ANNONS

Karl Ove Knausgård får H.C. Andersens litteraturpris

Författaren Karl Ove Knausgård. Foto: Magnus Liam Karlsson.

Prispengarna regnar över författaren Karl Ove Knausgård som nu tilldelas H.C. Andersens litteraturpris på en halv miljon danska kronor.

Som första nordiska författare får Karl Ove Knausgård ta emot H.C. Andersens litteraturpris. Han fick tidigare i år Svenska Akademiens Nordiska pris på 400 000 svenska kronor, skriver Bogmarkedet. HC Andersens litteraturpris är på hela 500 000 danska kronor. Det är sjunde gången som priset delas ut och de tidigare pristagarna är internationella stora författare: Paulo Coelho, J. K. Rowling, Isabel Allende, Salman Rushdie, Haruki Murakami och A. S. Byatt.

Juryns motivering: ”tilldelas H.C. Andersen litteraturpris 2020 för sin intensiva förnyelse av fältet mellan roman och självbiografi, ett område som också H.C. Andersen storstilat utforskade, och i likhet med H.C. Andersen placerat Skandinavien på den litterära världskartan”.

Karl Ove Knausgård, född 1968 i Oslo men sedan flera år bosatt i Skåne, debuterade 1998 med romanen Ute av verden (Ut ur världen), för vilken han som första debutant någonsin erhöll det prestigefulla Kritikerprisen. Hans internationella genombrott kom med romansviten Min kamp som översatts till 18 språk (till svenska 2010–2013).

ANNONS

Om lite drygt en månad släpps hans nya bok Fåglarna under himlen (Norstedts) på svenska.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se