ANNONS

Internationella högläsningsdagen 5 februari 2020 – vem läser du högt för idag?

Internationella högläsningsdagen infaller i år den 5 februari. Foto: Istock

Idag, 5 februari 2020, uppmärksammas högläsning i hundratals länder världen över genom initiativet #WorldReadAloudDay. Är det dags för Sverige att hänga på?

World read aloud day har firats sedan 2010 och infaller i år den 5 februari. Det är organisationen LitWorld som står bakom initiativet, i samarbete med det amerikanska barnboksförlaget Scholastic som sponsrar det hela.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.

25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

Initiativet engagerar skolor, bibliotek, författare, bokhandlar, familjer och andra i fler än 170 länder. Genom att ge högläsningen en egen dag vill man sprida läsglädje och jobba för global läskunnighet. 

Enligt Scholastic är det inte svårare än så här att delta:

  1. Välj en bok
  2. Hitta en kompis
  3. Läs högt
  4. Dela er upplevelse i sociala medier under hashtaggen #WorldReadAloudDay

I Sverige har Internationella högläsningsdagen ännu inte riktigt slagit igenom. Här uppmärksammas istället högläsning särskilt under Nordisk litteraturvecka som anordnas i november varje år (vecka 46), och förstås även under Läslovet vecka 44.

Men vikten av högläsning poängteras gång på gång, så kanske är det dags att vi hänger på även denna chans att hylla böcker och läsning.

ANNONS

Vem läser du högt för idag?


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en Insider-prenumeration för dig som är författare eller jobbar i branschen. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.
25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

Om du har bråttom:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se