Hört & läst 22 november

bokbranschen
Läst & hört i bokbranschen. Illustration: iStock.

🎬 AgentSpår. Film- och tv-bolag är desperata efter rättigheter och därför bör litterära agenter svänga mot film och tv och inte bara se det som något vid sidan av traditionell utgivning, menar Nelle Andrew på brittiska agenturen Rachel Mills Literary. (The Bookseller)

🔥 OrganiseradCensur. Bibliotekarier och lärare varnar för att det pågår organiserade försök att skapa bokförbud i USA. Biblioteksorganisationen rapporterar en ökning med 60 % under september gällande antalet böcker som anmälts av personer som ifrågasätter inköpet. Florida och Texas är några av de delstater där politiker och andra uppmanar polis och åklagare att stoppa olika boktitlar, inte minst HBTQ-relaterade. (Publishers Weekly)

🎙️ LjudbokInteLitteratur. Läsning aktiverar hjärnan på ett annat sätt än lyssning. Det gör inte nödvändigtvis ljudböcker sämre än textböcker, skriver författaren Peter Mickwitz, som ändå oroar sig för hur det går för litteraturen som konstform om de båda likställs under rubriken ”Ljudböcker är inte litteratur”. (Ny Tid)

🥪 StreamingPaus. Den danska kedjan Bog & Idé skulle under hösten 2021 lanserat en egen app som kombinerar den nya streamingtjänsten, kedjans webbshop och ett lojalitetsprogram. Men utvecklingen har tagit längre tid än planerat och starten skjuts upp till 2022. (Mediawatch)

🎧 400timmar. Penguin Random House (PRH) spelar in hela Terry Pratchetts Discworld-serie på nytt. De 40 ljudböckerna släpps 2022-2023. Inläsarna ska plöja igenom fyra miljoner ord och producenten räknar med 150 dagar i studion för att ta fram över 400 timmar färdig ljudbok. (The Bookseller)

🍓 JordgubbsBonnier. Vid årsskiftet byter norska Strawberry förlag namn till Bonnier Norsk Forlag AS efter att Bonnier Books köpt även Petter Stordalens sista aktier. Nu äger Bonniers 83 procent och förläggarna Jonas Forsang och Magnus Rønningen samt författaren Jørn Lier Horst resterande 17 procent. (Bok365)

💰 BiggerBucks. I en intervju under FutureBook målade PRH-bossen Markus Dohle upp bilden av att Spotify och Storytel öppnar plånboken i USA med sina uppköp. Svenskarnas ”big bucks” är dock småpengar. Audiobooks.com värderades till 135 miljoner dollar i Storytelaffären. Men PRH betalar 2 175 miljoner dollar för Simon & Schuster – ett köp myndigheterna vill stoppa. (The New Publishing Standard)

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL