Kerstin Ekman, Jesper Larsson, Pooneh Rohi och Klas Östergren nominerade till Sveriges Radios Romanpris 2022

De nominerade till Sveriges Radios Romanpris: Kerstin Ekman, Jesper Larsson, Pooneh Rohi och Klas Östergren. Foto: Bodil Bergqvist, Severeus Tenenbaum, Linda Gren, Charlie Drevstam

De nominerade till Sveriges Radios Romanpris 2022 är Löpa varg av Kerstin Ekman, Den dagen den sorgen av Jesper Larsson, Hölje av Pooneh Rohi och Två pistoler av Klas Östergren.

Den 4-10 april är det dags för Litteraturveckan i P1 som avslutas med utdelningen av Sveriges Radios Romanpris, Lyrikpris och Novellpris. Nu är det klart vilka fyra titlar som nominerats till Sveriges Radios Romanpris:

Löpa varg

Löpa varg

Den dagen den sorgen

Den dagen den sorgen

  • Förlag: Nirstedt/litteratur
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2021-08-12
  • ISBN: 9789189389083
Hölje

Hölje

  • Förlag: Ordfront Förlag
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2021-01-13
  • ISBN: 9789177751380
Två pistoler

Två pistoler

Vinnaren utses av en lyssnarjury som utgörs av fyra bokcirklar som har fått ansöka om att få vara med. Bokcirklarna ska nu läsa och prata om böckerna i respektive cirkel. En person från varje bokcirkel är sedan med och diskuterar sig fram till en vinnare i P1 under Litteraturveckan.

– Det har varit otroligt roligt att gå igenom alla ambitiösa ansökningar från våra litteraturintresserade lyssnare. Vilket engagemang! Nu ska det bli spännande att höra hur de utvalda cirklarna diskuterar de nominerade – och på flera vis vitt skilda – böckerna. Det här är fyra romaner som berör allt från förlossningspsykoser och tonårsföräldraskap till Gustav III och vår relation till djur och natur, säger kulturredaktionens Lina Kalmteg som leder samtalen med lyssnarjuryn, i ett pressmeddelande.

Om Sveriges Radios Romanpris

Sveriges Radios Romanpris instiftades 1993 och delas ut varje år till ”en framstående svensk roman ur det gångna årets produktion”. Prissumman är på 30 000 kronor. Det unika med priset är att det är den utvalda lyssnarjuryn som bestämmer vilken av de nominerade romanerna som ska belönas. 2021 gick Sveriges Radios Romanpris till Hanna Nordenhök för Caesaria.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL