topplista barnböcker 2021 helår
Barnböcker topplista för helåret 2021. Foto: iStock. Montage: Boktugg.

Topplista 2021: Årets mest sålda barnböcker

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Kampen om Årets mest sålda barnbok 2021 stod mellan två storsäljande bokserier: Handbok för superhjältar samt Musse & Helium.

Jodå, Handbok för superhjältar. Utan hopp av Elias och Agnes Våhlund blev den mest sålda barnboken under 2021. Musse & Helium. Den hemlighetsfulla världen av Camilla Brinck på andra plats. Hon kunde dock trösta sig med att ytterligare fem (!) böcker ur Musse-serien tog plats på topp 20 medan ”bara” ytterligare en Handbok för superhjältar fanns med på listan.


ANNONS


I och med topplistan för helåret görs en förändring där bokklubbarna även räknas in i försäljningssiffrorna, vilket de alltså inte gjort i de månadstopplistor vi tidigare publicerat för 2021.

År 2020 års mest sålda barnbok, Boken som inte ville bli läst av David Sundin sålde så mycket 2021 att det räckte till tredje plats vilket var mer än hans nya Boken som VERKLIGEN inte ville bli läst på trettonde plats.

Men om man summerar försäljning genom tiderna så bleknar de nog alla i jämförelse med Knacka på! av Anna-Clara Tidholm som funnits med på topplistor i åratal. Den boken kom ursprungligen ut 1992 och fyller alltså 30 år i år!

JK Rowling och Martin Widmark då? Jodå, de finns med på listan även i år.

ANNONS

(inom parentes placering på föregående års topplista, ny innebär alltså inte nödvändigtvis att boken är utgiven det år topplistan avser)

De bäst säljande barnböckerna helåret 2021

1. (Ny) Handbok för superhjältar. Utan hopp av Våhlund, Elias & Våhlund, Agnes (Rabén & Sjögren), Inbundet, utk: 2021-01-29
2. (Ny) Musse & Helium. Den hemlighetsfulla världen av Brinck, Camilla (Bonnier Carlsen), Inbundet, utk: 2021-06-28
3. (1) Boken som inte ville bli läst av Sundin, David (Bonnier Carlsen), Övriga format, utk: 2020-08-28
4. (8) Knacka på! av Tidholm, Anna-Clara (Alfabeta), Övriga format, utk: 2016-08-09
5. (Ny) Julegrisen av Rowling, J. K. (Rabén & Sjögren), Inbundet, utk: 2021-10-12
6. (Ny) Musikmysteriet av Widmark, Martin (Bonnier Carlsen), Inbundet, utk: 2021-08-26
7. (3) Musse & Helium. Mysteriet med hålet i väggen av Brinck, Camilla (B Wahlströms), Inbundet, utk: 2018-05-07
8. (Ny) Sommarskuggan och camping-buset av Mackic, Tina (Rabén & Sjögren), Inbundet, utk: 2021-09-10
9. (9) Musse & Helium. Äventyret i Lindrizia av Brinck, Camilla (B Wahlströms), Inbundet, utk: 2019-11-01
10. (7) Musse & Helium. Den sista kampen av Brinck, Camilla (Bonnier Carlsen), Inbundet, utk: 2020-10-28
11. (6) Musse & Helium. Jakten på Guldosten av Brinck, Camilla (B Wahlströms), Inbundet, utk: 2019-04-12
12. (Ny) Nattkorpen av Rundberg, Johan (Natur & Kultur Allmänlitteratur), Inbundet, utk: 2021-01-15
13. (Ny) Boken som VERKLIGEN inte ville bli läst av Sundin, David (Bonnier Carlsen), Inbundet, utk: 2021-08-23
14. (Ny) LasseMajas sommarlovsbok. Kung för en dag av Widmark, Martin (Bonnier Carlsen), Inbundet, utk: 2021-05-10
15. (Ny) Zoomysteriet av Widmark, Martin (Bonnier Carlsen), Inbundet, utk: 2017-08-24
16. (17) Handbok för superhjältar. Handboken av Våhlund, Elias & Våhlund, Agnes (Rabén & Sjögren), Inbundet, utk: 2017-05-29
17. (Ny) Silvermysteriet av Widmark, Martin (Bonnier Carlsen), Inbundet, utk: 2018-08-23
18. (Ny) Pokémon : den stora handboken av (Bonnier Carlsen), Övriga format, utk: 2017-06-01
19. (5) Musse & Helium. I Duvjägarnas klor av Brinck, Camilla (B Wahlströms), Inbundet, utk: 2020-04-27
20. (Ny) Pettson och Findus bygger en bil av Nordqvist, Sven (Opal), Övriga format, utk: 2020-11-10

Fotnot: Topplistorna är sammanställda av Bokinfo på uppdrag av Bokhandlareföreningen och Förläggareföreningen. Listorna redovisar försäljningen från de uppgiftslämnare som ingår i underlaget till Bokförsäljningsstatistiken, vilket omfattar en betydande andel av all försäljning av allmänlitteratur till konsument. Läs mer om statistiken och vilka återförsäljare som ingår i dataunderlaget här.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Över 140 titlar som förlagen ville få ut före månadsskiftet. Relationsromanen En hamn i stormen av Birgitta Bergin kommer idag liksom Vad kostade det? av Lars O Lagerqvist om ekonomisk historia. Mer historia men för barn i Nobelpriset : fantastiska kvinnor – Lätta fakta av Annika Meijer.

🎂 Födelsedagar: Truman Capote (1924-1984) är född den 30 september och hette egentligen Truman Streckfus Persons. Känd för böckerna Frukost på Tiffany’s och Med kallt blod. Även Elie Wiesel (1928-2016) var född denna dag. Han överlevde förintelsen och dedikerade resten av sitt liv åt att arbeta mot våld, förtryck och rasism. Han skrev över fyrtio böcker, varav Natten är den mest kända och ledde till att han fick Nobels fredspris 1986. Fyller år idag gör irländska författaren Cecelia Ahern som slog igenom med PS. Jag älskar dig (som även blev film). Är aktuell med Prick till prick,

📖 Internationella översättardagen firas varje år den 30 september på Hieronymusdagen. Han var Bibelöversättare och betraktas som översättarnas skyddshelgon. Årets motto är A World Without Barriers. Boktips på det? Kanske Dolda gudar : en bok om allt som inte går förlorat i en översättning av Nils Håkanson som blev Årets fackbok (Augustpriset) 2021. Det är inte den enda dagen idag. Även Internationella podcastdagen och Rädda koalan-dagen finns i kalendern.📚 15-boksavtal. Amerikanska spänningsförfattaren Lisa Regan har gett ut 25 böcker på fem år och sålt 2,5 miljoner böcker. Nu har hon skrivit ett nytt 15-boksavtal med Bookouture på världsrättigheterna, skriver The Bookseller. Men det verkar som att hon ska dra ner på tempot och ge sig själv fem år att skriva de femton böckerna. Ännu inte översatt till svenska. Och nej, hon skriver inte barnböcker. Det är en annan Lisa Regan som skrivit Rita djur med enkla former.

🔥 Harlequin i erotikapp. Dare är Harlequins hetaste serie. Nu släpps tio, unikt musiksatta, utdrag ur lika många Dare-titlar. Det är inledningen på ett nytt samarbete mellan Harlequin och BlancheStories.

🚆 PopupStockholm. Inför julhandeln gör Akademibokhandeln ett tillfälligt besök på Stockholms Central. Pop up-butiken kommer att ligga precis under skyltarna med avgående- och ankommande tåg mellan 1 oktober i år och 9 januari 2023. Med ett väl utvalt sortiment av böcker, pyssel, leksaker och mycket mer som passar för en resa eller present.

📱 Nyemission. Bolaget bakom barnboksappen Boksnok (som Boktugg tidigare skrivit om) har nu stängt sin ”såddrunda” och tagit in 13,3 Mkr i nytt kapital som ska användas till att ”skala upp kundanskaffningen och utöka teamet”. Våren 2022 lanserades tjänsten även på den tysktalande marknaden.


Uppdateras under dagen …