Vaggvisa från Natur & Kultur överraskande kriminalroman

Författaren Leïla-Slimani. Foto: Catherine Hélie, © Editions Gallimard.

Bland de nominerade till Årets bästa kriminalroman hittade vi lite överraskande en titel från Natur & Kultur: Vaggvisa av Leïla Slimani. Förläggaren Nina Eidem är ändå inte förvånad.

Igår blev det klart vilka titlar som hade nominerats till priset Årets bästa kriminalroman 2018 i två klasser. I den för bästa till svenska översatta kriminalroman dök det upp en titel från Natur & Kultur, ett förlag som inte direkt gjort sig kända för att vara ett deckarförlag.

– Nej, det stämmer att vi inte ger ut deckare, om vi talar om en viss sorts genrelitteratur. Vaggvisa kan nog kategoriseras både som psykologisk thriller och som roman. Den handlar om ett brott, men vad som skett och vem som är skyldig avhandlas på de första sidorna. Det är utgångspunkten. Sedan handlar resten av romanen om att börja om från början och gå framåt mot katastrofen, säger Nina Eidem, förläggare på Natur & Kultur.

Hade du väntat dig en nominering för den här boken?
– Inte aktivt! Men jag är inte förvånad.

Vad är det som gör Vaggvisa så bra?
– Slimani är en mycket skicklig berättare, man sträckläser Vaggvisa om man har möjlighet. Den har en hypnotisk kvalitet som hänger ihop med det jag beskrev ovan; att man är medveten om vad som kommer att hända med barnen, och rör sig mot den oundvikliga katastrofen. Som läsare drivs man av att vilja förstå var det går snett i relationen mellan barnflickan och mamman i familjen, vad som sätts igång hos den äldre ensamma kvinnan och hur det ser ut. Vaggvisa har levande, bra karaktärer men innehåller också många intressanta idéer om klass, omsorg, kvinnorollen, skuld och ansvar.

Leïla Slimani (född 1981) är journalist och författare, uppvuxen i Marocko och bor sedan snart tjugo år i Paris. Hennes internationellt uppmärksammade roman Vaggvisa utkom på svenska april 2018. Något som inte alla vet är att Leïla Slimani tackade nej till att bli kulturminister i Frankrike.

– Det var Macron som ville ha med henne i sin regering. Men hon tackade nej för att hon ville fortsätta skriva böcker, säger Nina Eidem.

Faktum är att Natur & Kultur för bara två veckor sedan släppte Leïla Slimanis reportagebok Sex och lögner. Slimani reser runt i Marocko, det land hon växte upp i, och träffar forskare, sociologer, journalister, helt vanliga människor – och pratar om de två roller som står till buds för kvinnor: oskuld eller hustru.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL