fbpx

Guinness stämmer Scholastic för rekordlikt omslag

Lika som bär? Eller rekordlika omslag. Guinnes World Records 2018 och Scholastic Book of World Records 2018.

Boken Guinness World Records är välkänd. Även Scholastic gör en rekordbok och 2018 års omslag blev rekordlikt originalet, menar Guinness som stämmer sin konkurrent och kräver att boken stoppas.

Det är New York Post som skriver om tvisten mellan de båda förlagen. Guinness menar att det är uppenbart att Scholastic försöker stjäla försäljning genom att kopiera 2018 års omslag till Guinness rekordbok.

Det finns likheter i de stora 3D-bokstäverna och de blå strecken som strålar från bokens mittpunkt. Men också en del olikheter.

I en stämning som lämnats in till en federal domstol på Manhattan hävdar Guinness att Scholastic designat sitt omslag efter att ha sett en skiss på Guinness World Records omslag vid ett möte 2017.

ANNONS

Guinness rekordbok har getts ut sedan 1955 och har sålts i mer än 138 miljoner exemplar på mer än hundra språk, däribland svenska. Det är Bonnier Fakta som ger ut den svenska versionen och här kom 2018 års bok ut redan 7 september.

Den engelska utgåvan kom ut den 29 augusti. Scholastics rekordbok kommer först den 31 oktober. Om nu inte en domare går på Guinness linje och stoppar utgivningen.

”Försäljningen ger Guinness World Records världsrekordet för att äga copyrighten till den bäst säljande copyrightskyddade boken genom tiderna”, skriver Guinness i stämningsansökan, enligt New York Post.

ANNONS

Guinness hävdar också att Scholastic dumpar priset på sin bok till 12,99 dollar jämfört med Guinness 28 dollar. Men när vi söker på Amazon idag så kostar Scholastics bok 24,50 dollar medan man kan köpa Guinness för 14,97 dollar…!

Om resultatet blir ett rekordskadestånd, alternativt en rekordkort eller rekordlång rättegång återstår att se.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.