Lina Arvidsson, författare och journalist. Foto: Eva Lindblad

Lina Arvidsson släpper hemvändardeckare och tipsar om två favoriter

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Hälsinglandsförfattaren Lina Arvidsson är aktuell med spänningsromanen Rötter av blod som utspelar sig på landsbygden i en by inspirerad av Linas egen hemby.

Författaren Lina Arvidsson slog igenom med Ett hem att dö för 2019 och följde upp den med Blåmärken 2020. I januari 2022 är hon aktuell med Rötter av blod.


ANNONS


Många brukar säga att andra boken är svårast att skriva, hur har det varit för dig?
– Jag skrev min andra bok, Blåmärken, redan innan jag debuterade, så jag hade inga förväntningar att leva upp till, varken gentemot andra eller mig själv. Då körde jag mest på för att det var roligt. Blåmärken skrevs på bara några månader och jag var inne i ett skönt skrivflow, säger Lina och fortsätter:

– Rötter av blod var svårare, av flera anledningar. Jag hade precis kommit tillbaka efter en utmattning, och jag skrev mycket långsamt. Det fanns en tröghet i tankarna och jag fick tillåta mig själv att gå framåt i ett tempo som jag klarade av. Jag ville också utmana mig själv genom att ha med fler trådar och fler karaktärer i berättelsen än jag haft i tidigare böcker. Det gjorde arbetet svårare och flera gånger blev jag arg på mig själv över att jag krånglat till det. Det var roligt att skriva boken också, men det var en resa att få den färdig. Ju mer jag skriver, desto mer kritisk blir jag till mitt eget arbete.

Inom spänningsgenren är det vanligt med serier, men alla Linas tre böcker hittills har varit fristående.

– Jag har alltid gillat berättelser i det lilla, händelser som bara påverkar en eller några få människor, men som för dem är oerhört stort – kanske hela livet hänger på detta som händer dem. Jag tycker att fristående böcker är ett bra format för det.

ANNONS

I Rötter av blod vaknar huvudkaraktären Sigrid upp på sitt kontor efter att hennes man Peter bränt ner deras hus på Lidingö. I kaoset åker Sigrid hem till sin mamma i Hälsingland – och kommer in i ett bråk om skogsmark som alla grannar utom hennes mamma vill sälja. Det är en bok om landsbygden och pengar, om stolthet och om såriga men starka familjeband.

Hur mycket har din egen hembygd stått modell för Sigrids hemtrakter i din nya bok?
– Fjärbo i boken är baserad på min hemby, Hå, som ligger utanför Bollnäs. Jag minns min uppväxt där med värme, bland annat på grund av den stora sammanhållning som fanns i byn och den frihet jag hade som barn. I Rötter av blod ville jag låta det positiva med Hå stå i konstrast mot det fula som finns i Fjärbo, dess girighet, flockmentalitet och mörka hemligheter.

Hur var det att skriva om glesbygdstemat?
– Det var väldigt roligt att få ”återvända” till Hälsingland under arbetet med boken och dyka in i den skönhet som finns i landskapet. Jag fick genom skrivandet gå längs stigarna i skogen, väja för groparna i vägen och känna dofterna av sommaren. Det var ett bitterljuvt återseende.

Här är två andra spänningsromaner med hemvändartema som Lina varmt rekommenderar:

Om hjärtat ännu slår av Aino Trosell

”Trosell är en mästare vad gäller spänning i glesbygden. Den här boken är en ruggig historia med krypande spänning. Svek, mord och nattsvarta hemligheter.”

Vassa föremål av Gillian Flynn

”En mycket obehaglig historia som håller kvar sitt grepp länge. Den tryckande stämningen ligger som en slöja över historien ända till sista sidan.”

Om Lina Arvidsson 

Lina Arvidsson är journalist och bor i Stockholm. Hon beskriver sig själv som en nördig tvåbarnsmamma med stor kärlek till både punk och fjällvandring. 

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Relaterade nyheter

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.