Franska serietecknaren Mézières är död – skapade Linda och Valentin

Luc Besson
2017 gjorde Luc Besson filmen "Vaerlian and the city of a thousand planets". Den baseras på ett av Jean-Claude Mézières och Pierre Christins seriealbum. Arkivbild: Britta Pedersen/TT.

Den franske serietecknaren och konstnären Jean-Claude Mézières har avlidit, uppger Dagens Nyheter. För den svenska publiken är han mest känd för sin science fiction-serie ”Linda och Valentin”.

Mézières skapade serien 1967 tillsammans med sin barndomsvän, författaren Pierre Christin. Serien utspelas på 2700-talet, men människorna har upptäckt hur man kan resa i tiden. Allt som allt gavs mer än 20 album ut om Linda och Valentin – de flesta av dem översattes till svenska.

Mézières har själv i en intervju med DN 2015 berättat hur han och Christin tänkte vad gäller huvudpersonerna.

– Det fanns inga flickor i tidskrifterna för unga pojkar när vi började publicera serien så vi förde in en flicka där och hon blev snabbt populär.

2017 gjorde Luc Besson filmen Valerian and the city of a thousand planets som byggde på seriealbumet Ambassadören som försvann.

Jean-Claude Mézières dog i söndags. Han blev 83 år.

Boktuggs fotnot: På svenska släpptes seriealbumet Linda och Valentin. Åter till framtiden 2019. Två år tidigare kom Linda och Valentin. Ett hyllningsalbum som även innehåller en intervju med Jean-Claude Mézières och Pierre Christin där de ser tillbaka på seriens tillkomst och utveckling.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL