ANNONS

Dagens boktips med mera – 5 september 2019

Den här dagen, 1957, kom Kerouacs klassiska On the road ut, och fann genast sin publik. Beat-generationen brann för blandningen av det obrutna flödet av text, och närheten till jazz.

Idag kom en klassisk roman, som fick stå för en hel generation. Vet du vilken?

En klassisk bok ser ljuset – den var på väg redan från början

Vissa böcker får evigt liv nästan i samma ögonblick som de släppts. Så var det väl för On the road, av Jack Kerouac, som släpptes 5 september 1957. Boken var hans andra, och då hade han också hunnit tjänstgöra i amerikanska flottan varifrån han avskedades 1942. Kerouac blev en av beat-generationens stora namn och fick genomslag över hela världen. Bohemer, med bitvis ostrukturerat flöde av text, lika delar poesi och prosa, med rytmen som faktor. På svenska hittar du den hos Bakhåll.

Flera fina beat-författare var Allen Gingsberg och William Burroughs, senare också Gregory Corso. Alla inspirerade av ett sorts obrutet flöde text, en del talar om influenser från jazzen. Bra böcker att börja med kan vara dessa: Den mjuka maskinen, Biljetten som exploderade, Den nakna lunchen, The Unknown Kerouac, Big Sur.

Nya böcker som släpps idag

För dig med företag eller dig som bara vill ha koll är det en stor, men antagligen rätt grå dag, för idag släpps Skattevolymen 2019:2. Ingen vidare läsning, men viktig. Då är det kanske läge att mjuka upp med en bok som Historien om New York.

Skattevolymen 2019:2

Skattevolymen 2019:2

  • av
  • Förlag: FAR AB
  • Utgiven: 2019-09-05
Upp och Ner

Upp och Ner

Ingen utväg

Ingen utväg

Denna dag i Boktuggs historia – 5 september

Boktugg har nu ett par år på nacken, här är de senaste tre årens toppnyheter från just det här datumet:

2018: De kan vinna Kulturhuset Stadsteaterns internationella litteraturpris 2018, Carin Gerhardsen tillbaka med ny bok – på Bookmark, Bokfabriken satsar på dubbla inläsningar av ljudböcker

2017: Misstänkt fusk bakom förstaplacering på New York Times bästsäljarlista, Publikens favoriter inför Bokmässan i Göteborg

2016: Kommer någon att äta de svenska förlagen till frukost – och vem i så fall?, Så lyckas ett litet förlag – Wela Förlag har hittat sin nisch

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6200 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

info@boktugg.se