fbpx

Dagens boktips med mera – 17 september 2019

Denna dag föddes Ken Kesey 1935. Han fick en vinglig bana, innan han skrev klassikern Gökboet. Visste du att han var med i hippie-gruppen Merry Pranksters?

Vem är människan som skriver en klassiker? Ja, ibland är deras liv nästan som fiktion.

En klassiker född i rökmolnens årtionde

Vad krävs för att skriva en klassiker? Om man tittar på den amerikanska författaren Ken Kesey, så kan det till exempel vara bra att ha varit framstående brottare och duktig på amerikansk fotboll. Intressen som gav vika när han började på universitetet i Oregon, där teatern fångade honom. Sporten fanns dock med honom ett tag till, precis som det här med att vara skådespelare, innan han svävade ut i det blå och 1966 bildade hippiegruppen Merry Pranksters. De gav sig ut på en roadtrip, inte olikt vad författaren Jack Kerouac skrivit om i sina böcker, och mycket av tiden spenderade gruppen höga på diverse substanser.

Ken Kesey fejkade ett självmordsbrev och flydde till Mexiko, efter att ha åtalats för innehav av marijuana. Inte helt lyckat, eftersom han ändå åkte dit för det sedan och fick spendera sex månader i fängelse. Förutom att just gruppen Merry Pranksters skrivits om och varit föremål för flera filmer, som en motvikt till hippie-rörelsen, så finns det naturligtvis en poäng med just Ken Kesey och frågan om klassiker.

Han skrev nämligen också Gökboet, som filmades med Jack Nicholson och blev en hit. Inspirationen? Han var frivillig försökskanin på ett sjukhus.

Fler författare som föddes detta datum är Robert B. Parker och Carl Dennis.

Nya böcker som släpps idag

Idag släpps nitton böcker, svenska eller översatta.

Denna dag i Boktuggs historia – 17 september

2018 skrev vi om Anna-Lena Olsson blir ny CIO på Bokus och Akademibokhandeln – ökar tempot på digital utveckling och Lisen Adbåge får Elsa Beskow-plaketten 2018. Vi recenserade också i texten: Boktugg läser ”Värd att döda” av Peter Swanson. Ännu mer? Mats Ahlstedt och sju medförfattare släpper novellsamlingen Crime Göteborg

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Conny Palmkvist

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.

conny@boktugg.se

Stäng meny