bokbranschen
Läst & hört i bokbranschen. Illustration: iStock.

Hört & läst 22 november

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

🎬 AgentSpår. Film- och tv-bolag är desperata efter rättigheter och därför bör litterära agenter svänga mot film och tv och inte bara se det som något vid sidan av traditionell utgivning, menar Nelle Andrew på brittiska agenturen Rachel Mills Literary. (The Bookseller)

🔥 OrganiseradCensur. Bibliotekarier och lärare varnar för att det pågår organiserade försök att skapa bokförbud i USA. Biblioteksorganisationen rapporterar en ökning med 60 % under september gällande antalet böcker som anmälts av personer som ifrågasätter inköpet. Florida och Texas är några av de delstater där politiker och andra uppmanar polis och åklagare att stoppa olika boktitlar, inte minst HBTQ-relaterade. (Publishers Weekly)


ANNONS


🎙️ LjudbokInteLitteratur. Läsning aktiverar hjärnan på ett annat sätt än lyssning. Det gör inte nödvändigtvis ljudböcker sämre än textböcker, skriver författaren Peter Mickwitz, som ändå oroar sig för hur det går för litteraturen som konstform om de båda likställs under rubriken ”Ljudböcker är inte litteratur”. (Ny Tid)

🥪 StreamingPaus. Den danska kedjan Bog & Idé skulle under hösten 2021 lanserat en egen app som kombinerar den nya streamingtjänsten, kedjans webbshop och ett lojalitetsprogram. Men utvecklingen har tagit längre tid än planerat och starten skjuts upp till 2022. (Mediawatch)

🎧 400timmar. Penguin Random House (PRH) spelar in hela Terry Pratchetts Discworld-serie på nytt. De 40 ljudböckerna släpps 2022-2023. Inläsarna ska plöja igenom fyra miljoner ord och producenten räknar med 150 dagar i studion för att ta fram över 400 timmar färdig ljudbok. (The Bookseller)

🍓 JordgubbsBonnier. Vid årsskiftet byter norska Strawberry förlag namn till Bonnier Norsk Forlag AS efter att Bonnier Books köpt även Petter Stordalens sista aktier. Nu äger Bonniers 83 procent och förläggarna Jonas Forsang och Magnus Rønningen samt författaren Jørn Lier Horst resterande 17 procent. (Bok365)

ANNONS

💰 BiggerBucks. I en intervju under FutureBook målade PRH-bossen Markus Dohle upp bilden av att Spotify och Storytel öppnar plånboken i USA med sina uppköp. Svenskarnas ”big bucks” är dock småpengar. Audiobooks.com värderades till 135 miljoner dollar i Storytelaffären. Men PRH betalar 2 175 miljoner dollar för Simon & Schuster – ett köp myndigheterna vill stoppa. (The New Publishing Standard)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Drygt fyrtio nya titlar idag, bland annat ett gäng jultidningsalbum som Hälge album 31 : Varning för vargavinter av Lars Mortimer, Fotbollsstjärnor 2023 och Knasen julalbum : givakt i backen!. På tal om tidning så bröt Offside ny mark när de startade. I boken Klenoder: Våra bästa texter ur Offside av Anders Bengtsson och Johan Orrenius samlas några klassiska fotbollsreportage. Barnboken Små människor, stora drömmar. David Bowie av Maria Isabel Sánchez Vegara attraherar förmodligen föräldrarna (eller far- och morföräldrarna) lika mycket som barnen.

🎂 Födelsedagar: Idag har flera stora författare födelsedag. Frans G. Bengtsson (1894–1954) som bland annat skrev Röde Orm (gavs ut i lättläst form för några år sedan). Ester Ringnér-Lundgren (1907–1993) skrev en mängd barn- och ungdomsböcker (även under pseudonymerna Merri Vik och Kaj Ringnér), som serien om Lotta och böckerna om trollen Kvirre och Hoppsan. Anne Rice (1941–2021) är mest känd för En vampyrs bekännelse som ingår i serien Vampyrkrönikan.

👨‍🍳 Den 4 oktober är Kanelbullens dag, kanske den temadag som firas allra mest i Sverige? Har du ätit en kanelbulle idag? Boktips: Inte bara bullar : 100 klassiska bakverk och kakor från förr av Jan Hedh, Lindas lättbakade favoriter : Kakor, bullar och matbröd av Linda Andersson, Bullar, bröd & brunch av Camilla Hamid och Bröd, bullar & kakor : Bagarmästarens bästa recept av Johan Sörberg.🎖️ Nobelpris Författare finns i alla Nobelpriskategorier. 2022 års Nobelpris i fysiologi eller medicin går till den svenske evolutionsgenetikern och biologen Svante Pääbo, ”för hans upptäckter rörande utdöda homininers arvsmassa och människans evolution”. Pääbo har skrivit boken Neandertalmänniskan om sin kartläggning av neandertalmänniskans arvsmassa och jakten på urgammalt DNA.

👩‍🏫 Läromedelsaffär. Studentlitteratur köper Bonnierförlagen Lära, ett läromedelsförlag som i augusti såldes tillsammans med Clio till Egmontägda Lindhardt og Ringhof Uddanelse. Därmed stärks Studentlitteraturs position på skolmarknaden ytterligare.


Uppdateras under dagen …