Denna artikel sponsras av författare/förlag

Ingela Wadbrings roman utmanar självklara samhällsnormer

Ingela Wadbring, professor och författare. Foto: Marie de Verdier

Romanen Och livet bara pågår av Ingela Wadbring handlar om en ovanlig tresamhet och utmaningen att dela sin partner med någon annan.

När Ingela Wadbrings man drabbades av stroke våren 2018 fick hon en flashback tillbaka till sin egen uppväxt, när hennes mamma under många år skötte om hennes pappa som fick den ena stroken efter den andra och bara blev sämre och sämre. Skulle historien upprepa sig? Skulle Ingela hamna i samma situation? 

– Så illa gick det inte eftersom man idag, till skillnad från på 1970-talet, kan behandla stroke. Men tankarna hade börjat snurra: Hur länge orkar man leva tillsammans med någon som har afasi och inte längre kan kommunicera? Kan man lämna? Får man lämna? Hur länge orkar eller vill man sätta sina egna behov helt åt sidan? 

Sådana frågor tog Ingela med sig in i boken Och livet bara pågår som handlar om ensamstående Marija som träffar Iosif och blir förälskad. Deras relation utvecklas fysiskt, intellektuellt och emotionellt, men när Marija börjar tro att det kan bli allvar mellan dem avslöjar han att han är sambo sedan länge. Sambon, Almira, har haft två stroke och är halvsidesförlamad, rullstolsburen och har grav afasi. Iosif kan inte lämna henne – men Almira är å andra sidan beredd att acceptera Marija i deras liv. Frågan är om Marija klarar den utmaningen?

– Alla borde kunna sätta sig in i alla tre perspektiven eftersom detta faktiskt kan hända vem som helst. Marija, förälskad som en klockarkatt, som funderar över sin inkräktarroll och över om hon tänka sig att dela en man med en annan kvinna; Iosif, som väger omsorgen om Almira i ena vågskålen mot sitt eget liv i den andra; och Almira som storsint vill att Iosif ska få leva ett rimligt liv så länge hon inte blir lämnad, säger Ingela. 

Och livet bara pågår

Och livet bara pågår

  • Förlag: Hoi Förlag AB
  • Format: Danskt band
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2022-01-21
  • ISBN: 9789189199057

Hon beskriver sig själv som intresserad av mänskliga relationer, nyfiken på människors självbild och bevekelsegrunder för hur de agerar. Särskilt spännande tycker hon det är med människor som beter sig och tänker helt annorlunda än hon själv. 

– Jag är generellt rätt förtjust i att agera djävulens advokat, oavsett vad det handlar om. Det vill säga att ifrågasätta och försöka vända på frågor: om man gör tvärtom, hur blir det då? Att utmana normer ligger inom ramen för det: varför måste man leva just två vuxna tillsammans?

Temat i boken berör flera svåra frågor, hur var det att närma sig det här?
– Angeläget, och spännande att sätta sig in i. Hur skulle man själv tänka? Jag har egna erfarenheter av människor i min omgivning som långt tillbaka har levt på detta sätt, tre personer tillsammans. Det är lättare att prata om det nu än förr, säger hon och fortsätter: 

– Det svåraste att beskriva var afasin. Hur afasi tar sig uttryck är så extremt olika, och det var så viktigt att inte hamna fel.

Boken innehåller mycket att diskutera och resonera kring, vilket gör den lämplig att läsa i bokcirklar. Den väcker många frågor och funderingar hos vem som än läser.

Och livet bara pågår är skriven i jagform ur Marijas perspektiv, en kompetent yrkeskvinna strax över 50 som är känslomässigt mindre utvecklad och lite blyg. Läsaren får följa när hon hela tiden måste förhandla med sig själv: Kan hon stå ut med detta eller ska hon släppa det?

Det är första delen i en trilogi kallad Tresamheten, och i nästa bok kommer fler perspektiv att få utrymme.

Till vardags jobbar Ingela som professor i journalistik och medieutveckling, och att gå från att skriva akademiskt till skönlitterärt har varit något att bita i. Det har tagit tid att lära sig och Ingela har gått flera skrivarutbildningar.

– Att skriva skönlitterärt är en rolig utmaning jämfört med att skriva facklitterärt. Det är ett rent nöje att få fabulera, slippa fotnoter, skapa egna världar och ändra på dem om jag inte tycker att de håller. Så kan man inte göra med forskningsresultat, säger Ingela.

Och livet bara pågår

Och livet bara pågår
Serie Tresamheten
Författare
Förlag Hoi Förlag AB
GenreSvenska berättare
FormatDanskt band
SpråkSvenska
Antal sidor322
Vikt393 gr
Utgiven2022-01-21
SABHc
ISBN 9789189199057

Marija är strax över 50 och har nästan gett upp hoppet om att finna en man att dela livet med. Men så åker hon på konferens till Svalbard, och plötsligt står han där – Iosif. Han visar Marija att det är möjligt att ha en relation som är fysisk, känslomässig och intellektuell. De kommer varandra nära och när de återvänder till Sverige fortsätter deras vägar att korsas. För Marija är det lättare än någonsin att hantera vardagens problem, som besvärliga medarbetare. Men precis när hon börjar tro på ett liv tillsammans med Iosif kommer ett oväntat avslöjande – han lever tillsammans med en multisjuk kvinna.

Om hon vill fortsätta sin relation med Iosif måste hon utmana både sina egna och samhällets normer om hur ett förhållande ska se ut. Är hon verkligen beredd att anta en sådan utmaning?

Och livet bara pågår utmanar tvåsamhetsnormen och traditionella familjekonstellationer. Det är också en varm relationsroman om mogen kärlek.

Ingela Wadbring, född 1964 i Alingsås, är professor i medieutveckling, men har haft diverse yrken inom bland annat vård och detaljhandel. Hon har tidigare publicerat många facklitterära texter. Och livet bara pågår är hennes första roman och första delen i en trilogi.

<p ><span>Att kärlek uppstår är givet, men författaren låter inte förhållandet enbart utvecklas till glädje och sorglöshet, utan väcker också läsarens tankar på hur en relation kan utvecklas då en av parterna är bunden till en, i detta fall, svårt strokedrabbad livskamrat. Temat och problematiken berör och stannar kvar, medan bl.a. miljöerna målas med väl bred pensel /…/den cliffhanger hon avslutar med gör att det är värt att bortse ifrån, för att i kommande bok få veta vad som händer med Marija, Iosif och deras annorlunda tvåsamhet.
</span><span >BTJ-häftet nr 5, 2022. Lektör Gunilla Bergdahl</span>

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter, främst relaterade till böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra alternativ för annonsering

tips@boktugg.se