David Fjäll, Stina Wollter och Suzanne Osten i seminariet Frihet, motstånd och kreativitetens kraft på Bokmässan 2021. Foto: Emma Grann

Bokmässan Play fick 158 000 visningar under 2021

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Under 2021 fick Bokmässan Play totalt 158 000 visningar varav 90 000 streamades under mässdagarna i september. Nu släpps allt innehåll fritt i ett nytt arkiv.

Bokmässan 2021 arrangerades under restriktioner som en hybridmässa på Svenska Mässan i Göteborg, med begränsat antal fysiska besökare som deltog som studiopublik till liveinspelade samtal som sändes på Bokmässan Play. Den digitala publiken uppgick till drygt 10 000 registrerade Bokmässan Play-tittare, av dessa var ca 5 800 nya Play-tittare som inte varit inne på gratisversionen av tjänsten 2020. 


ANNONS


Det betyder alltså att de digitala Bokmässebesökarna i snitt tittade på runt 15 programpunkter var.

En enkät som Bokmässan gjort bland tittarna visar att 88 procent tyckte att innehållet på Play var bra eller mycket bra. 73 procent ansåg att tjänsten var värd sitt pris. 81 procent angav att de kunde använda Bokmässan Play för kompetensutveckling och 91 procent att de skulle fortsätta titta efter mässans fyra dagar. Dessutom uppgav 37 procent av tittarna att Bokmässan Play hade fått dem att köpa en bok som de annars inte skulle köpt.

– Vi tar med oss enormt mycket efter våra två pandemimässor, inte minst att den digitala plattformen fungerar, både som gratisversion och som betaltjänst. På två år har vi byggt upp en hängiven tittargrupp till Bokmässan Play som uppskattar digital kompetensutveckling och möjligheten att förkovra sig i aktuella böcker online. Samtidigt ser vi att den stora publiken längtar tillbaka till den fysiska mässan, säger Maria Rogstad Norberg, kommunikationschef på Bokmässan i Göteborg, i ett pressmeddelande.

Hela programmet för Bokmässan Play 2021 finns nu tillgängligt kostnadsfritt i ett arkiv på Bokmässans hemsida. 2020 var Bokmässan Play gratis från start och studiosamtalen sändes då även av flera stora nyhetsmedier, vilket gav räckvidd och visningssiffror som är svåra att jämföra med 2021 års siffror. Under hösten har Bokmässan Play bland annat visats på bibliotek runt om i landet och samtalen har använts som kompetensutveckling till lärare och elever i olika delar av Sverige. Efterhandstittningen står för 43 procent av den totala.

ANNONS

– Vi har 37 års erfarenhet av att arrangera Bokmässan och två års erfarenhet av att arrangera Bokmässan Play. Vi lär oss hela tiden och ser fram emot att tillsammans med förlag och andra samarbetspartner hitta rätt balans och innehåll så att det fysiska och digitala formatet samspelar och stärker varandra på bästa sätt, säger Oskar Ekström, programchef på Bokmässan, i pressmeddelandet.

Inför mässan 2022, som planeras som en ordinarie, fullskalig Bokmässa, kommer Bokmässan se över hur stor andel av innehållet som ska ligga på Play.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Över 140 titlar som förlagen ville få ut före månadsskiftet. Relationsromanen En hamn i stormen av Birgitta Bergin kommer idag liksom Vad kostade det? av Lars O Lagerqvist om ekonomisk historia. Mer historia men för barn i Nobelpriset : fantastiska kvinnor – Lätta fakta av Annika Meijer.

🎂 Födelsedagar: Truman Capote (1924-1984) är född den 30 september och hette egentligen Truman Streckfus Persons. Känd för böckerna Frukost på Tiffany’s och Med kallt blod. Även Elie Wiesel (1928-2016) var född denna dag. Han överlevde förintelsen och dedikerade resten av sitt liv åt att arbeta mot våld, förtryck och rasism. Han skrev över fyrtio böcker, varav Natten är den mest kända och ledde till att han fick Nobels fredspris 1986. Fyller år idag gör irländska författaren Cecelia Ahern som slog igenom med PS. Jag älskar dig (som även blev film). Är aktuell med Prick till prick,

📖 Internationella översättardagen firas varje år den 30 september på Hieronymusdagen. Han var Bibelöversättare och betraktas som översättarnas skyddshelgon. Årets motto är A World Without Barriers. Boktips på det? Kanske Dolda gudar : en bok om allt som inte går förlorat i en översättning av Nils Håkanson som blev Årets fackbok (Augustpriset) 2021. Det är inte den enda dagen idag. Även Internationella podcastdagen och Rädda koalan-dagen finns i kalendern.



📚 15-boksavtal. Amerikanska spänningsförfattaren Lisa Regan har gett ut 25 böcker på fem år och sålt 2,5 miljoner böcker. Nu har hon skrivit ett nytt 15-boksavtal med Bookouture på världsrättigheterna, skriver The Bookseller. Men det verkar som att hon ska dra ner på tempot och ge sig själv fem år att skriva de femton böckerna. Ännu inte översatt till svenska. Och nej, hon skriver inte barnböcker. Det är en annan Lisa Regan som skrivit Rita djur med enkla former.

🔥 Harlequin i erotikapp. Dare är Harlequins hetaste serie. Nu släpps tio, unikt musiksatta, utdrag ur lika många Dare-titlar. Det är inledningen på ett nytt samarbete mellan Harlequin och BlancheStories.

🚆 PopupStockholm. Inför julhandeln gör Akademibokhandeln ett tillfälligt besök på Stockholms Central. Pop up-butiken kommer att ligga precis under skyltarna med avgående- och ankommande tåg mellan 1 oktober i år och 9 januari 2023. Med ett väl utvalt sortiment av böcker, pyssel, leksaker och mycket mer som passar för en resa eller present.

📱 Nyemission. Bolaget bakom barnboksappen Boksnok (som Boktugg tidigare skrivit om) har nu stängt sin ”såddrunda” och tagit in 13,3 Mkr i nytt kapital som ska användas till att ”skala upp kundanskaffningen och utöka teamet”. Våren 2022 lanserades tjänsten även på den tysktalande marknaden.


Uppdateras under dagen …