fbpx

Internationella högläsningsdagen 5 februari 2020 – vem läser du högt för idag?

Internationella högläsningsdagen infaller i år den 5 februari. Foto: Istock

Idag, 5 februari 2020, uppmärksammas högläsning i hundratals länder världen över genom initiativet #WorldReadAloudDay. Är det dags för Sverige att hänga på?

World read aloud day har firats sedan 2010 och infaller i år den 5 februari. Det är organisationen LitWorld som står bakom initiativet, i samarbete med det amerikanska barnboksförlaget Scholastic som sponsrar det hela.

Initiativet engagerar skolor, bibliotek, författare, bokhandlar, familjer och andra i fler än 170 länder. Genom att ge högläsningen en egen dag vill man sprida läsglädje och jobba för global läskunnighet. 

Enligt Scholastic är det inte svårare än så här att delta:

ANNONS
  1. Välj en bok
  2. Hitta en kompis
  3. Läs högt
  4. Dela er upplevelse i sociala medier under hashtaggen #WorldReadAloudDay

I Sverige har Internationella högläsningsdagen ännu inte riktigt slagit igenom. Här uppmärksammas istället högläsning särskilt under Nordisk litteraturvecka som anordnas i november varje år (vecka 46), och förstås även under Läslovet vecka 44.

Men vikten av högläsning poängteras gång på gång, så kanske är det dags att vi hänger på även denna chans att hylla böcker och läsning.

Vem läser du högt för idag?


❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.   Om du har möjlighet, stöd Boktugg idag med en prenumeration eller valfritt bidrag.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Stäng meny