Simon & Schusters kontor i New York. Foto: iStock.

Justitiedepartement i USA vill stoppa PRH:s köp av Simon & Schuster

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Justitiedepartement i USA vill stoppa Bertelsmann (som äger Penguin Random House) från att köpa Simon & Schuster och har lämnat in en stämning. De anser att affären skadar författare och gör PRH för stort i förhållande till sina konkurrenter.

På tisdagen lämnade Department of Justice in en 26-sidig stämning till distriktsdomstolen i Columbia där de, enligt The Bookseller, bland annat skriver att om den föreslagna sammanslagningen av Penguin Random House och Simon & Schuster tillåts fortsätta skulle PRH bli det i särklass största bokförlaget i USA, betydligt mycket större än sina konkurrenter.


ANNONS


”Samgåendet skulle ge Penguin Random House ett överdimensionerat inflytande över vem och vad som ges ut och hur mycket författare får betalt för sitt arbete.”

De poängterar att affären skulle innebära ”betydande skada för författare, särskilt författare av bästsäljande böcker. Idag konkurrerar Penguin Random House och Simon & Schuster kraftfullt för att köpa rättigheter från författare och erbjuda förlagstjänster åt dessa författare.”

ANNONS

I skrivelsen framgår även en oro för maktkoncentrationen bland de amerikanska förlagshusen. ”Endast fem förlag kontrollerar den amerikanska förlagsbranschen. Om världens största bokförlag tillåts köpa en av sina största konkurrenter kommer de att ha en kontroll utan motstycke över en viktig bransch. Amerikanska författare och konsumenter kommer att betala priset för detta anti-konkurrens-samgående – lägre förskott för författare och i slutändan färre böcker och mindre variation för konsumenter.”

Inte nog med att de vill stoppa affären, de vill även ”hindra ytterligare konsolidering i en bransch som har en historia av att agera i maskopi”. (Publishers Weekly skriver idag om ett annat rättsfall där Amazon och de fem stora förlagshusen i USA anklagas för att ha konspirerat om priset på eböcker.)

Det är snart ett år sedan Bertelsmann offentliggjorde köpet av Simon & Schuster från ViacomCBS för 2,2 miljarder dollar. Sedan dess har konkurrensverket i Storbritannien godkänt den brittiska delen av affären, men nu tänker alltså USA:s regering sätta ner foten.

Det kan innebära att Simon & Schuster återigen blir till salu. Är det nu Storytel ska få in en fot på den amerikanska marknaden?

Först ska dock domstolen säga sitt.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

Min bok är i goda händer

»Mitt samarbete med Blue Publishing har varit väldigt smidigt. Jag har hela tiden känt att jag har haft full kontroll på allt som händer och samtidigt kunnat slappna av i vetskapen om att mitt manus är i goda händer. Förlaget har förvandlat det till en väldigt fin bok och jag är jättenöjd.«

Mathias Alm, författare till romanen »Nytt land«

Har du ett manus i byrålådan? Skicka det till oss för bedömning. Blue Publishing är ett kvalitetsförlag med bred utgivning. Hos oss investerar du i din bok, och behåller kontrollen och merparten av vinsten. Vi coachar dig hela vägen – från råmanus och ända fram till marknadsföring och försäljning.

Besök oss på www.blue.se

Läs mer om Mathias Alm och romanen »Nytt land«: www.blue.se/nytt-land

(...) Läs hela artikeln »