ANNONS

Lisen Adbåge får Elsa Beskow-plaketten 2018

Lisen Adbåge, författare, illustratör och serietecknare. Foto: Linda Petersson

Illustratören Lisen Adbåge belönas med Elsa Beskow-plaketten 2018 för boken Samtidigt som och för sin samlade produktion av bilderböcker för barn.

Elsa Beskow-plaketten instiftades 1958 och delas ut varje år till den konstnär, som framställt föregående års bästa svenska bilderbok för barn eller den bäst illustrerade svenska barnboken. Prissumman är på 25 000 kronor.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

Årets pristagare, Lisen Adbåge, är född 1982 och arbetar som illustratör, författare och serietecknare. Hon gav ut sin första egna barnbok, Ellen & Bebis, år 2000 och har sedan bland annat utkommit med Stor-Emma och böckerna om Koko och Bosse. Lisen har även illustrerat böcker av bland annat Grethe Rottböll, Per Nilsson, Petter Lidbeck och Ulf Nilsson.

Lisen Adbåge prisas med Elsa Beskow-plaketten både för boken Samtidigt som (Natur & Kultur) och för sin samlade produktion av bilderböcker för barn.

Juryns motivering:
Elsa Beskow-plaketten 2018 tilldelas författaren och illustratören Lisen Adbåge för boken ”Samtidigt som” och för hennes samlade produktion av bilderböcker för barn. Samtidigt somtar oss med på en tur runt jorden med nedslag i andra människors verklighet och vardag. Med en rimmad rytm färdas vi från plats till plats, från person till person och möts för en stund. Texten skapar närhet och känsla av att allt hör ihop. Det är i de frusna ögonblicken som livet sker. De välformulerade textraderna driver berättelsen framåt och väcker nyfikenhet. Spännande perspektivbyten, och ibland filmiska uttryck i bilderna, ger läsaren möjlighet att se händelsen på olika sätt och skapa en egen berättelse. Lisen Adbåge låter ofta skeendet stanna upp genom vardagliga detaljer och synliggör det som vi ofta inte hinner lägga märke till, som grodan i diket flickan ser från bussen eller himlens oändlighet då sparven flyger över skogen. En bilderbok som får oss att reflektera och fundera.

– Det känns väldigt fint och värmande. Det blir som ett kvitto på att denna smala, stillsamma ensamma titel faktiskt kan lysa igenom på en väldigt stor stjärnhimmel av titlar. Denna bok kanske inte är den som har fått mest utrymme eller uppmärksamhet, så jag är glad att den får lite extra nu. Jag har förstått att det även är för samlad produktion, men det känns så oerhört fint att Samtidigt som får representera! säger Lisen Adbåge i en intervju med Svensk Biblioteksförening.

ANNONS

Jury bestod av:
Karin Blomquist, juryns ordförande, bibliotekarie Gotland
Mary Ingemansson, Högskolan Kristianstad
Johanna Andersson, Bäckadalsgymnasiet i Jönköping
Anna Hällgren, läsinspiratör och frilansande bibliotekskonsult, Lövånger
Ann-Sofie Falck, bibliotekarie Myndigheten för tillgängliga medier

Prisceremonin hålls i Galleri Celsing på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm klockan 14.00 torsdag 18 oktober.

De 10 senaste pristagarna av Elsa Beskow-plaketten:

2008 Staffan Gnosspelius för bilderboken Gå och bada, Mister Räf! (text: Stefan Casta)
2009 Lotta Geffenblad för samlad produktion
2010 Inger Rydén för bilderboken Den lilla hunden
2011 Lena Sjöberg för bilderboken Tänk om…
2012 Sara Lundberg för bilderboken Vita streck och Öjvind
2013 Emma Adbåge för Lenis Olle och hennes samlade produktion av bilderböcker för barn
2014 Per Gustavsson för bilderboken Skuggsidan
2015 Annika Thor och Maria Jönsson för bilderboken Flickan från långt borta
2016 Viveka Sjögren för bilderboken Om du skulle fråga Micha
2017 Emma Virke för bilderboken Klä på Herr H


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se