Dagens boktips med mera – 26 oktober 2019

En del författare blir lästa av nästan alla i västvärlden. H. C. Andersen är en av dem. Men hans eget liv som barn var inte enkelt.

Sagor med både ljus och mörker – på dagens datum började H. C. Andersen skolan igen, efter ett långt uppehåll.

En stor författare börjar om skolan – vid 17 års ålder

Visste du att H. C. Andersen började om skolan vid sjutton års ålder? Han hade redan visat sig en begåvning, men behövde fler kunskaper. Men livet vid skolan blev inte riktigt vad han hade hoppats på. Han bodde hemma hos rektorn, misshandlades svårt flera gånger, något som skulle ”stärka hans karaktär”.

Han fick också höra av lärarna att han inte borde försöka skriva mer. Han dög inte till sådana saker, och borde försöka hitta en annan sysselsättning. Andersen sa senare att tiden han gick i skolan var den mörkaste i hans liv. Kanske var det också där han lade grunden till mörkret som återfinns i några av hans sagor, som kan läsas i exempelvis H.C. Andersens älskade sagor.

Annat som satte djupa spår i honom var att han fick bevittna flera avrättningar. Vid ett tillfälle av en bara sjutton år gammal flicka. Han hade inte nödvändigtvis tänkt sig att bli en författare som skrev för barn, men efter succén med de sju första korta sagorna var vägen utstakad.

Kuriosa: H. C. Andersen är antagligen den mest kända västerländska författaren i Kina. Till och med Mao tse Tung sa att han älskade verken.

Nya böcker som släpps idag

Idag släpps det 22 böcker på svenska, några av dem är …

Interkulturellt arbete i förskolan : med läroplanen som grund

Interkulturellt arbete i förskolan : med läroplanen som grund

Ett interkulturellt samspel mellan barn, pedagoger och föräldrar är en viktig del av förskolans vardag. Alltmer betonas vikten av ett interkulturellt arbete i förskolan. Läs mer »

Jul igen

Jul igen

NOHIDING förlag & Emelie Kempe presenterar stolt “Jul igen” — en antologi med 24 berättelser. <br/> <br/> Ingen julberättelse är den andra lik. Mysiga sagor blandas med nytänkande verk i en härlig, ibland skrämmande, julstämningskompott. Läs mer »
Nordiska bad

Nordiska bad

Vatten &auml;r en f&ouml;ruts&auml;ttning f&ouml;r existens, en n&ouml;dv&auml;ndighet, ett beroende, och lyx. En l&auml;kande och helande kraft.

De nordiska l&auml;nderna har starka badkulturer. Det kalla klimatet och l&auml;ndernas geografiska utformning har gjort att vissa former av badande etablerade sig redan under f&ouml;rhistorisk tid. Läs mer »

Tärningsspelaren

Tärningsspelaren

DEN H&Auml;R BOKEN KAN F&Ouml;R&Auml;NDRA DITT LIV

<span >L&aring;t t&auml;rningen best&auml;mma! Det beslutet f&ouml;r&auml;ndrar livet f&ouml;r&nbsp;</span><span >den uttr&aring;kade psykiatern Luke Rhinehart. Läs mer »

Skärvor

Skärvor

Hur många gånger gav jag dig min hand? krafterna avtog, vi skildes åt genom årens slöjor tygbitar i vinden Skärvor Längtan som väcks av det förflutna är hjärtgripande i Quevedo de Hansens dikter. Läs mer »

Denna dag i Boktuggs historia – 26 oktober

2018 var rubriken Vaggvisa från Natur & Kultur överraskande kriminalroman och Daniel Åberg har smittats av Storytel Original-viruset.

2017 kunde ni läsa om Frida Edman: Mitt största fokus nu är att skapa en stabil organisation och Här är alla de nominerade till Årets kriminalroman 2017 från Deckarakademin.

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!

info@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL