📈 2021 Ă„rs bĂ€stsĂ€ljare – Boktuggs nyhetsbrev #363

Årets bĂ€stsĂ€ljande böcker 2021. Illustration: iStock. Montage: Boktugg.

Elprischock: MĂ„nga svenska familjer har den hĂ€r mĂ„naden fĂ„tt en elrĂ€kning som Ă€r högre Ă€n deras Ă„rliga budget för att köpa böcker. Förhoppningsvis har det inget samband, men det Ă€r förmodligen inte positivt för bokrean i februari (dĂ„ det lĂ€r komma en ny fet elrĂ€kning till alla villaĂ€gare). En rea som redan brottas med osĂ€kerheten av skĂ€rpta restriktioner till följd av ökad smittspridning. Denna fick för övrigt FörlĂ€ggareföreningen att skjuta upp Årets branschdag frĂ„n februari till maj.

PÄ tal om försÀljningsstatistik för förra Äret sÄ fick vi i veckan topplistorna för 2021. I Är inkluderas Àven bokklubbarnas försÀljning vilket kan pÄverka enstaka titlar men marginellt pÄ helheten, enligt dem som jÀmfört. Ett tecken pÄ att bokklubbarna inte alls Àr lika stora som förr.

DÀremot inkluderas inte streamingtjÀnsterna som numera utgör en vÀxande andel av bokförsÀljningen. Exakt hur stor fÄr vi veta om en mÄnad nÀr den Ärliga rapporten frÄn branschföreningarna presenteras.

Ha nu en hÀrlig helg!

/Sölve & vÀnnerna pÄ Boktugg

Aktuella erbjudanden (sponsrade lÀnkar)
Bokus: Pocketfrossa 2 för 99 kr
Adlibris: Upp till 25% rabatt pĂ„ nya hĂ€lsoböcker!
Bestories.se: VĂ„rens alla boknyheter hittar du hos Bestories.
Akademibokhandeln: Som medlem i Akademibokhandelns VĂ€nner kan du varje mĂ„nad ta del av fina vĂ€npriser pĂ„ mĂ€ngder av böcker och andra varor.


DAGENS ETTA

Totalt antal placeringar pÄ Ärstopplistorna 2021.

Bonnierförlagens totala dominans pĂ„ Ă„rstopplistorna 

I veckan kom försÀljningstopplistorna för 2021. DÀr kunde man konstatera att BonnierÀgda förlag dominerade stort.

Det Àr vÀl ingen överraskning för de lÀsare som följt vecko- och mÄnadstopplistorna under 2021 att Bonnierförlagens titlar brukar utgöra en stor del av böckerna. Men faktum Àr att det blir Àn mer dominant nÀr man summerar helÄret.

Boktugg har gÄtt igenom de olika listorna för att fÄ en samlad bild. SÄ hÀr ser det ut, förlag och antal titlar pÄ listan. I de tvÄ största förlagsgrupperna ingÄr dessa förlag som har titlar pÄ listorna:

  • Bonnierförlagen (Bazar förlag, Bokförlaget Forum, Albert Bonniers förlag, Wahlström & Widstrand, Romanus & Selling, Bonnier Fakta, Max Ström, Bokförlaget Semic, Bonnier Audio, Bonnier Carlsen)
  • Norstedts förlagsgrupp/Storytel (Norstedts, RabĂ©n & Sjögren, B Wahlströms, Printz, Lind & Co).

SÄ hur ser det dÄ ut? LÄt oss ta lista för lista.

Ljudböcker (download & CD, prenumerationstjÀnster ej inkluderade):
Bonnierförlagen 18
Mondial 1
Bookmark 1

Barnböcker:
Bonnierförlagen 9
Norstedts förlagsgrupp 8
Alfabeta 1
Natur & Kultur 1
Opal 1

Eböcker (download, prenumerationstjÀnster ej inkluderade):
Bonnierförlagen 13
Bookmark 3
Piratförlaget 2
Mondial 1
Norstedts förlagsgrupp 1

Skönlitteratur:
Bonnierförlagen 17
Norstedts 1
Piratförlaget 1
Bookmark 1

Facklitteratur:
Bonnierförlagen 16
Mondial 2
Norstedts förlagsgrupp 1
The Book Affair 1

Pocket:
Bonnierförlagen 13
Norstedts förlagsgrupp 4
Bookmark 1
Piratförlaget 1
Natur & Kultur 1

Totalt:
Bonnierförlagen 86
Norstedts förlagsgrupp 15
Bookmark 6
Mondial 4
Piratförlaget 4
Natur & Kultur 2
Alfabeta 1
Opal 1
The Book Affair 1

FĂ„ representerade förlagsĂ€gare pĂ„ topplistor – flera förlag

SÄ vad blir slutsatsen? Ja, nÀr det gÀller de verkliga storsÀljarna i fysiskt format sÄ Àr det Bonnierförlagen som ger ut de flesta av dessa. Man kan invÀnda att summeringen av topplistorna snedvrider detta ytterligare eftersom enskilda storsÀljare finns med pÄ flera listor (ta exempelvis Delia Owens DÀr krÀftorna sjunger som ligger etta som ljudbok, ebok och pocket samt trea pÄ skönlitteratur. Det Àr en titel som ger fyra placeringar i summeringen.

Oavsett representerar det en hel massa sÄlda böcker.

Men det Ă€r ocksĂ„ slĂ„ende hur fĂ„ förlag listplaceringarna fördelas pĂ„. Även hĂ€r kan man invĂ€nda och sĂ€ga att Bonnierförlagens 86 topplisteplaceringar egentligen Ă€r fördelade pĂ„ tio olika förlag och Norstedts förlagsgrupps Ă€r fördelade mellan fem olika förlag.

HÀr hittar du förresten de individuella topplistorna:



ANNONS



UPPSNAPPAT

🎧 TVstjĂ€rnor. DeckarsuccĂ©er och sköna miljoner som rullar in pĂ„ kontot, men ocksĂ„ missbruk, sjĂ€lvförakt och svĂ„ra depressioner. David Lagercrantz berĂ€ttar i ”StjĂ€rnorna pĂ„ slottet” om sina höga toppar och lika djupa dalar.

📙 Boktips. Att se med hjĂ€rtat av Marianne Jönsson handlar om författarens egna erfarenheter och lĂ€rande av att vara introvert högkĂ€nslig i en övervĂ€ldigande vĂ€rld. *

🔀 Förlagsbyte. The Book Affair vĂ€rvar ett tungt namn: Adam Dahlin frĂ„n BonnierĂ€gda Forum blir ny förlagschef och delĂ€gare. Det blir startskottet för en satsning pĂ„ skönlitteratur.

📗 Boktips. Travel hacks för soloresenĂ€rer. Det Ă€r vad Charlotte Lundquist skriver om i sin handbok SĂ„ lyckas du med att vĂ„ga resa solo. *

🏆 Radiopris. De nominerade till Sveriges Radios Romanpris 2022 Ă€r Löpa varg av Kerstin Ekman, Den dagen den sorgen av Jesper Larsson, Hölje av Pooneh Rohi och TvĂ„ pistoler av Klas Östergren.

💾 Storytelroyalty. Nu Ă€r det klart med ersĂ€ttningsnivĂ„n för böcker lyssnade och lĂ€sta pĂ„ Storytel under fjĂ€rde kvartalet 2021. Enligt samstĂ€mmiga kĂ€llor till Boktugg blev det 4,32 kr (per timme ljudbok) som sedan delas mellan Storytel och förlagen.

* sponsrade inlÀgg


KORSORD & QUIZ

đŸ§© Varje vecka lĂ€gger vi upp ett nytt Litteraturkryss och med ojĂ€mna mellanrum nya quizzar dĂ€r du kan testa dina kunskaper. För Insider- och Supporter Flex-prenumeranter.


VILSE I NYHETERNA

Ibland blir intressanta och lÀsvÀrda nyheter liggande för att vi inte hinner göra en rewrite. HÀr Àr ett uppsamlingsheat.

đŸȘ BokhandelstĂ€thet. Norge har betydligt fler bokhandlare per invĂ„nare Ă€n sina grannlĂ€nder. I Norge gĂ„r det 11 000 invĂ„nare pĂ„ en bokhandel jĂ€mfört med 19 000 i Danmark och hela 34 000 i Sverige. Vid Ă„rsskiftet fanns hela 480 bokhandlar i Norge. (Bok365)

đŸ˜ïž Bokhandlarbyn. Norsk bokhandelstĂ€thet gĂ„r dock inte upp mot den i byn Redu i Belgien. I mitten av 80-talet flyttade ett dussin bokhandlare in i tomma lador och förvandlade byn med 400 invĂ„nare till en litterĂ€r magnet. Men sedan dess har mycket förĂ€ndrats, nu finns fĂ€rre Ă€n tolv bokhandlar kvar. Bokhandlarna börjar pensionera sig och hittar inte eftertrĂ€dare. (Washington Post)

⚖ Förtalsdömd. GrĂ€vande journalisten och författaren Christopher Acosta har tillsammans med förlagschefen JerĂłnimo Pimentel pĂ„ Penguin Random House Peru dömts för grovt förtal i en bok om peruanska politikern CĂ©sar Acuñas rikedomar. De slapp tvĂ„ Ă„rs fĂ€ngelse men dömdes av domstolen i Lima till över 100 000 dollar i skadestĂ„nd. ”FörtalsmĂ„l anvĂ€nds för att tysta författare och förlag”, sĂ€ger Kristenn Einarsson pĂ„ International Publishers Association (IPA) i en kommentar. (Publishing Perspectives)


BOKTUGG SUPPORTER

💳 Boktugg.se och det hĂ€r nyhetsbrevet Ă€r gratis. Uppskattar du oss, köp gĂ€rna stödprenumerationen Supporter Flex. Du bestĂ€mmer priset, frĂ„n 15 kr/mĂ„nad eller frĂ„n 150 kr/Ă„r.  
Det gĂ„r Ă€ven att swisha eller betala engĂ„ngsbelopp.


BINGE-TIPS

David FjÀll, Stina Wollter och Suzanne Osten i seminariet Frihet, motstÄnd och kreativitetens kraft pÄ BokmÀssan 2021. Foto: Emma Grann

BokmĂ€ssan Play slĂ€pper seminarierna fria 

BokmÀssan Play hade 158 000 visningar fram till Ärsskiftet pÄ alla de videor som spelades in under BokmÀssan 2021.

Nu har man bestÀmt sig för att det som var en betal-play-kanal förvandlas till frivisningar. Hela programmet för BokmÀssan Play 2021 finns nu tillgÀngligt kostnadsfritt i ett arkiv pÄ BokmÀssans hemsida. SÀkerligen ett önskemÄl frÄn de förlag som har bekostat inspelningarna av författarsamtalen pÄ scen och som önskar en bÀttre rÀckvidd.

Inför mÀssan 2022, som planeras som en ordinarie, fullskalig BokmÀssa, kommer BokmÀssan se över hur stor andel av innehÄllet som ska ligga pÄ Play.

Kanske blir det sÄ Àven dÄ att samtalen först ligger exklusivt bakom betalvÀgg för att nÄgra mÄnader senare slÀppas fritt för alla?

LĂ€s hela artikeln >>


Vill du ha Boktuggs nyhetsbrev direkt i din inbox? Prenumerera gratis.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren Àr journalist sedan 30 Är tillbaka och författare till mer Àn tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla vĂ„ra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka hĂ€r för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

Jeanette Bergenstav slÀpper tredje boken i Sundin-serien

Jeanette Bergenstav kombinerar skickligt psykologiskt djup med nagelbitarspÀnning i Havsgrav, den tredje boken i den populÀra serien om frilansjournalisten Jennifer Sundin.

I BohuslÀns ytterkant lovar en retreatledare frihet frÄn skuld,