknare? Kanske blir det nÀsta steg för ljudboksapparna att sÀrskilja sig? Utöver statistik över vilka böcker du lyssnat pÄ kanske du fÄr veta hur lÄngt du gÄtt och hur mÄnga steg du tagit under tiden?ANNONSUPPSNAPPAT

✒ TecknareDöd. Den franske serietecknaren och konstnĂ€ren Jean-Claude MĂ©ziĂšres har avlidit, uppger Dagens Nyheter. För den svenska publiken Ă€r han mest kĂ€nd för sin science fiction-serie ”Linda och Valentin”.

📙 Boktips. I sjĂ€lvhjĂ€lpsboken GlĂ€djefokus presenterar Camilla Alm handfasta metoder och tips som kan anvĂ€ndas i det dagliga livet för att höja sin frekvensnivĂ„. LĂ€s intervju. *

đŸ§Ș Uppföljare. SuccĂ©boken BĂ€st i test – 199 tester för hemmabruk blev Ă„rets mest sĂ„lda fackbok 2021. DĂ€rför blir det en uppföljare BĂ€st i test 2 – 201 Âœ nya tester för hemmabruk som kommer sommaren 2022.

📊 Topplistor. Förrförra veckans (v 2) topplistor: Pocketböcker, Skönlitteratur, Barnböcker, Fackböcker, Eböcker (download) och Ljudböcker (download och CD).

📗 Boktips. Romanen Och livet bara pĂ„gĂ„r av Ingela Wadbring handlar om en ovanlig tresamhet och utmaningen att dela sin partner med nĂ„gon annan. *

* sponsrade inlÀgg


KORSORD & QUIZ

đŸ§© Varje vecka lĂ€gger vi upp ett nytt Litteraturkryss och med ojĂ€mna mellanrum nya quizzar dĂ€r du kan testa dina kunskaper. För Insider- och Supporter Flex-prenumeranter.


VILSE I NYHETERNA

Det hÀnder mycket i bokbranschen och ibland hinner vi inte göra en egen eller ens en rewrite pÄ allt. SÄ hÀr Àr nÄgra lÀsvÀrda artiklar hos kollegor.

🚀 TryckPrisRaket. SmĂ„förlag i Storbritannien fruktar kraftiga prishöjningar frĂ„n tryckerier som sjĂ€lva drabbats av ökade kostnader. Papper, brĂ€nsle, frakt och Brexit Ă€r nĂ„gra faktorer. Ett förlag som tagit in offert pĂ„ ett identiskt tryckjobb fick ett 40 procent högre pris i januari 2022 jĂ€mfört med oktober 2021. (The Bookseller)

⚖ EboksRĂ€tt. Vi har tidigare berĂ€ttat om staten Maryland i USA som i en ny lag krĂ€ver att förlag som sĂ€ljer sina eböcker till privatpersoner mĂ„ste göra dem tillgĂ€ngliga för utlĂ„ning pĂ„ bibliotek till ”rimliga villkor”. Men författare och förlag Ă€r oroliga för effekterna pĂ„ copyright och ersĂ€ttningar nĂ€r flera andra delstater vill följa efter. (Bloomberg Law och PW)

🧳 KateLĂ€mnar. Kate Clanchy (som fick Orwell Prize för Some Kids I Taught and What They Taught Me) och hennes förlag Pan Macmillan avbryter samarbetet. Hon har kritiserats för rasistiska beskrivningar av barn i boken vilket hon bad om ursĂ€kt för. Förlaget Ă„terlĂ€mnar rĂ€ttigheterna till författaren för alla hennes böcker. (The Guardian)

📈 BĂ€stsĂ€ljare. De fem största förlagen i USA dominerade topplistorna 2021 (pĂ„ samma sĂ€tt som Bonnierförlagen i Sverige). NĂ€r Publishers Weekly summerar sina veckotopplistor för hela Ă„ret sĂ„ har Big Five 91 procent av placeringarna pĂ„ hardcover-listorna. DĂ€remot tappade de pĂ„ paperback. Flest veckor pĂ„ listan? BĂ„de Matt Haigs Midnattsbiblioteket och V.E. Schwabs Invisible Life of Addie LaRue lĂ„g 40 veckor pĂ„ topp 20 Hardcover Fiction.

📚 EbokslĂ€sande. Pappersböcker dominerar fortfarande (65 %) men 30 % av amerikanerna sĂ€ger nu att de har lĂ€st minst en ebok de senaste tolv mĂ„naderna. Det var en ökning frĂ„n 25 % (2019) i förra undersökningen. Även ljudboken ökar, frĂ„n 20 till 23 %. Totalt sĂ€ger 75 % att de lĂ€st en bok i nĂ„got format – i snitt 14 böcker pĂ„ 12 mĂ„nader. Eller fem böcker pĂ„ medianen. (PEW Research)


BOKTUGG SUPPORTER

💳 Boktugg.se och det hĂ€r nyhetsbrevet Ă€r gratis. Uppskattar du oss, köp gĂ€rna stödprenumerationen Supporter Flex. Du bestĂ€mmer priset, frĂ„n 15 kr/mĂ„nad eller frĂ„n 150 kr/Ă„r.  
Det gĂ„r Ă€ven att swisha eller betala engĂ„ngsbelopp.


FÖRRA VECKAN IDAG

Lina Arvidsson, författare och journalist. Foto: Eva Lindblad

Förra veckans rubriker: LĂ€ckbergs milstolpe och hemvĂ€ndardeckare 

Vilka förlag och författare stal rubrikerna förra veckan? LÀckberg passerade milstolpen 30 miljoner sÄlda böcker.

En sak att fundera över nÀr nÄgon sÄlt över 30 miljoner böcker Àr förstÄs hur mycket författaren fÄtt i snitt per bok. Jag menar det Àr ju plötsligt vÀldigt stor skillnad pÄ om det Àr 12 kr eller 28 kronor i snitt per sÄld bok.

Det Ă€r faktiskt skillnaden mellan att hon tjĂ€nat 360 eller 840 Mkr. Å andra sidan, hur mycket pengar behöver man egentligen för att vara ekonomiskt oberoende? Camilla LĂ€ckberg debuterade redan 2003 sĂ„ det har tagit nĂ„gra Ă„r att nĂ„ dit.

INSIDER-rubriker (Branschnyheter)


Vill du ha Boktuggs nyhetsbrev direkt i din inbox? Prenumerera gratis.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren Àr journalist sedan 30 Är tillbaka och författare till mer Àn tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❀ Tack för att du lĂ€ste Ă€nda hit. Hoppas att lĂ€supplevelsen var bra. Som du mĂ€rkte slapp du betalvĂ€gg. Mycket tack vare lĂ€sare som vĂ€ljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan Ă€r Supporter – tack!)

❀ Tack för att du lĂ€ste Ă€nda hit. Hoppas att lĂ€supplevelsen var bra. Som du mĂ€rkte slapp du betalvĂ€gg. Mycket tack vare lĂ€sare som vĂ€ljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan Ă€r Supporter – tack!)

Relaterade nyheter

LÀr dig bokbranschen pÄ 5 minuter

FÄ vÄrt nyhetsbrev, mÄndag och fredag. HÄll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och fÄ lite boktips. Gör som över 8000 andra.