Simon & Schusters kontor i New York. Foto: iStock.

Justitiedepartement i USA vill stoppa PRH:s köp av Simon & Schuster

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Justitiedepartement i USA vill stoppa Bertelsmann (som äger Penguin Random House) från att köpa Simon & Schuster och har lämnat in en stämning. De anser att affären skadar författare och gör PRH för stort i förhållande till sina konkurrenter.

På tisdagen lämnade Department of Justice in en 26-sidig stämning till distriktsdomstolen i Columbia där de, enligt The Bookseller, bland annat skriver att om den föreslagna sammanslagningen av Penguin Random House och Simon & Schuster tillåts fortsätta skulle PRH bli det i särklass största bokförlaget i USA, betydligt mycket större än sina konkurrenter.


ANNONS


”Samgåendet skulle ge Penguin Random House ett överdimensionerat inflytande över vem och vad som ges ut och hur mycket författare får betalt för sitt arbete.”

De poängterar att affären skulle innebära ”betydande skada för författare, särskilt författare av bästsäljande böcker. Idag konkurrerar Penguin Random House och Simon & Schuster kraftfullt för att köpa rättigheter från författare och erbjuda förlagstjänster åt dessa författare.”

I skrivelsen framgår även en oro för maktkoncentrationen bland de amerikanska förlagshusen. ”Endast fem förlag kontrollerar den amerikanska förlagsbranschen. Om världens största bokförlag tillåts köpa en av sina största konkurrenter kommer de att ha en kontroll utan motstycke över en viktig bransch. Amerikanska författare och konsumenter kommer att betala priset för detta anti-konkurrens-samgående – lägre förskott för författare och i slutändan färre böcker och mindre variation för konsumenter.”

Inte nog med att de vill stoppa affären, de vill även ”hindra ytterligare konsolidering i en bransch som har en historia av att agera i maskopi”. (Publishers Weekly skriver idag om ett annat rättsfall där Amazon och de fem stora förlagshusen i USA anklagas för att ha konspirerat om priset på eböcker.)

ANNONS

Det är snart ett år sedan Bertelsmann offentliggjorde köpet av Simon & Schuster från ViacomCBS för 2,2 miljarder dollar. Sedan dess har konkurrensverket i Storbritannien godkänt den brittiska delen av affären, men nu tänker alltså USA:s regering sätta ner foten.

Det kan innebära att Simon & Schuster återigen blir till salu. Är det nu Storytel ska få in en fot på den amerikanska marknaden?

Först ska dock domstolen säga sitt.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Söndag innebär inga nya titlar.

🎂 Födelsedagar: Annika Holm föddes den 7 augusti 1937. Hon satt 1989–1998 på stol nr 16 i Svenska barnboksakademin och är numera hedersledamot. Hennes böcker finns översatta till tio språk, den senaste vi hittar är Vem tror på häxor? (2006). Holm har fått Astrid Lindgren-priset 1989, Nils Holgersson-plaketten 1990 och Kulla-Gulla-priset 2001.

⛯ Den 7 augusti firar man på vissa håll fyrens dagen för att uppmärksamma fyrens betydelse både rent fysiskt och metaforiskt. Det saknas inte böcker, i sommar kom Svenska fyrar : Malören till Nordkoster av Magnus Rietz och för de lite mindre kanske Hur funkar en fyr? av Roman Beljajev passar bra. Det finns även gott om romaner som Fyrvaktarna av Emma Stonex och Fyrvaktarens dotter av Hazel Gaynor.Xxxx. xxxx


Uppdateras under dagen …