fbpx

Misstänkt fusk bakom förstaplacering på New York Times bästsäljarlista

Debutromanen Handbook for Mortals orsakade ett uppror bland andra young adult-författare när den placerade sig överst på New York Times bästsäljarlista.

När Lani Sarems debutroman Handbook for Mortals tog sig ända till toppen av New York Times bästsäljarlista i kategorin Young Adult hardcover för september 2017 bröt ett uppror ut bland andra YA-författare på sociala medier. Författarcommunityt menade att bokens försäljningssiffror hade blivit avsiktligt manipulerade för att hamna på topplistan.

Innan listan hann tryckas hade många reagerat på förhandsgranskningen av bästsäljarlistan som skickas ut till folk i branschen, och New York Times bestämde sig efter att ha gjort efterforskningar för att titeln inte ”mötte kriterierna för att bli inkluderad”, skriver Publisher’s Weekly. En uppdaterad lista publicerades för september.

Det är ovanligt att en titel stryks från listan, men det är inte första gången som försäljningssiffror manipuleras för att nå den prestigefyllda listan. Den falska bästsäljaren Handbook for Mortals tros ha lyckats ta sig igenom tidningens spärrar för just den här typen av manipulerade siffror genom en rad större beställningar från en mängd återförsäljare som rapporterar sina försäljningssiffror till NY Times, ofta under förevändningen att böckerna var till ”ett kommande event”.

ANNONS

Trots att tidningen hämtar sitt underlag till bästsäljarlistorna från en hemlig grupp utvalda återförsäljare och är särskilt uppmärksamma på böcker som sålts i stora volymer, så är det alltså möjligt att lura systemet.

Författarna i ung vuxen-communityt i USA, som är en väldigt tight grupp, reagerade på att ingen hade hört talas om boken tidigare och med tanke på att det saknades uppmärksamhet i sociala medier så tyckte många att det verkade misstänksamt att en så okänd titel kunde ha sålt så bra.

Lani Sarem, författaren bakom den ”bästsäljande” debutromanen, säger till Publisher’s Weekly att hon har jobbat länge med att marknadsföra sin bok, men på lite annorlunda ställen än de vanliga. Hon själv skulle aldrig ifrågasätta om någon annans bok blev en bästsäljare.

– Det är löjligt att säga att ”jag kände inte till den här boken, så hur kan den sälja så bra?”. Vi borde alla stötta varandra, säger Lani Sarem.

Skulle något sådant här ens vara möjligt i Sverige? Hur många tusen exemplar skulle krävas för att säkra en plats på den svenska månadstopplistan, och kanske en ännu bättre fråga: Vem skulle vara desperat nog att göra det?

Foto på Lani Sarem: Lisa Hendricks/IMDB


❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.   Om du har möjlighet, stöd Boktugg idag med en prenumeration eller valfritt bidrag.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Stäng meny