Denna artikel sponsras av författare/förlag

Mats Ahlstedt och sju medförfattare släpper novellsamlingen Crime Göteborg

Deckarförfattaren Mats Ahlstedt. Foto: Bengt Alm

Fröet till antologin Crime Göteborg som innehåller åtta krimnoveller av lika många författare såddes under en skrivarkurs på Folkuniversitetet under ledning av deckarförfattaren Mats Ahlstedt.

Hösten 2017 ledde Göteborgsförfattaren Mats Ahlstedt kursen ”Skriva deckare” på Folkuniversitetets Skrivarakademi. De sju eleverna var vuxna i olika åldrar och med varierande bakgrund.

– Det var min första kurs så det var väldigt spännande, berättar Mats, som är känd för sina kriminalromaner, bland annat serierna om Ella Werner och Fatima Wallinder.

– De deltagande var ett entusiastiskt men brokigt gäng – flera var akademiker, en var polis och en var tandläkare. Men alla hade gemensamt att de ville lära sig skriva. Vi jobbade med teori och skrivövningar och alla tyckte det var jättekul.

När de åtta kurstillfällena var över och gänget gick ut och åt middag tillsammans ville ingen att det skulle ta slut. Men det fanns ingen fortsättningskurs, så de bestämde sig helt enkelt för att skapa sitt eget projekt: att skriva varsin novell till en antologi. På så vis fortsatte kursen, inofficiellt, med att deltagarna jobbade med sina bidrag, och träffades hemma hos varandra och hade textsamtal.

Att temat för antologin blev krim föll sig naturligt efter den nyss avslutade kursen. Men tillsammans kom de överens om ytterligare en gemensam nämnare: novellerna skulle utspela sig i Göteborgsmiljö. Eftersom de alla bor i Göteborg kändes det naturligt, och enligt Mats Ahlstedt erbjuder Göteborg en bra grund för kriminalhistorier. Även Mats bidrog till samlingen, med en historisk novell.

– Jag gjorde om en gammal idé jag hade liggande till novellform. Det var också en ny erfarenhet, jag har inte skrivit noveller tidigare. Över huvud taget så har jag lärt mig väldigt mycket genom att ha den här kursen då jag har tvingats ifrågasätta och granska mitt eget skrivande, vilket har lett till att jag har utvecklats.

Dessutom engagerade sig Mats frivilligt som redaktör för novellsamlingen. Att befinna sig ”på andra sidan” författarskapet och fungera som redaktör erkänner Mats har varit ganska svårt.

– Jag har verkligen full respekt för redaktörskapet och själv skulle jag nog inte kunna jobba med att redigera andras bokmanus. Men vi har hjälpts åt och utifrån min egen erfarenhet som författare har jag hittat luckor i manusen och kunnat påtala vad de andra ska tänka på. Och på samma sätt har de övriga gett mig feedback på min novell.

Författarna i antologin har olika mycket erfarenhet av skrivande, men de flesta är debutanter och en av dem hade aldrig tidigare skrivit ett ord i hela sitt liv. En av dem, Astrid Boisen, gav för några år sedan ut en bok i ledarskap och kände sedan dess Anders Nyman på Whip Media. Hon presenterade novellsamlingen och Anders blev intresserad av att ge ut den.

– Att ha ett gemensamt mål att novellsamlingen faktiskt skulle tryckas blev som en morot. Alla var enormt taggade och dedikerade, berättar Mats.

De medverkande är, förutom Mats Ahlstedt: Magdalena Aznar, Astrid Boisen, Stefan Book, Lisa Brunnström, Per Haag, Lars-Gunnar Johansson och Emel Wennergren. Novellerna skiljer sig åt i ämnesval och berättande, och antologin tar med läsaren på en spännande resa genom Göteborgs olika stadsdelar.

Crime Göteborg släpps under Bokmässan 2018 och en stor releasefest är planerad.

– Det blir ett riktigt stort crescendo på det här projektet. De sista träffarna har gått ut på att göra en så fet fest som möjligt, berättar Mats.

Om någon undrar så fortsätter Mats Ahlstedt att leda kursen ”Skriva deckare” på Folkuniversitetets Skrivarakademi, som kör igång med en ny omgång deltagare under hösten 2018.

Crime Göteborg

Crime Göteborg
Författare
Medverkande
Förlag Whip Media
GenreDeckare, thrillers och spänning
FormatDanskt band
SpråkSvenska
Antal sidor221
Vikt330 gr
Utgiven2018-09-27
SABHc.016(s)
ISBN 9789188579911

Kriminalantologi i Göteborgsmiljö, signerad Mats Ahlstedt med flera.

När Göteborgsförfattaren Mats Ahlstedt, som är välkänd för sina många kriminalromaner, hösten 2017 ledde kursen Skriva deckare på Folkuniversitetets Skrivarakademi visste han inte att det var startskottet till Crime Göteborg. Hans sju elever, i alla vuxenåldrar och med de mest skiftande bakgrunder var taggade. De ville inte släppa taget om det spännande skrivandet. Så de kom överens om att ge ut en bok med var sin novell i Göteborgsmiljö. 

Mats Ahlstedt tar dig tillbaka i tiden till ett brinnande Göteborg och visar girighetens konsekvenser. Magdalena Aznar berättar en ryslig historia från kajen i Gullbergsvass och i Långedrag ställer Astrid Boisen frågan om vem som bär skuld. Stefan Book tar oss till Chalmers och gränslandet mellan ont och gott och i Lisa Brunnströms novell möter ett mobbningsoffer sina demoner i det gamla slakthusområdet. Per Haag startar i Majorna och visar att även i en mörk värld finns ljus och Lars-Gunnar Johansson berättar om en ung student som mördats i Slottsskogen. I den avslutande novellen vandrar vi i queervärlden på Långgatorna där Emel Wennergren utforskar hopplöshet.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar för din/era böcker så kontakta en av våra säljare. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se