ANNONS

Fantastikförlaget Fria Ligan ser ett uppsving för det analoga

Tomas Härenstam, en av grundarna till förlaget Fria Ligan, på Bokmässan 2017. Foto: Boktugg

Fria Ligan ger sedan 2011 ut rollspel, konstböcker och skönlitteratur. Nyligen drog de in nästan tre miljoner på Kickstarter för rollspelet Forbidden Lands.

Tomas Härenstam är en av grundarna till förlaget Fria Ligan. Vi träffas på Bokmässan och pratar om intresset för rollspel, hur förlaget startade och om det går att leva på rollspelsutgivning 2017.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

Fria Ligan föddes 2011 när grundarna Tomas Härenstam, Nils Karlén, Kosta Kostulas och Christian Granath slog sig ihop för att satsa på sitt gemensamma intresse: fantastik, både i spelform och bokform. Det började som en fritidssyssla mest för att de tyckte det var kul. Idag drivs Fria Ligan av fem delägare som jobbar olika mycket, men flera av dem lägger större delen av sin tid på förlaget.

– Vi har ingen formell indelning i titlar eller roller, även om vi faller in i att ta på oss lite olika uppgifter. Min roll har blivit att driva på projekt och hålla ihop alla trådar. Jag skriver en del själv också, spel framförallt, även om jag inte hinner det så mycket som jag skulle vilja, berättar Tomas Härenstam.

Numera har utgivningen tagit fart ordentligt och tar mer och mer tid i anspråk. Rollspelsutgivningen har fortsatt och det är fortfarande en central del, men efterhand har förlaget även börjat göra konstböcker och skönlitteratur vilket idag utgör nära 50 procent av utgivningen.

2013 fick förlaget kontakt med konstnären Simon Stålenhag, och hans Ur varselklotet kom på svenska hösten 2014. Konstboken kom även i en engelsk utgåva som finansierades genom en crowdfunding på Kickstarter – ett grepp som Fria Ligan har använt sig av för flera titlar. Ur varselklotet är den av Fria Ligans titlar som sålt bäst än så länge.

ANNONS

– Crowdfunding och kickstarter har bidragit till ett uppsving för rollspel de senaste åren, det blir enklare att genomföra och man behöver inte riskera lika mycket. Det har lett till att både vi och ett par andra svenska förlag gör rollspel nu på senare tid på ett sätt som inte var aktuellt för tio år sedan.

Nyligen har Fria Ligan avslutat ännu en lyckad kampanj på Kickstarter, för det egenproducerade fantasyrollspelet Forbidden Lands. Nära 3 400 personer bidrog till den svindlande summan 2,8 miljoner kronor (kampanjens mål var 100 000).

Spelar många rollspel idag?
– Dataspel är fortfarande större men rollspel har fått en revival. Det har ju blivit en liten comeback för analoga prylar generellt de senaste åren. Många tycker att det finns något härligt med att ha fysiska prylar och faktiskt träffas i verkligheten och spela spel som inte bara är på skärm.

Är det samma personer som köper både spelen och böckerna?
– Delvis är det nog det. Många av våra böcker är ju baserade på spel eller utspelar sig i samma värld som spelen, så de lockar samma publik. Många som spelar blir intresserade av böckerna också, det blir ett sätt att fördjupa sig. Vår huvudsakliga publik är rollspelsfolk, även om vi såklart hoppas kunna nå ut även till andra, säger Tomas Härenstam.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se