fbpx

Guinness stämmer Scholastic för rekordlikt omslag

Lika som bär? Eller rekordlika omslag. Guinnes World Records 2018 och Scholastic Book of World Records 2018.

Boken Guinness World Records är välkänd. Även Scholastic gör en rekordbok och 2018 års omslag blev rekordlikt originalet, menar Guinness som stämmer sin konkurrent och kräver att boken stoppas.

Det är New York Post som skriver om tvisten mellan de båda förlagen. Guinness menar att det är uppenbart att Scholastic försöker stjäla försäljning genom att kopiera 2018 års omslag till Guinness rekordbok.

Det finns likheter i de stora 3D-bokstäverna och de blå strecken som strålar från bokens mittpunkt. Men också en del olikheter.

I en stämning som lämnats in till en federal domstol på Manhattan hävdar Guinness att Scholastic designat sitt omslag efter att ha sett en skiss på Guinness World Records omslag vid ett möte 2017.

ANNONS

Guinness rekordbok har getts ut sedan 1955 och har sålts i mer än 138 miljoner exemplar på mer än hundra språk, däribland svenska. Det är Bonnier Fakta som ger ut den svenska versionen och här kom 2018 års bok ut redan 7 september.

Den engelska utgåvan kom ut den 29 augusti. Scholastics rekordbok kommer först den 31 oktober. Om nu inte en domare går på Guinness linje och stoppar utgivningen.

”Försäljningen ger Guinness World Records världsrekordet för att äga copyrighten till den bäst säljande copyrightskyddade boken genom tiderna”, skriver Guinness i stämningsansökan, enligt New York Post.

Guinness hävdar också att Scholastic dumpar priset på sin bok till 12,99 dollar jämfört med Guinness 28 dollar. Men när vi söker på Amazon idag så kostar Scholastics bok 24,50 dollar medan man kan köpa Guinness för 14,97 dollar…!

Om resultatet blir ett rekordskadestånd, alternativt en rekordkort eller rekordlång rättegång återstår att se.
❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Stäng meny