Guinness stämmer Scholastic för rekordlikt omslag

Lika som bär? Eller rekordlika omslag. Guinnes World Records 2018 och Scholastic Book of World Records 2018.

Boken Guinness World Records är välkänd. Även Scholastic gör en rekordbok och 2018 års omslag blev rekordlikt originalet, menar Guinness som stämmer sin konkurrent och kräver att boken stoppas.

Det är New York Post som skriver om tvisten mellan de båda förlagen. Guinness menar att det är uppenbart att Scholastic försöker stjäla försäljning genom att kopiera 2018 års omslag till Guinness rekordbok.

Det finns likheter i de stora 3D-bokstäverna och de blå strecken som strålar från bokens mittpunkt. Men också en del olikheter.

I en stämning som lämnats in till en federal domstol på Manhattan hävdar Guinness att Scholastic designat sitt omslag efter att ha sett en skiss på Guinness World Records omslag vid ett möte 2017.

Guinness rekordbok har getts ut sedan 1955 och har sålts i mer än 138 miljoner exemplar på mer än hundra språk, däribland svenska. Det är Bonnier Fakta som ger ut den svenska versionen och här kom 2018 års bok ut redan 7 september.

Den engelska utgåvan kom ut den 29 augusti. Scholastics rekordbok kommer först den 31 oktober. Om nu inte en domare går på Guinness linje och stoppar utgivningen.

”Försäljningen ger Guinness World Records världsrekordet för att äga copyrighten till den bäst säljande copyrightskyddade boken genom tiderna”, skriver Guinness i stämningsansökan, enligt New York Post.

Guinness hävdar också att Scholastic dumpar priset på sin bok till 12,99 dollar jämfört med Guinness 28 dollar. Men när vi söker på Amazon idag så kostar Scholastics bok 24,50 dollar medan man kan köpa Guinness för 14,97 dollar…!

Om resultatet blir ett rekordskadestånd, alternativt en rekordkort eller rekordlång rättegång återstår att se.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL