Dagens boktips med mera – 17 oktober 2019

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Det var inget enkelt liv författarna levde i 1800-talets Ryssland. Anton Tjechov fick jobba som läkare hela karriären, trots viss ryktbarhet. Men pjäsen som hade premiär 17 oktober gick inget vidare

Kortfakta: Både Tjechov och hans bror dog i tuberkulos. Och ryktet säger att det var från sin mor Yevgeniya som Tjechov fick sin förmåga att berätta historier.

Allt gick inte vägen – men han är fortfarande aktad

Dagens datum var ett nedslående sådant för dagens huvudperson. Anton Tjechov hade precis haft premiär med sin pjäs Måsen i St Petersburg, och den floppade direkt. Vilket ledde fram till hans berömda uttalande: ”Inte ens om jag blir hundra år tänker jag skriva en enda pjäs till.” Året var 1896.

Tjechov föddes i Ryssland 1860, och dog tidigt bara 44 år gammal. Än till denna dag är han sedd som en av världens viktigaste novellförfattare, men han var även läkare, och dramatiker. Han övergav aldrig det ena yrket för det andra, och fortsatte praktisera medicin så länge han skrev. Han har erkänt att han först skrev för att tjäna mer pengar, och att ambitionen senare förändrades. Vilket kanske är i underkant: han betraktas som den moderna novellens upphovsman, med mycket inre monologer i texten.

Flera gånger inspirerades han av verkliga händelser, som en helande resa till Ukraina som ledde fram till novellen Stäppen, och hans brors död som inspirerade En ledsam historia.

Han dog i tuberkulos år 1904, men verken lever kvar. Raymond Carver älskade honom, och det gjorde Hemingway också, trots att han flera gånger sa: Tjechov var bra, men han skrev bara sex bra historier, han var en amatörförfattare.

Modernista ger ut flera av Tjechovs stora verk under 2020, runt februari. På listan finns bland andra Stäppen, Bönderna, Tre år, En okänd människas berättelse, Fästmön. Redan nu finns Damen med hunden och andra noveller, Mitt liv, och Noveller.

Nya böcker som släpps idag

Idag släpps det 41 böcker på svenska, några av dem är …

Evigheten har redan börjat : en radikal återupptäckt av vad jesus faktiskt menade med frälsning

Evigheten har redan börjat : en radikal återupptäckt av vad jesus faktiskt menade med frälsning

Vad är egentligen frälsning?  

I den här boken argumenterar John Ortberg för att själva begreppet "frälsning" behöver räddas från det missförstånd som det ofta alltför ofta fått både innanför och utanför kyrkan. Många tror att "bli frälst" handlar om att klara minimikraven för att komma till himlen när man dör. Men det var inte alls så som Jesus beskrev det. Läs mer »

Svartstilla

Svartstilla

En skimrande roman som träffar rakt i hjärtat. Obarmhärtiga frågor om en gammal människas rätt till sitt eget liv, till sin sorg, sina minnen, sin kropp och sin framtid ställs i ett poetiskt och mångfacetterat porträtt av ett äktenskap och ett liv som långsamt sjunker ner i svartstilla. Läs mer »

Ogjort

Ogjort

"En nära vardagsskildring med genomträngande iakttagelser av bistra förhållanden. Doris Dahlin skriver om starkt rörande öden utan att bli kladdigt känslosam"
Dala-Demokraten

I en liten västerbottnisk by bor de. Läs mer »

Orkidébarn

Orkidébarn

Efter moderns död öppnar sonen en koffert på vinden. Där finner han oväntade spår av hennes etthundratvååriga liv. Spår som kastar ljus också över hans eget liv. En självbiografisk roman om barndom, orkidébarnets högkänslighet, panikångest, tro och kärlek. Vid sidan av vemod och ångest finns också lusten till livet och det ständiga sökandet efter skönheten. Läs mer »

Stark på riktigt

Stark på riktigt

Att vara stark på riktigt handlar inte om att lyfta tyngst eller springa snabbast. Det handlar om att bygga upp din kropp så att du kan leva fullt ut. Att få din energi att räcka till jobb, familj och vardag. Dag efter dag, år efter år. Det handlar om att hitta rörelseglädje och en kärlek till din kropp och dess förmåga. Läs mer »

Skred

Skred

Hon har allt. En partner och två friska barn, ett meningsfullt jobb. Ändå den där oron i bröstet. Hon springer mellan förskolan och kontoret. Aldrig tillräckligt bra mamma, aldrig tillräckligt bra på jobbet, aldrig tillräckligt glad och lyckad. Hon vandrar sömnlös runt i lägenheten på nätterna, känner inte längre igen sig själv. Läs mer »

Knutby

Knutby

Sommaren 1997 flyttar familjen Forsman till Knutby i Uppland, redo att påbörja sitt nya liv i Filadelfia-församlingen som leds av Eva Skoog. Under de knappt sju år som följer ska ett fåtal personer och familjer väva sig ett förödande nät av erotiska maktrelationer som ofrånkomligt utmynnar i ett tragiskt crescendo. Läs mer »

Finansministern

Finansministern

  • Förlag: Mondial
  • Utgiven: 2019-10-17

Ingen trodde att han skulle bli finansminister -- allra minst han själv. Ändå var det Anders Borg som skötte Sveriges finanser under den mest stormiga ekonomiska perioden sedan trettiotalets depression. Och det var han som skapade stora internationella rubriker för sitt sätt att lotsa Sverige och EU genom finanskrisen.

I Finansministern berättar Anders Borg hela historien. Läs mer »

Denna dag i Boktuggs historia – 17 oktober

2018 var senaste nytt att Anna Burns vann 50:e Man Booker-priset med Milkman och Arto Paasilinna betydde mycket för Brombergs.

2017 var rubrikerna Ariton förlag pratar personlig utveckling i ny podd, Mobibblan i Sundsvall är Årets mobila bibliotek 2017, och Fantastikförlaget Fria Ligan ser ett uppsving för det analoga.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

info@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.