bokbranschen
Läst & hört i bokbranschen. Illustration: iStock.

Hört & läst 22 november

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

🎬 AgentSpår. Film- och tv-bolag är desperata efter rättigheter och därför bör litterära agenter svänga mot film och tv och inte bara se det som något vid sidan av traditionell utgivning, menar Nelle Andrew på brittiska agenturen Rachel Mills Literary. (The Bookseller)

🔥 OrganiseradCensur. Bibliotekarier och lärare varnar för att det pågår organiserade försök att skapa bokförbud i USA. Biblioteksorganisationen rapporterar en ökning med 60 % under september gällande antalet böcker som anmälts av personer som ifrågasätter inköpet. Florida och Texas är några av de delstater där politiker och andra uppmanar polis och åklagare att stoppa olika boktitlar, inte minst HBTQ-relaterade. (Publishers Weekly)


ANNONS


🎙️ LjudbokInteLitteratur. Läsning aktiverar hjärnan på ett annat sätt än lyssning. Det gör inte nödvändigtvis ljudböcker sämre än textböcker, skriver författaren Peter Mickwitz, som ändå oroar sig för hur det går för litteraturen som konstform om de båda likställs under rubriken ”Ljudböcker är inte litteratur”. (Ny Tid)

🥪 StreamingPaus. Den danska kedjan Bog & Idé skulle under hösten 2021 lanserat en egen app som kombinerar den nya streamingtjänsten, kedjans webbshop och ett lojalitetsprogram. Men utvecklingen har tagit längre tid än planerat och starten skjuts upp till 2022. (Mediawatch)

ANNONS

🎧 400timmar. Penguin Random House (PRH) spelar in hela Terry Pratchetts Discworld-serie på nytt. De 40 ljudböckerna släpps 2022-2023. Inläsarna ska plöja igenom fyra miljoner ord och producenten räknar med 150 dagar i studion för att ta fram över 400 timmar färdig ljudbok. (The Bookseller)

🍓 JordgubbsBonnier. Vid årsskiftet byter norska Strawberry förlag namn till Bonnier Norsk Forlag AS efter att Bonnier Books köpt även Petter Stordalens sista aktier. Nu äger Bonniers 83 procent och förläggarna Jonas Forsang och Magnus Rønningen samt författaren Jørn Lier Horst resterande 17 procent. (Bok365)

💰 BiggerBucks. I en intervju under FutureBook målade PRH-bossen Markus Dohle upp bilden av att Spotify och Storytel öppnar plånboken i USA med sina uppköp. Svenskarnas ”big bucks” är dock småpengar. Audiobooks.com värderades till 135 miljoner dollar i Storytelaffären. Men PRH betalar 2 175 miljoner dollar för Simon & Schuster – ett köp myndigheterna vill stoppa. (The New Publishing Standard)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL